Galaxy S10 kan få skärmhål och tredubbel kamera

Under våren lär Samsungs nästa flaggskepp lanseras, och denna gång ryktas paradnumren bli selfie-kamera i skärmen och tre kameramoduler på baksidan.

Lanseringen av nya telefoner i Galaxy S-familjen brukade representera det senaste i avancerad mobil teknik för Android-marknaden, men under det senaste året har den sydkoreanska jätten fått se sig omsprungna av kinesiska konkurrenter som Huawei. Samsung blir dock inte modfällda av detta och ryktessvängen om kommande Galaxy S10 skvallrar om att de inte ger upp tekniktronen i första taget.

Det första ryktet berör den ack så omtalade flärpen, vilken Samsung bestämt hävdat att de inte ska använda. När skärmen ska täcka nästan hela telefonens framsida, vilket för S10 ryktas bli så mycket som 99 procent av framsidan, blir det dock svårt att behålla en selfie-kamera och kringliggande sensorer. Ryktet anger att Samsung därför ska integrera kameran i ett "hål" under skärmen och högtalaren som en tunn remsa ovanför skärmen. Detta ska undanröja behovet av ett flärputrymme, men det återstår att se om man kan välja att dölja kamerahuset i en mjukvaruremsa likt andra Android-telefoner erbjuder.

Samsung har dock ansökt om patent där selfie-kameran placeras i en dropp-flärp likt den i Oneplus 6T, så det återstår att se vilken av dessa lösningar som är redo lagom till lanseringen av Galaxy S10. Skärmtekniken ryktas den här gången få namnet Infinity-O. En annan skärmrelaterad teknik som följer konkurrenternas trender är att fingeravtrycksläsare ska flytta in i skärmen, men här sägs den läsa av en större del av skärmens nedre del istället för en specifik plats på skärmen likt Oneplus 6T och Huawei Mate 20 Pro tillämpar. Enligt rykten ska detta bygga på en teknik där ljudfrekvenser skickas mot fingret och läser av det återvändande ljudmönstret.

Detta ska inte bara kunna låsa upp skärmen utan dessutom göra det på ett mer säkert sätt än ansiktsupplåsningen där ansikte och ögonen läses av för att autentisera användaren. Det spekuleras i att denna 3D-avläsning av fingrarna ska matcha Apples Face ID-teknik ur säkerhetssynpunkt. På detta tema ryktas också de främre högtalarna bygga på ljudvibrationer i skärmen likt vad som används i Xiaomi Mi Mix.

Det andra ryktet berör kamerorna, ett område där telefonjätten Huawei på senare tid sprungit om med trippla kameror i exempelvis Mate 20 Pro. Samsung sägs ta inspiration från detta och ska erbjuda en uppsättning med tre kameror, där samma normalkamera på 12 megapixel med växlingsbar bländare paras med en optisk zoom-kamera och en vidvinkel-kamera. Om detta använder nya kameratekniken Isocell eller ej återstår att se. Ett annat kamerarelaterat rykte påstår att Samsung ska använda 3D-avläsning i den främre kameran som ska ge ansiktsavläsning, återigen på nivå med Face ID.

Föga överraskande påstås Galaxy S10 får en modern systemkrets som tillverkas på 7 nanometer, i den egna kretsfamiljen Exynos för de internationella modellerna och Qualcomms Snapdragon-kretsar för den amerikanska marknaden. Vi kan bara hoppas att detta blir energieffektiva kretsar som paras med stora batterier, då svag batteritid var vår enskilt största kritik mot vårens Galaxy S9-telefoner.

Samsung har nyligen presenterat den nya mjukvarumiljön Samsung One UI, som använder ett nytt designspråk än det företaget använt i Samsung Experience-miljön de senaste åren. Detta bygger på Android 9 i grunden och växlar både estetiskt och strukturellt. Många av gränssnittselementen flyttar ner till skärmens nedre del så de blir lättare att nå med enhandsfattning, och skärmens övre del används till att informera snarare än att hysa knappar och funktioner.

Hela gränssnittet ska också kunna gå i olika färgteman, däribland det sedan tidigare omtalade mörka temat, vilket också skulle kunna användas för att låta mjukvaran vara konfigurerad att gå i samma färgtema som telefonen. På tal om just detta ryktas Galaxy S10-familjen få fler färgalternativ än föregångarna. Samsung One UI med Android 9 ska också komma till Galaxy S9-familjen i början av nästa år, då betaversioner finns ute hos testare nu.

Till sist påstås det också att Galaxy S10-familjen blir den sista som får en plus-modell. Skillnaden mellan Galaxy S9+ och Galaxy Note 9 är inte milsvida rent storleksmässigt, och detta ska enligt spekulationer leda till att den vanliga Galaxy S-modellen går upp något i storlek och överlåter formatet större åt Note-familjen. Ett inte helt orimligt skifte om ni frågar oss.

Det ska bli intressant att se hur mycket av detta som visar sig stämma, och hur som helst kommer nästa års Mobile World Congress sannolikt bli intressant om Samsung väljer att presentera de nya modellerna under mässan även denna gång.

Kommentarer
10 svar

Helpsters och Ghostwriters är två serier riktade till de lite yngre medlemmarna av familjen.

En av de största nyheterna i Apples kommande flaggskepp iPhone 11 är att telefonerna äntligen får ett nattläge.

I denna veckas avsnitt hoppar Marcus och Peter på ett flyg ned till Berlin för att stryka något från sin bucket list.

I sin tredje upplaga blir hjälmersättaren Hövding uppkopplad till din iPhone.

Klockan 14.00 kan du börja beställa iPhone 11 och iPhone 11 Pro från Apple, operatörer och övriga återförsäljare. Om du använder nedanstående länkar får vi på 99mac en slant som går vidare till verksamheten.

Vi har under en längre tid kunnat avnjuta ett mörkt tema i Slack på våra iPhones men till macOS har temat lyst med sin frånvaro.