Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

ida testar

Ipad Pro – så bra är den

Ida har spenderat de senaste dagarna med nya Ipad Pro. Med bättre prestanda och spännande appar som Photoshop på gång, börjar plattan på riktigt att konkurrera med bärbara datorer.

Prestanda och användning

RAW-bilder

I väntan på Photoshop CC som ska släppas till App Store nästa år finns det gott om andra alternativ för att hantera dina bilder. Jag brukar hoppa runt mellan Apples egna app Bilder samt Lightroom och Pixelmator. Som ett prestandatest av den här plattan stoppade jag in ett tusental RAW-bilder från familjens fullformatskamera Sony A7. Varje bild mäter 6 000 x 4 000 pixel och är omkring 25 megabyte stor.

Ipad Pro är för det mesta supersnabb oavsett vad jag hittar på. Visst såg jag kanske en och annan laddningsindikator medan jag experimenterade med apparna och bilderna, men i det stora hela är det en riktig fröjd att redigera bilder med Ipad Pro och nya Apple Pencil. I exempelvis Lightroom kan jag använda pennan för att maska områden med perfekt precision och det i kombination med att använda fingrarna för att zooma in på detaljer ger en intuitiv känsla av att arbeta direkt med bilden som jag inte får vid en dator med muspekare eller styrplatta.

4K-filmredigering

I normala fall håller jag mig ännu till upplösningen 1 080p när jag filmar, men för att testa vad Ipad Pro går för filmade jag ett gäng klipp i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund och klippte med den ganska nya appen Premiere Rush. Jag valde den främst för att appen kan hantera flera spår och för att den också finns till Mac OS (jag använder en 13-tums Macbook Pro från 2017 utrustad med en 2,3 GHz Intel Core i5 med 16 gigabyte primärminne).

Jag fogade ihop mina klipp till en video på 1 minut och 56 sekunder. Sedan lade jag till titlar och övergångar och justerade lite annat tills jag var nöjd. Filmprojektet synkroniserades via Creative Cloud och gick att öppna upp också i datorn. Jag renderade ut filmklipp i 1 080p med samma bildfrekvens per sekund som ursprungsmaterialet (4K är inte ett alternativ i Rush för Ipad av någon anledning) och startade ett tidtagarur för att se hur lång tid de båda enheterna behövde.

Det här är så klart inte strikt vetenskapligt – särskilt inte då Rush inte ger mig exakt samma alternativ vid renderingen – men ger ändå en fingervisning av hur Ipad Pro står sig mot en bärbar dator.

Ipad Pro

4min 38sek

Macbook Pro

11min 15sek

Att klippa och rendera långfilm med Ipad Pro är förmodligen inget alternativ för proffsen, men för sådana som mig som mestadels gör lite kortare klipp för Youtube går det riktigt bra att jobba med plattan. Att Ipad Pro nu går att ansluta till externa bildskärmar öppnar också upp helt andra möjligheter för professionella att använda plattan i sina arbetsflöden.

Spel och film

Jag har också testat att spela lite av varje med Ipad Pro och har inte mycket att rapportera. Det finns sällan grafikinställningar att göra i spel från App Store och det framgår inte hur många bildrutor per sekund som visas, men min upplevelse är att allt från Stardew Valley, Civilsation VI och Fortnite flyter på bra utan att plattan blir stekhet.

Spel som Sky och Monument Valley låter riktigt trevligt med högtalaruppsättningen i den här plattan, vilket är kul när man är exempelvis hemma och kan vrida upp volymen lite. Det är samma sak om du vill kolla på film på ett hotellrum eller om tv:n hemma är upptagen. Filmer och serier låter riktigt bra för den här enhetens storlek.

Batteri

Jag har suttit en hel del med den här plattan under de senaste dagarna och upplever att batteritiden som Apple uppger stämmer. Det sitter ett 36,71 Wh laddnings­bart litiumpolymer­batteri i 12,9-tummaren som jag har (29,37 Wh i 11-tummaren) och båda modellerna ska ge upp till 10 timmars surf via Wifi, videouppspelning eller musiklyssning.

Apple skickar med en 18 W-laddare med ny design som laddar fullt på ungefär 3–3,5 timmar enligt mina uppskattningar. Tidigare skickade de med en 12 W-laddare.

Slutligen – Är den värd pengarna?

Så, nya Ipad Pro är bättre på i stort sett alla sätt och vis jämfört med sin föregångare och ger liknande produkter från andra tillverkare en rejäl match. Men den kostar också många tusenlappar – beroende på konfiguration mer än vissa datormodeller.

Läs också: Vårt test av Apples 9,7-tums Ipad Det finns en del som kommer köpa nya Ipad Pro oavsett priset, för att de vill ha en platta med det allra senaste. Men det finns många som istället borde köpa Apples 9,7-tums Ipad istället för den här om det känns som att det är dags att uppgradera en äldre platta där hemma, eller kanske slå till på en för första gången.

Den vanliga Ipad-modellen kommer inte med det allra senaste, och har inte samma prestanda, men den kommer med IOS 12 och samma App Store. Den har också stöd för penna och tangentbord och det räcker riktigt långt. Det är Apples mest prisvärda Ipad någonsin, enligt vårt test som du hittar via länken här till höger.

Du som är sugen på att byta bort en traditionell dator helt bör kolla in nya Ipad Pro lite extra noga – med Photoshop CC på gång hyser jag stort hopp om att fler kraftfulla appar kommer att dyka upp. IOS 12 är inte särskilt anpassat för så här stora skärmar (fortfarande finns bara fyra ikoner i rad på hemskärmen), men eftersom den här versionen av operativsystemet främst fokuserade på prestanda, hoppas jag och många med mig på att IOS 13 som kommer i höst äntligen bjuder på mycket nyheter just för Ipad.

Den här Ipad Pro-modellen är högintressant för kreatörer av olika slag som kommer att kunna få mycket gjort vare sig de är ute i fält, hemma eller på jobbet.

Har du förra generationens Ipad Pro får du försöka känna efter själv om det finns något med den nya som lockar tillräckligt mycket för ett köp. Jag har använt 10,5-tummaren fram till för ett par dagar sedan och den känns allt annat än utdaterad så gissningvis kan du hålla dig något år till och se vad som händer med nästa eller ytterligare nästa generation.

Men för dig som har pengarna och är beredd att lägga dem, finns det ingen förnämligare platta just nu än Ipad Pro. Apple var redan i ledning, och har med denna modellen dragit ifrån ytterligare. Det är inget annat än imponerande.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.