Läckt video visar fem kameror på Nokia 9

Det ser ut som att kommande telefonen Nokia 9 Pureview kommer att bli tidigt ute med en så kallad pentakameralösning, där fem kameror samsas på baksidan.

Vi ser ut att få bekanta oss med en del nya trender på mobilmarknaden i år. Allt från de små nyheterna, som skärmhål istället för flärpar, till de större nyheterna som vikbara telefoner och gränssnitt. Det ser ut som att vi kan vänta oss en kamerarelaterad trend för året, och det är vad som kallas pentakameror.

Penta kommer från grekiskans räkneprefix som står för siffran fem, och det innebär alltså att vi har telefoner med fem kameror på baksidan att vänta oss. Flera tillverkare påstås utrusta sina flaggskepp med pentakameror, och en av de första ser ut att bli Nokias kommande flaggskepp Nokia 9 Pureview.

Det börjar nästan bli överflödig information att telefonen först läcktes av Evan Blass, som i det närmaste verkar äga monopol på läckor i mobilbranschen. Nu har dock även en reklamvideo hittat sig ut på nätet och i videon kan vi se vad som ser ut att vara en produktpresentation av Nokia 9 Pureview där de fem kamerorna presenteras med Carl Zeiss-optik. Videon skryter med att detta ska låta telefonen fånga fem olika bilder samtidigt, och att lösningen ska släppa in tio gånger mer ljus än "en vanlig kamerasensor". Det är oklart exakt vilka kamerasensorer detta jämförs med.

Övriga specifikationer presenteras också, med systemkretsen Qualcomm Snapdragon 845 under huven, 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring. Skärmen är 5,99 tum stor med 2K-upplösning och ska stöda rikare färgomfång via HDR10. Det ser också ut som att fingeravtrycksläsaren kommer integreras i skärmen även här, men av videon att döma ser det inte ut att vara samma lösning som används i Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T.

Nokia 9 Pureview ska också få trådlös Qi-ladding och mjukvaran blir Android 9 Pie-baserad från start, med löfte om uppdateringar i minst två år tack vare Nokias Android One-medlemskap. Utöver Nokia väntas även Huawei introducera pentakamera i Huawei P30 Pro som eventuellt presenteras under Mobile World Congress i februari.

Källa: Evan Blass på Twitter, MySmartprice på Youtube

Kommentarer
9 svar

Något som är väldigt trevligt på iPad är att kunna gå ur Netflix och fortsatt ha en liten ruta där videon spelas medans man gör något annat.

Vad passar inte bättre dessa gråa och regniga dagar än att titta på varenda reklamfilm för iPhone som har gjorts?

För att få sälja sina produkter i Ryssland och kringliggande länder måste Apple i god tid registrera dessa hos EEC (Eurasian Economic Commission).

Att blanda podcasts och musik är inte optimalt och nu har Spotify börjar skicka ut en uppdatering som ger oss en betydligt bättre överblick.

Den där stressande känslan när man möts av en pop-up på sin iPhone och den frågar om det inte är dags att gå ned till low-power-mode för att telefonen har 20 procent kvar är inte rolig. I samma ögonblick inser man att powerbanken ligger hemma, eller så var man duktig och tog med den men självklart är även den slut på batteri.

Analysfirman IDC har släppt en ny rapport där de har granskat telefonleveranser i EMEA-regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika) för första kvartalet.

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE