ida testar

Ipad Pro – så bra är den

Ida har spenderat de senaste dagarna med nya Ipad Pro. Med bättre prestanda och spännande appar som Photoshop på gång, börjar plattan på riktigt att konkurrera med bärbara datorer.

Nya Ipad Pro får visa vad den går för

Apple har släppt nya Ipad Pro-modeller och ytterligare förbättrat prestandan tack vare systemkretsen som nu heter A12X Bionic. Hemknappen är ersatt med Face ID och nu används svepgester för att navigera. Borta är också de gamla breda skärmkanterna. Nu är kanterna mindre och symmetriska runt om och hörnen är läckert rundade med samma teknik som i Iphone XR. Dessutom har Apple finslipat sin penna och skapat en ny bättre modell som laddas och parkopplas trådlöst.

För dig på jakt efter en platta som kan det mesta

Ipad Pro är gjord för kreativa proffs och kommer med prestanda och prislapp därefter. Det här är inte plattan för att soffsurfa, kolla på film under bilsemestern eller läsa mejlen. Det här är plattan som fixar avancerad filmredigering, fotoredigering och som kreatörer kan rita och skapa konstverk med. Något att ta med ut i fältet istället för en bärbar dator, något att komplettera en stationär dator med. För en del kanske den helt ersätter en dator. Nu kan den även kopplas till externa skärmar och annan utrustning via USB Type-C-kontakten på ena sidan.

Det fina betyget förtjänar Ipad Pro för att Apple lyckats utvecklat den mycket sedan förra modellen. Prestandan är bättre, USB-C ger större möjligheter att ansluta tillbehör, skärmen ser mer inbjudande ut, Face ID uppskattas och nya pennan ökar produktiviteten.

Fördelar

+ Face ID
+ USB Type-C-kontakten ansluter till mycket
+ Dubbelnudd med nya pennan
+ Superprestanda och bra batteritid

Nackdelar

− Dyr, de svenska priserna fortsätter att öka
− Två USB-C-portar hade varit lyxigt
− Saknar hörlursuttag, en nackdel för alla som gillar lurar med sladd

Förra veckan steg Apples vd Tim Cook upp på scenen i New York för att presentera nyheter för världen och jag hade det stora nöjet att vara på plats. Han såg mycket nöjd ut och så här efter eventet förstår jag varför. Jag har spenderat ett par dagar med företagets allra senaste 12,9-tums Ipad Pro och den tar flera stora kliv framåt från förra generationen.

Är det något område där Apple imponerar stort är det när det gäller de egna systemkretsarna och årets Ipad Pro-krets A12X Bionic är inget undantag. Apple skryter med att den är snabbare än 92 procent av alla bärbara datorer som såldes förra året. Det som imponerar på mig är hur den här supertunna plattan lyckas prestera så bra utan stora mängder primärminne eller fläktar. Ett tydligt bevis på vad A12X klarar av hittar vi också hos Adobe som under nästa år släpper Photoshop CC, det kompletta programmet omskrivet för IOS, inte någon anpassad mobilversion.

Det blir snabbt riktigt dyrt

Det som kanske kommer som en kalldusch är prislapparna på Apples nya proffsplattor. 11-tums modellen kostar från 9 695 kronor och 12,9-tummaren från 11 995 kronor. I bägge fallen får du 64 gigabyte lagring. Nästa steg är 256 gigabyte som kostar 1 800 kronor mer. Det blir verkligen dyrt om du är sugen på 512 gigabyte eller 1 terabyte, men för de flesta borde 256 gigabyte-varianten vara rätt väg att gå.

Men för att du verkligen ska få ut det mesta av Ipad Pro, kostar det ytterligare några tusenlappar. Apple Pencil kostar 1 495 kronor och Smart Keyboard Folio 2 149 kronor respektive 2 349 kronor beroende på storlek på din Ipad. Den som vill satsa på Ipad Pro får alltså vara beredd att öppna plånboken på vid gavel.

Dags att testa vad den går för

Jag har givetvis försökt mig på att pressa den här plattan, som jag använt för att göra i stort sett allt till det här testet med. Jag har fyllt den med RAW-bilder, redigerat 4K-video och spelat spel som Sky, Civilisation VI och Fortnite. Läs vidare för att höra mer om nyheterna och hur testerna gått.

Vi har nog alla råkat betala ett par månader extra för någon digital tjänst som vi inte använder, men i iOS 13 blir det lite lättare att slippa det.

Klassiska Tetris-varianten Dr Mario från Nintendo släpps den 10 juli.

För ungefär 14 år sedan gick Steve Jobs upp på scenen och höll ett rörande tal inför alla avgångsstudenter på Stanford och nu har Tim Cook stått på samma scen och talat.

Höstens iPhone-modeller ser inte ut att få stöd för 5G och nu har den erfarne analytikern Ming-Chi Kuo varit i farten igen.

Något som är väldigt trevligt på iPad är att kunna gå ur Netflix och fortsatt ha en liten ruta där videon spelas medans man gör något annat.

Vad passar inte bättre dessa gråa och regniga dagar än att titta på varenda reklamfilm för iPhone som har gjorts?

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE