Kameror på 48 megapixel nästa år

Sony och Samsung har redan presenterat kamerasensorer med 48 megapixel, och nu hakar även Honor och Xiaomi på tåget med extremt högupplösta bildfångare.

Sony presenterade planer för kamerasensorer med 48 megapixel upplösning tidigare i år, och tidigare i höst avslöjade Samsung att de jobbade på ny kamerateknik de kallar ISOCELL, även här med 48 megapixel. Nu har det börjat röra på sig ännu mer i mobilkamerornas värld då både Honor och Xiaomi planerar att introducera telefoner med de högupplösta kamerasensorerna nästa år.

Läs också: Samsungs mobila monstersensorer Honor har lyft lite på locket för den kommande telefonen View 20 som, utöver Huaweis egna systemkrets Kirin 980, ska använda en 48 megapixels kamerasensor från Sony vid namn IMX586. View 20 ser för övrigt ut att bli ytterligare en telefon som utrustas med ett kamerahål i skärmens övre kant istället för ett flärpområde. Telefonen ska presenteras i djupare detalj i Paris den 22 januari.

Xiaomi är nästa företag vars telefon med 48 megapixelsensor inte är särskilt långt borta. Lin Bin, företagets medgrundare och VD, publicerade en bild på kinesiska mikroblogg-nätverket Weibo som endast visar baksidan på en telefon med texten "48 megapixel" skrivet under kameramodulen. Ytterligare detaljer saknas, men enligt herr Lin ska telefonen lanseras i januari, gissningsvis avser det den kinesiska marknaden.

Både Samsung och Sony har visat liknande lösningar för att undvika att det stora pixelantalet leder till svag kameraprestanda i låg belysning. Båda företagens sensorer använder sig av små sensorpixlar på blott 0.8 mikrometer (µm), men båda lösningarna ska låta kluster av pixlar hjälpas åt med att släppa in ljus. Detta ska enligt företagen leda till att sensorerna ska kunna hämta in ljus som om de var utrustade med 12 megapixel-sensorer med 1.6 mikrometer stora pixlar.

När de första enheterna med de högupplösta kamerorna når marknaden blir det dock inte första gången vi ser detta. Nokia har testat marknaden med både 808 Pureview och Lumia 1020 tidigare, som båda visade att det är möjligt att ta fram en extremt högupplöst mobilkamera som ändå presterar bra i olika situationer. Under 2019 får vi alltså veta hur den nya generationens 48 megapixel-kameror sköter sig.

Kommentarer
9 svar
Clean my mac!

Airmail är ett trevligt alternativ till Apples mailklient som många idag istället använder men upprörda kunder världen över börjar nu radera appen.

Har du gått och väntat på att kunna klicka hem ett par Powerbeats Pro från det Apple-ägda Beats då har vi nu goda nyheter.

I veckans avsnitt så vill Peter berätta om sin nyfunna kärlek till en så kallad smart golvfläkt från folkrepubliken Kina, Thor ställer sig som vanligt allt annat än positiv till Peters nymodigheter.

Clean my mac!

När allt hopp och kanske all lust försvunnit så kom till slut Aqaras hub till Sverige. NetonNet ska nu ha fått in den medan flera andra butiker fortfarande säger vänta på ett leverans datum för huben med EUkontakt.

Apple meddelade i veckan alla tillverkare som är med i Apples MFi-program (Made For iPod, iPhone, iPad och AirPlay audio) att de nu utökar MFi-programmet med fler adaptrar.

IKEA och Sonos har slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en helt ny serie med produkter som kallas SYMFONISK. De första två produkterna som vi i detta nu håller på att testa är deras lampa och bokhylle-högtalare

Clean my mac!