Google inför licenskostnader i EU

Att sälja Android-mobiler med Googles appbutik Play kommer framöver att kosta pengar i EU, och både webbläsaren Chrome och Googles sökmotor får en fristående licens. Detta kan leda till en helt ändrad maktbalans framöver på Android-marknaden.

I juli beslutade EU att Googles sätt att skicka med förinstallerade appar i operativsystemet Android är ett brott mot konkurrenslagstiftningen. Google fick en saftig böteslapp från EU, och ändrar nu sina regler för hur appar distribueras i EU-området. I korthet handlar det om att tillverkare av Android-telefoner kommer att få betala licensavgifter för att få appar som Youtube, Google Maps och Gmail förinstallerade.

Fram till nu har Google erbjudit ett paket på 11 appar som varje tillverkare måste ha med om de de vill sälja Android-telefoner med Google Play Store installerad. Det är detta beteende som EU menade bröt mot reglerna, eftersom användare drevs att använda Googles egen sökmotor, karttjänster och liknande istället för konkurrenternas. Mer specifikt uppmande EU Google att separera på appbutiken Google Play, webbläsaren Chrome och företagets sökmotor.

Resultatet blir nu att Google kommer att erbjuda separata licenser för sin sökmotor och Chrome, men att dessa licenser blir gratis. Sina övriga appar som Gmail, Google Maps och Google Docs kommer också att erbjudas genom en licens, men då mot en kostnad. Enligt Google ska detta täcka sitt beräknade inkomstbortfall, för även om Google inte tjänar pengar direkt på sina gratisprogram och tjänster så genererar dessa intäkter genom annonsförsäljning. Googles plattformschef Hiroshi Lockheimer skriver på företagets officiella blogg:

– Eftersom Google Search och Chrome förinstallerade tillsammans med våra andra appar har hjälpt oss att finansiera utvecklingen och den gratis distributionen av Android, så kommer vi nu att introducera en ny betallicens för mobiler och plattor som skeppas till EU-marknaden.

Vad betyder detta?

I korthet innebär detta att det kommer bli dyrare för tillverkare av Android-telefoner att erbjuda Googles appar förinstallerade. Det är en kostnad som gissningsvis kommer att läggas över på konsumenten, vilket kan innebära dyrare produkter.

På längre sikt skulle däremot detta kunna innebära ordentliga förändringar i Android-ekosystemet. Redan idag har många större tillverkare sina egna gränssnitt och appar som läggs ovanpå Android i sina telefoner. En del bolag, som Samsung, har också sina egna appbutiker.

Tidigare har tillverkare i princip haft två alternativ: Ett sälja en Android-telefon med Google Play Store, Googles sökmotor, webbläsare och andra appar installerade, eller att sälja en Android-telefon helt utan Play Store och de andra apparna. Nu uppstår alternativet att erbjuda Play Store och andra appar förinstallerade, men inte Googles sökmotor och webbläsare.

Kan bli hårt slag mot Google

Samtidigt börjar det alltså kosta pengar att förinstallera Play Store. Hur mycket licenserna kommer att ligga på är inte känt, men att sökmotor och webbläsare nu inte behöver förinstalleras kan visa sig bli ett hårt slag för Google. Att ha sin sökmotor som förstahandsvalet är oerhört lukrativt, och Google betalar bland annat sin konkurrent Apple stora summor pengar för att fortsätta vara standardvalet i en Iphone. Att alternativa sökmotorer och webbläsare nu kan sluta distributionsavtal med företag som Samsung, HTC och LG skulle verkligen kunna luckra upp Android-marknaden.

En annan effekt av de nya avtalen är att tillverkare nu kan sälja telefoner med sin helt egna version av Android, och bara erbjuda sin egen appbutik och tjänster. Tidigare krävde Google att den som sålde en mobil med Play Store installerad bara tillverkade produkter som erbjöd Play Store – oavsett om det också fanns andra appbutiker förinstallerade. Framöver skulle alltså Samsung kunna erbjuda vissa telefonmodeller i Europa som bara har deras egna Galaxy-appar installerade, inklusive Galaxy App Store.

Viktigt är också att Android-systemet som helhet även framöver kommer vara fritt och öppet att använda. Det är som sagt fullt möjligt att tillverka och distribuera en Android-enhet som i övrigt helt saknar Googles appar och tjänster. Detta sker redan i många produkter, och i länder som exempelvis Kina där Google ännu inte har egen verksamhet.

Läs mer om Google:

Kommentarer
35 svar

VI är många som går och väntar på nya iPhone-modeller men nu verkar väntan snart vara över om vi vågar tro Jon Prosser.

Epic Games ansökte nyligen om att få tillbaka Fortnite till App Store i väntan på rättegången och under gårdagen hölls en förhandling kring just detta. Även om inget slutgiltigt svar kom från domaren så lät det inte positivt för Epic Games.

Disney+ har äntligen kommit till vårt avlånga land och nu inleder dem ett samarbete med Sonos.

Snart kommer en recension på senaste Apple Watch men fram tills dess så får ni nöja er med en quiz. Ta på sportbandet så kör vi!

Alla känner vi igen den gamla klassiska skrivbordslampan med rörligt stativ som suttit på vart och vartannat skrivbord sedan 70-talet. Detta är ett iPad-stativ med samma princip.

Det ser mörkt ut för xCloud till Xbox på våra iOS och iPadOS-enheter men vi kommer inom kort kunna strömma våra spel till vår iPhone eller iPad.