Copyswede vinner dom – Telia tvingas böta 115 miljoner kronor

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Organisationen Copyswede har sedan tidigare drivit en rättslig process mot Telia där målet varit att kräva ersättningsavgift för Iphone-modeller som sålts från 2009 och fram till Iphone 5C. Målet har varit att få ut en avgift på tre kronor per gigabyte lagringsutrymme i telefonerna, och idag meddelar tingsrätten att de givit Copyswede rätt i målet.

Ersättningskravet för Telia blir 107 miljoner kronor för de Iphone-modeller som sålts under perioden, och ytterligare åtta miljoner kronor i rättegångskostnader. Reaktionerna har inte väntat på sig och Elektronikbranschens vd Klas Elm har i en kommentar till Computer Sweden uttryckt oro för att domen kan leda till höjda priser för konsumenter.

Ju större lagringsutrymme mobiltelefonen har desto mer måste konsumenten betala

Elektronikbranschen menar också att det är orimligt att konsumenter ska betala två gånger, dels för lagringsutrymmet på telefonen och dels för strömmande musiktjänster som Spotify och videotjänster som Viaplay.

Kassettskatten är sedan tidigare ifrågasatt och tidigare i vår rekommenderade enade riksdagspartier regeringen att se över skatten. I uppmaningen ombads regeringen att titta på möjligheten att införa ett system som skulle flytta ansvaret för beskattningen till staten.

Telia har fram till den 8 januari att som senast överklaga dagens domslut. Om beslutet står fast återstår det att se om liknande rättegångsprocesser kan komma att inledas mot andra telefontillverkare och andra operatörer.

Källa: Computer Sweden, Elektronikbranschen

Kommentarer
29 svar

Vi har alla ställt oss frågan "vad är det här för låt?", den frågan har Shazam fått 50 miljarder gånger.

Äntligen torsdag igen och ett nytt avsnitt av allas favoritpodd Macradion finns nu att avnjutas i valfri poddspelare.

Ett förslag ligger nu på bordet hos kongressen där utgången kan betyda slutet för förinstallerade appar på våra smartphones.

Den ZAGG-ägda skärmskyddtillverkaren InvisibleShield lanserar nu ett skärmskydd som känns som papper mot Apple Pencil-toppen.

Under WWDC presenterade äntligen Apple möjligheten för tredjepartstillverkare att implementera Siri i deras produkter men redan nu klagar Sonos på den efterlängtade funktionen.

Tycker du inte om att ha teknik framme men kanske ändå vill ha högtalare i hemmet så kan IKEA och Sonos ha lösningen.