Iphone XR – Apples mest intressanta lur

Nu finns också Iphone XR ute i butikerna och vi har så klart testat vad den går för. Du får nästan allt från de lyxigare syskonen Iphone XS och XS Max, men tusenlappar billigare.

Kameran

Läs också: Så bra är kameran i Iphone XS Den främre kameran och flärpen med Face ID är exakt samma uppsättning som du hittar i Iphone XS och XS Max. På baksidan av XR sitter också samma vidvinkellins och sensor som på XS så du får samma bild- och videokvalitet. Det som saknas är den andra telelinsen och det betyder två saker. För det första kan du inte optiskt zooma med XR och du får nöja dig med upp till 5x digital zoom medan XS kan erbjuda 10x.

Den andra skillnaden är lite mer komplex och gäller just Porträttläget. De Iphone-modeller som har två kameralinser använder telelinsen (f/2,4) för att ta porträttbilder och samlar in djupdata med vidvinkellinsen. Vidvinkellinsen som XR har att tillgå har en större bländare (f/1,8) och är dessutom snabbare med effekten att Iphone XR är en fena på att ta porträttbilder när ljusförhållandena är sämre.

XR kan inte göra någon sådan djupkarta över bilden utan använder istället maskininlärning för att känna igen vad som är människa i bilden och lägger därefter på porträtteffekten så att bakgrunden blir suddig, lite som ett filter. Medan mobilerna med dubbla linser kan applicera porträtteffekten på lite allt möjligt (husdjur och växter är populärt) kan XR endast använda porträttläget om den känner igen en människa i bilden (ansikte i profil går dock bra).

I praktiken ryms det olika mycket i bilden som tas med XS och XR eftersom de använder olika brännvidd. Det kommer med mer runt omkring med XR än om du fotar med XS på samma avstånd.

En annan skillnad mellan XS och XR gäller antalet effekter du kan applicera i porträttläget. XR saknar de som heter Scenljus och Scenljus Mono, men det är tveksamt om någon kommer att sakna dessa. Jag har nog själv aldrig använt dem då det är svårt att få till bra resultat.

Jag valde en 7 Plus istället för Iphone 7 när de var aktuella främst för de dubbla kameralinserna och trodde att jag skulle märka stor skillnad med XR som har en lins, men så är inte fallet. XR gör ett riktigt bra jobb med sin enda lins.

Vilken telefon ska du välja om kameran avgör?

Om telelinsen, optisk zoom och att fota porträttbilder av annat än människor känns som viktiga funktioner för din del får du fundera på om du tycker det är värt de extra tusenlapparna för en XS istället. Men om du inte bryr dig om telelinsen kommer du trivas alldeles utmärkt med kameran i XR.

Kommentarer
67 svar
Clean my mac!

En av nyheterna i höst är att Apple kommer ge användare möjlighet att koppla en Xbox One eller PlayStation 4-kontroll till sin iPad, iPhone och Apple TV.

Går du och suktar efter en helt ny BMW så kan det vara värt att veta att de kommer påbörja en prenumerationsliknande tjänst för Apple CarPlay där en avgift ska betalas varje år.

Precis som förra året ser det ut som att Apple har planer på att lansera totalt tre iPhone-modeller i höst. En uppföljare till iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR.

Clean my mac!

Det har länge ryktats om en ny MacBook Pro med 16-tums skärm och nu påstår sig Economic Daily News ha en källa som vet när den släpps.

Tidigare i år lanserade LG sina första TV-modeller som skulle få stöd för AirPlay 2 och HomeKit och nästa vecka kommer uppdateringen som gör det möjligt börja rullas ut.

Det ryktas nu att Apple är nära att köpa hela Intels division som arbetar med att ta fram chip till telefoner.

Clean my mac!