fredagsvideo

När ingenjören triumferar över tjuven

Vissa skulle nöja sig med att avslöja tjuvar på bar gärning, men tidigare NASA-ingenjören Mark Rober valde att tackla problemet mycket mer ingående.

I ett land där vi vant oss vid Postnord-leveranser förefaller kanske saknade paket inte som en särskilt konstig företeelse, men i vårt fall handlar det sällan om stulna paket. I USA är det annorlunda och den före detta NASA-ingenjören Mark Rober råkade vid flertalet tillfällen ut för att paket helt fräckt stals från hans veranda.

De flesta skulle sannolikt tackla problemet genom att anmäla stölderna till polisen eller fånga gärningsmännen på video via övervakning. Herr Rober, ingenjör som han är, tyckte att detta var en för simpel lösning och satsade istället på att bygga ihop en teknisk lösning som både avslöjade var tjuvarna tog vägen med paketet, och exploderade ett moln av finkornigt glitter när de öppnade paketet för att se vad de lagt vantarna på.

Lösningen bestod av en egenkonstruerad motor som roterar snabbt nog för att kunna blåsa iväg glittermolnet. Motorn aktiveras av sensorer som aktiveras när paketet öppnas. Förövarna skulle dessutom filmas när de begick brottet, och därför utrustades paketet med fyra telefoner som filmar i fyra olika riktningar.

Paketet använder sig även av ett kretskort som märker av när det flyttas, och när detta sker registreras även paketets position via GPS-funktionen och telefonerna väcks för att påbörja inspelningen. För att göra paketet åtråvärt för de tjuvaktiga elementen paketerades det hela som en Apple Homepod.

Den imponerande ingenjörsmässiga fällan användes framgångsrikt flera gånger, och reaktionerna från de utsatta varierade från förskräckelse till skratt. Spår av glitter som hittas flera månader senare blev nog en nyttig påminnelse om deras tidigare tveksamma livsval.

Med det sagt önskar vi er en trevlig helg!

Kommentarer
7 svar
Clean my mac!

En av de stora nyheterna i iPadOS som kommer nu i höst är att du kommer kunna spela spel på din iPad med en PlayStation 4 eller Xbox One kontroll.

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Clean my mac!

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Clean my mac!