Fuchsia OS ska stöda Android-appar

Och med detta får Googles kommande operativsystem en klar fördel över alla andra plattformar som försökt konkurrera med Apples och Googles duopol.

För några veckor sedan skrev vi om nya livstecken från Fuchsia OS, det kommande operativsystemet från Google som är tänkt att användas i allt från telefoner till surfplattor och kanske även datorer. Allt vi fick se då var några grundläggande funktioner och animationer i systemet, vilket ändå såg lovande ut.

Läs också: Fuchsia OS visar livstecken Den stora frågan som möter alla nya operativsystem på marknaden är hur de ska lösa mjukvarufrågan. Fuchsia OS bygger på en egen systemkärna och använder inte Linux likt det nuvarande Android-systemet. Microsoft och Nokia tillhör några av de företag som försökt etablera konkurrerande system, utan att lyckas just på grund av bristande utbud av appar.

Kanske inte helt överraskande ska Google lösa detta problem genom att låta Android-appar köras på Fuchsia OS. I en ny ändring i utvecklarprojektet för Android, AOSP, beskriver en kommentar i koden för Fuchsia-sektionen att utvecklare kan rikta in sig på det kommande systemet. Mer specifikt nämner kommentaren att Android-appar då inte kommer köras direkt mot hårdvaran utan hanteras av Fuchsia-systemet.

Detta skulle kunna innebära problem då apparna inte vet vilken hårdvara de kommer köras på, men då Google utvecklar båda systemen kommer Fuchsia-systemet sannolikt kunna analysera apparna och anpassa dem för att kunna passa hårdvarans egenskaper.

Goda nyheter för den som ser fram emot en nystart för Googles operativsystem, men som inte vill dras med det bristande mjukvaruutbud som ett systemskifte tenderar att medföra. Det är dock fortfarande en lång väg att gå innan vi lär se kommersiella produkter med Fuchsia OS på marknaden, och vi kommer få se minst en större Android-uppdatering innan dess, troligtvis fler än så.

Frågan är: hinner Google nå slutet på alfabetet av Android-uppdateringar innan Fuchsia OS är redo att axla manteln för Googles mjukvarumässiga framtid. Vad tror du?

Kommentarer
28 svar

Apple brukar titt som tätt släppa lite siffror där de visar hur många som har installerat deras nya versioner av sina operativsystem till iPhone och iPad och nu har de släppt siffror för iOS 13 och iPadOS.

Apple passade på att i samband med att Google höll låda idag lansera ett par nya hörlurar som bjuder på en rad efterlängtade funktioner.

Den vanligtvis välinformerade Ming-Chi Kuo meddelar att iPhone SE 2 kommer dyka upp inom en snar framtid.

Har ni sett barnen dansa till en låt som spelas upp via mobilen och vill fånga det på film så har det varit omöjligt då musiken alltid stoppas när videoinspelning startar, men nu är det ändring på det.

En av funktionerna i macOS Catalina är att utvecklare nu enklare kan porta sina iPad-appar till Catalina och nu är Twitter här.

Det finns en sak som har legat högt upp på vår önskelista väldigt länge och nu har Apple äntligen lyssnat.