Samsung varnar inför kvartalsrapporten

Den sydkoreanska elektronikjätten varnar för att rörelseresultatet det senaste kvartalet blir sämre än väntat. Anledningen ska vara tuffare marknadsvillkor för minneskretsar och mobiltelefoner.

Förra kvartalet slog Samsung Electronics vinstrekord, men nu tre månader senare ser det inte lika positivt ut. Företaget har gått ut med en varning om att det senaste kvartalet – som tog slut den 31 december 2018 – har gått sämre än väntat. Både försäljningen och rörelseresultatet ser ut att bli betydligt lägre än förra året.

Samsung förväntar sig att försäljningen hamnar kring 59 biljoner won, motsvarande cirka 468 miljarder svenska kronor, vilket är en nedgång med 11 procent jämfört med året innan. Rörelseresultatet tros minska med 29 procent till omkring 10,8 biljoner won, motsvarande cirka 86 miljarder svenska kronor. Vinsten minskar också jämfört med kvartalet innan och är den lägsta som uppmätts sedan första kvartalet 2017.

Den här varningen verkar ha tagit investerare och analytiker på sängen – enligt CNBC förväntade de sig ett rörelseresultat på 13,2 biljarder won från 62,8 biljarder won i omsättning. Samsung har för ovanlighetens skull kommenterat nedgången redan innan kvatalsrapporten är helt färdig.

Ökad konkurrens på mobilmarknaden

Läs också vårt test: Note 9 är telefonen med extra allt Det är främst två anledningar som elektronikjätten pekar ut som orsaker till nedgången. Den första är att efterfrågan på minneskretsar varit sämre än väntat och den andra är att konkurrensen på mobiltelefonmarknaden hårdnat. Företaget har spenderat mer på marknadsföring som en åtgärd för att försöka stimulera försäljningen under det här viktiga kvartalet med julhandeln.

Också under det pågående kvartalet förväntar sig Samsung att intäkterna fortsätter att vara dämpade då efterfrågan på minneskretsar fortsatt är låg, men läget ska bli bättre under årets andra halva.

Samsung tror att 5G och vikbara enheter kan förbättra tillväxten hos mobildivisionen. De tror också att deras OLED-paneler för mobiler kommer att fortsätta att ha hög efterfrågan.

Deras senaste mobillansering, Galaxy Note 9, togs emot väl av såväl oss på 99 som på andra håll och nu i februari väntas företaget visa upp den kommande Galaxy S10, som det finns höga förväntningar på.

Apple varnade också nyligen

Läs också: Kalabalik runt Apple efter flaggning för minskade intäkter Apple skickade nyligen ut en liknande varning till investerare och de båda företagen har liknande bekymmer när det gäller just mobiltelefoner. Efterfrågan på smarta telefoner har minskat i takt med att marknaderna världen över har mognat. Båda företaget har också fått ökad konkurrens från kinesiska aktörer som Huawei och Xiaomi.

Problemen med minneskretsarna är dock unika för Samsung och fler detaljer får vi först i den färdiga kvartalsrapporten som kommer senare den här månaden.

Källa: CNBC