JBL Link 20 – bärbart ljud med Google Assistant

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

De smarta högtalarna är här, och har börjat etablera sig i våra hem på allvar. Google Home har fått stöd för svenska under året, och både Amazon Echo och Apple Homepod är populära trots att de än så länge inte talar svenska.

I allt högre grad flyttar teknikjättarnas röstassistenter också in i andra tillverkares högtalare. Sonos fick tidigare i år stöd för Amazon Alexa, och begränsat stöd för Apple Siri över Airplay 2. Företaget har också sagt att Google Assistent ska komma innan slutet på året. Även tillverkare som Bang Olufsen och LG har visat högtalare med Googles rösthjälpreda inbyggd.

JBL är också med i leken, och fokuserar i första hand på slitstarka och portabla högtalare som passar lika bra i hemmet som ute på fältet. Redan i somras lanserades JBL Link 20, och den har vi nu tittat lite närmare på efter att Google Assistent lärt sig svenska, och säkert många smarta högtalare kommer att hamna under granen. I korthet ett bra och prisvärt alternativ!

JBL Link 20 ett riktigt bra val för den som vill ha en smidig allt-i-ett-lösning för att styra det smarta hemmet, kommunicera med Google Assistent och vardagslyssna på musik. Att högtalaren är vattentät och har bra batteritid gör den till en bra resekamrat på äventyr, och hemmavid passar den bra i en liten lägenhet, eller som komplement till en Google Home. Ljudet är bra för sin klass, men kan inte utmana de större stationära alternativen som Apples Homepod eller Sonos system.

Fördelar

+ Google Assistent och Chromecast inbyggt
+ Vattentät och robust
+ Portabel och smidig

Nackdelar

− Ljudet inte lika bra som större hemma-högtalare
− Fortfarande micro-USB för laddning
− Google Assistent funkar bara över Wifi

Tidigare bärbara högtalare har ibland haft anslutning till mobiltelefonernas röstassistenter över Bluetooth, något som vi tidigare haft det tvivelaktiga nöjet att testa. Dessa lösningar har i princip varit oanvändbara, och det är därför välkommet att det nu börjat dyka upp allt fler alternativ med assistenterna inbyggda.

Det ska dock sägas att JBL Link 20 behöver en Wifi-anslutning för att Google Assistent-integrationen ska fungera. Det här gör produktens två bästa funktioner – portabiliteten och röstassistenten sällan får chansen att glänsa samtidigt. Hemmavid fungerar assistenten bra, men då är det mindre användbart att högtalaren är portabelt. Utomhus är en portabel högtalare mycket praktisk, men då fungerar inte assistenten. Ett omständigt sätt att hacka sig runt detta är att skapa en Wifi-hotspot med mobiltelefonen och låta JBL Link 20 ansluta till den.

Link 20 har två mikrofoner placerade på ovansidan för att lyssna efter röstkommandon. Där finns också fysiska knappar för att taktilt kontrollera ljuduppspelning och volym. Här finns också en särskilt knapp för att aktivera Google Assistent, men precis som Google Home går det bra att också säga "Hej Google" till högtalaren. På framsidan sitter fyra vita lampor som lyser upp för att indikera att assistenten vaknat och är redo att ta emot befallningar. Lamporna extraknäcker också som indikator för batterinivån.

Under testperioden har JBL Link visat sig vara ungefär lika bra som Google Home på att uppfatta röstkommandon från lite avstånd. Tyvärr är det en jämförelsevis låg ribba, och här finns en hel del förbättringspotential. Om det spelas musik samtidigt får högtalaren ofta stora problem med att reagera på kommandon, och jag fick ofta försöka igen och då höja rösten. Här fortsätter den större (och dyrare) Apple Homepod att vara förebilden, som uppfattar kommandon i normal samtalston tvärs över ett rum även när hög musik spelas.

Det är som sagt Google Assistent som gäller för JBL Link 20, och här finns inget att hämta för de som föredrar konkurrenter som Apple Siri, Amazon Alexa, Samsung Bixby eller Microsoft Cortana. Googles hjälpreda har dock stöd för de flesta system du kan vilja styra, så som Ikea Trådfri, Philips Hue, Xiaomis dammsugare och många andra smarta hemmet-prylar, samt musiktjänster som Spotify och Youtube Music.

En viktig del hos en högtalare är ju själva ljudet, och JBL Link 20 lever upp till mina tidigare förväntningar från företaget. Det mesta låter bra, både musik och poddprat men det är tydligt att detta är en portabel högtalare vilket innebär mindre kräm jämfört med större (och dyrare) konkurrenter som Apple Homepod och Sonos One. Detaljrikedomen är påtagligt lägre och diskantljudet är begränsat vilket gör att en del musik kan skära sig lite på högre volymer. Här finns heller inte teknik som trollar med ljudet så som Apple och Sonos produkter gör.

Men som sagt, detta är en batteridriven portabel högtalare, och som sådan låter den adekvat – och den har absolut mer tryck än standardmodellerna av både Google Home och Amazon Echo. JBL Link 20 tar också emot ljud över Bluetooth för den som vill strömma musik direkt från en telefon utan att blanda in molnet och strömmande musiktjänster. Dessutom finns Chromecast-funktionalitet inbyggd, så Link 20 kan bli en del av ett multirum-system av andra Chromecast-högtalare.

Batteritiden är upp till 10 timmar enligt JBL, och under mina tester verkar högtalaren leva upp till detta utan större problem. En tråkig detalj när det är dags att ladda är dock att JBL ännu inte anammat USB-C som kontakt, utan envisas med den osmidiga och irriterande terrorkontakten micro-USB.

Avslutningsvis är JBL Link en trevlig liten högtalare som är ett utmärkt reseällskap, och även har en plats hemmavid – kanske som sovrummets komplement till den Google Home som redan står i köket.

Läs mer:

iOS 13 och iPadOS kommer fullpackat med nyheter och nya funktioner men det kan vara bra att tänka två gånger innan du installerar betan.

I mars gick Spotify till EUs konkurrenskommissionär för konkurrenshämmande verksamhet då de anser att Apple kontrollerar villkoren för App Store alldeles för hårt och hämmar innovationen.

I höst kommer utvecklare av smarta kameror ha möjligheten att implementera stöd för HomeKit Secure Video som Apple visade upp på WWDC, men vad är det och hur kommer det fungera?

Apple ryktas släppa en MacBook Pro med 16” skärm. Det är IHS som fortsätter att komma med spekulationer kring Apples förhavande.

Enligt IHS Markit Analytikern Jeff Lin så planerar Apple en uppdatering av MacBook Air och MacBook Pro utan touchbar även här kallad MacBook Pro Escape på grund av att den fortfarande har kvar sin Escapeknapp till skillnad från MacBook Pro med Touchbar.

Den här veckan så är Thor fortsatt arg över svårigheterna han nu fått när han plötsligt ska försöka få in en Androidtelefon i sin trygga walled-garden av Apple produkter.

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE