Andreas testar Ipad Pro som arbetsverktyg

Efter tre veckor med nya Ipad Pro som arbetsdator är Andreas redo av avlägga rapport om dess duglighet, och betyget är nästan översvallande positivt.

Pennan är mäktigare än musen

Om det var någon aspekt av min Ipad Pro 9,7-tum jag inte var förtjust i så var det första generationens Apple Pencil. Att den inte kunde fästas vid plattan gjorde att den oftast låg nere i en väska, eller byrålåda, eftersom den annars rullade runt på vardagsrumsbordet där hemma. Att den endast laddades genom Lightning-porten gjorde att den oftast var urladdad när jag behövde den då jag nästan aldrig ville ha pennan utskjutandes ur plattans nedre del som ett spjut. Under de två år jag ägde den har pennan nog använts max två–tre månader, för att sedan förpassas till en byrålåda.

Jag har bara haft min nya Pencil 2 i några dagar, så jag ska inte säga för mycket om hur flitigt den kommer nyttjas framöver, men nu finns i alla fall inte risken att den kommer vara urladdad eller vara i vägen när jag behöver använda plattan. Jag har saknat möjligheten att anteckna med pennan under möten, något jag definitivt kommer köra igång med igen. Det är lite synd att IOS inte kan tolka text skriven med pennan likt Samsung gör med Note-telefonerna och Tab S-plattorna, det fungerar riktigt bra och skulle vara ett suveränt tillskott i situationer där jag inte använder tangentbordstillbehöret.

Här tror jag inte på Ipad Pro

Det har så här långt varit översvallande positiv tongång runt Ipad Pro, men det finns några områden där jag inte tror att den kommer kunna ersätta min traditionella dator. Ett sådant är som mitt primära arbetsredskap under pressresor eller mässor av olika slag. Dessa handlar ofta om att sitta med arbetsdatorn i knät och snabbt som attan skriva in mängder av text, samtidigt som jag kanske tar bilder med kamera som ska bearbetas och laddas upp till redaktionssystemet i klungor.

Detta blir ett problem dels eftersom Ipad Pro i dagsläget inte kan bearbeta bilder i klungor och beskäras i vårt redaktionssystem (vilket förvisso kan åtgärdas med systemuppdateringar), och dels eftersom en Ipad Pro med tangentbordstillbehöret inte står särskilt stadigt i mitt knä. Jag kan inte räkna antalet pressevent där jag suttit med datorn i knät och skrivit som en galen medan ett öga riktats mot scenen framför mig, och i en sådan situation skulle jag tvingas sitta i en obekväm position med en Ipad Pro.

Ipad kontra Android

I samma veva som jag har testat Ipad Pro som arbetsverktyg har jag även testat Samsung Galaxy Tab S4, som får anses vara Android-lägrets främsta svar på Ipad-familjerna. Den skeppas med en penna i paketet och det går att köpa till ett tangentbordstillbehör som ansluts över Bluetooth. Där kan man dessutom förvandla plattan till en bärbar dator genom skrivbords-läget Dex parat med en Bluetooth-mus.

På pappret en mycket kompetent konkurrent till Apples alternativ, men i praktiken inte i närheten av att vara ett gångbart alternativ. Själva pennan fungerar bra men tangentbordet skickar med för många tecken och andra underligheter som är direkt avskräckande för användning, och mjukvaran i Dex-läge lämnar mycket att önska. Att många typer av appar saknas i surfplatte-utförande, eller saknas helt, gör inte heller saken bättre.

Google har länge kämpat med att få Android mer tilltalande för surfplattor, men har inte lyckats. Samsung gör sitt bästa, men har inte lyckats få med sig mjukvaruutvecklare i någon större utsträckning. Apple erbjuder med vanliga Ipad, pennan och diverse tangentbordstillbehör en betydligt bättre helhetsupplevelse, och gör du jämförelsen med Ipad Pro blir Apples försprång nästan komiskt stort. Det återstår att se om Googles Pixel Slate-plattor med Chrome OS kan ändra på detta förhållande, om de nu kommer till Sverige någon gång, för Android-lägret ser inte ut att ha vad som krävs för att ta sig an Apple på surfplattan.

Ipad Pro är min andra primära arbetsdator

Jag hade sannerligen inte väntat mig att komma till den här slutsatsen, men min Ipad Pro 11-tum kommer faktiskt dela rollen som min primära arbetsdator. Den behöver tyvärr kompletteras med min bärbara arbetsdator för den delen av bildhanteringen som inte stöds idag, men när det väl är åtgärdat kommer jag kunna gå över helt eller till största del till Ipad Pro.

De omvägar jag fortfarande behöver ta för att utföra vissa uppgifter vägs utan problem upp av alla de fördelar jag får med Ipad Pro. Pennan, tangentbordet, den utmärkta prestandan och flerkörningskapaciteten och batteritiden är några exempel på egenskaper jag blivit smått frälst av. Och när jag kommer hem om kvällarna kan jag koppla bort tangentbordet och få en smärt surfplatta att konsumera innehåll på. På horisonten lurar IOS 13, som med stor sannolikhet kommer göra Ipad Pro till en än mer kompetent arbetshäst.

Det här projektet fick ett minst sagt lyckat resultat, och ett oväntat sådant för den här konservativa skrivbordsgeneralen.

Kommentarer
34 svar

Apple har haft en app till Android under flera år med namnet ”Flytta till iOS” som ska underlätta bytet mellan Android till iPhone - nu är det Googles tur.

Intel har sakta börjat tappat sin status som ledande processortillverkare och i en ny värld där mindre är bättre tror sig nu processorjätten att de kan återta tronen om några år.

En iMac med större skärm och bättre processor har länge ryktats lansera under pågående år men nu påstås det att väntan blir längre.

Apple fortsätter hitta nya material att använda i sina chassi till iPhone och nu påstås det alltså bli titanlegering.

Mark Gurman tror att Apple kommer att erbjuda Face ID i alla de billigare alternativen inom några års tid.

Det verkar som att Apple är på gång att uppdatera deras skärm Pro Display XDR och den kanske får samma chip som iPhone 11.