forumdiskussion

Så använder vi på 99 telefonen

I helgen undersökte vi vilka användningsområden vi här på 99 nyttjar mest flitigt i våra telefoner. Resultatet är både oväntat och väntat.

Under helgen körde vi en helgdiskussion med tillhörande undersökning om hur vi här på 99 använder våra mobiler. På ett antal mobila användningsområden eller funktioner kunde vi tilldela max fem poäng per kategori, och totalt 20 poäng per person. I tabellen nedan sammanställer vi poängen för samtliga som deltog i frågeställningen.
Forumdiskussion: Hur använder du din telefon?
Två kategorier har tillkommit efter önskemål från deltagarna, navigering och hälsa/aktivitet, och att dessa inte var med från början lär sannolikt påverkat poängställningen. I kommentarerna till helgdiskussionen lyftes ett antal förslag till hur en liknande frågeställning skulle kunna förbättras eller utformas annorlunda till kommande gånger, och det uppskattas!

Har ni ytterligare förslag på hur upplägget kan se ut framöver får ni gärna dela med er av detta i kommentarerna, eller för den delen dela med er av förslag om vilka helgdiskussioner som skulle vara roliga att ha framöver. Men nog om detta, vidare till resultatet!

Både väntat och oväntat

Kategori

Poängsammanställning

Surfa i webbläsaren

67

Chattar/sociala medier

62

Bankärenden/Swish

53

Ser på video, lyssnar på musik

49

Ringer

43

Mailar

42

Fotografera

34

Kalender

26

Spelar

16

Läser

15

Produktivitet

14

Fjärrkontroll

12

Elektronisk biljett

10

Hälsa/aktivitet

8

Navigering

5

Kontantlös betalning/NFC

2

QR-kodläsare

1

Nyckel hem/bilen

0

Den totalt sett mest flitigt använda funktionen är inte helt otippat att surfa i webbläsaren, och den näst mest flitigt använda är inte heller otippade kategorin chatta/sociala medier. Här ingår också SMS/Imessage, som lär stå för en ganska liten del av poängen i denna kategori.

Kategorin efter detta blir inte helt överraskande bankärenden och Swish-transaktioner, även om mängden poäng kanske är aningens överraskande högt. Näst efter detta kommer titta på video och lyssna på musik, där utöver det uppenbara även poddlyssnande och radiolyssnande ingår. Många är vi som lyssnar på musik eller poddar både i hemmet eller på väg till jobbet, ute i löparspåret eller liknande.

Det som däremot blev väldigt överraskade åtminstone för oss var att faktiska telefonsamtal kommer på plats fem. Det är lätt att tro att nästan all kommunikation har flyttat ut i diverse sociala appar och andra digitala meddelandeformer, men här på 99 nyttjas uppenbarligen telefonen fortfarande för telefoni i ganska stor utsträckning.

Att mobil e-post blev stort är inte så förvånande, men att det blev relativt mycket större än fotografi är kanske något mer förvånande. Andra former av ren produktivitet blev inte så stort, men kalenderhantering var en av de större användningsområdena. Två utmärkande kategorier som inte fick så många poäng som väntat är dels bruk av elektroniska biljetter, och dels nyckel till hemmet eller bilen som fick noll poäng.

Till sist tillkom som nämnt kategorierna hälsa/aktivitet och navigering, som fick 8 respektive 5 poäng. Dessa resultat är kanske inte helt representativa då de tillkom mot helgens slutskede, men de är efterfrågade och kan konstateras vara en viktig del av 99-medlemmarnas vardag.

Så ser det alltså ut för vår användning av mobilen. Kom som sagt gärna med återkoppling på hur den här sortens diskussioner kan bli bättre framöver.

Skriven av Andreas Eklöv
Kommentarer
8 svar
Clean my mac!

Airmail är ett trevligt alternativ till Apples mailklient som många idag istället använder men upprörda kunder världen över börjar nu radera appen.

Har du gått och väntat på att kunna klicka hem ett par Powerbeats Pro från det Apple-ägda Beats då har vi nu goda nyheter.

I veckans avsnitt så vill Peter berätta om sin nyfunna kärlek till en så kallad smart golvfläkt från folkrepubliken Kina, Thor ställer sig som vanligt allt annat än positiv till Peters nymodigheter.

Clean my mac!

När allt hopp och kanske all lust försvunnit så kom till slut Aqaras hub till Sverige. NetonNet ska nu ha fått in den medan flera andra butiker fortfarande säger vänta på ett leverans datum för huben med EUkontakt.

Apple meddelade i veckan alla tillverkare som är med i Apples MFi-program (Made For iPod, iPhone, iPad och AirPlay audio) att de nu utökar MFi-programmet med fler adaptrar.

IKEA och Sonos har slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en helt ny serie med produkter som kallas SYMFONISK. De första två produkterna som vi i detta nu håller på att testa är deras lampa och bokhylle-högtalare

Clean my mac!