Samsung visar upp telefon med vikbar skärm

Efter veckor av retsamt snack har Samsung äntligen visat upp en prototyp av en telefon med vikbar skärm. Kan framtida mobiler erbjuda både en stor skärm och gå ner i vanliga fickor?

Samsungs egna utvecklarkonferens Samsung Developer Conference, SDC 2018, pågår nu i USA. Av det som det sydkoreanska företaget äntligen avtäckt finns bland annat en spännande koncepttelefon med en vikbar skärm, en teknik de kallar Infinity Flex Display.

Enligt Samsung ger en telefon med vikbar skärm användaren den bästa av två världar. En kompakt smart mobil som kan vikas ut till en större skärm bättre lämpad för att göra flera saker på en gång eller för att bättre uppleva bilder och video. Appar ska byta sömlöst mellan de två skärmarna och det ska gå att arbeta i tre aktiva appar på en gång.

– Den böjbara skärmen lägger grunden för en helt ny typ av mobila upplevelser. Det är spännande att arbeta med utvecklare på denna nya plattform för att skapa nytt värde för våra kunder. Vi ser fram emot att se var denna teknologi och samarbete kommer ta oss, säger DJ Koh, vd för Samsungs mobildivision.

Infinity Flex Display hör framtidens mobiler till, men Samsung vill börja samarbeta med utvecklare och Google och Android-communityt redan nu för att maximera den nya formfaktorns potential. Detta så att det inte bara är Samsungs egna mjukvara som leker snällt med det nya formatet.

Samsung visade upp sin protoyp med svag belysning för att inte avslöja alla designaspekter. Vad som kunde ses var dock en enhet med skärm i klass med en mindre surfplatta som gick att vika ihop till en telefon som ser ut att rymmas i en hand. Huvudskärmen är 7,3 tum.

Massproduktion av en nya skärmen kan börja inom några månader enligt Samsung, men när vi kan se något mer från det här i konceptform eller i kommersiella produkter är de däremot förtegna om.

Android stöder vikbara skärmar

Google har sagt att Android stöder vikbara skärmar och de har ett tätt samarbete med Samsung inför en lansering nästa år. Samsung är inte ensamma om att arbeta med vikbara enheter. Huawei har också planer på att släppa en sådan enhet nästa år. Lenovo och Xiaomi arbetar tydligen också på prototyper och LG har flexibla OLED-paneler och en tv som kan rullas ihop i en låda.

Nästa år kan vi med andra ord förvänta oss en uppsjö av enheter med vikbara skärmar. Vad tror du? Något du tror kan bli populärt och ta mobilen och hur vi använder den framåt?

Kommentarer
21 svar
Clean my mac!

En av de stora nyheterna i iPadOS som kommer nu i höst är att du kommer kunna spela spel på din iPad med en PlayStation 4 eller Xbox One kontroll.

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Clean my mac!

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Clean my mac!