Apples tv-program kan bli gratis för Apple-användare

En ny rapport om Apples satsning på eget tv-material pekar mot att programmen kan erbjudas gratis till alla som har en Apple-enhet.

Det har länge gått rykten om att Apple arbetar på en egen strömmande tv-tjänst, och att företaget lägger stora pengar på att skapa egna tv-program är ingen hemlighet. Just nu är över ett dussin projekt på gång, eller i startgroparna, och det handlar om allt från påkostad science fiction till pratshower och dramaserier.

Vad vi inte vetat är hur Apple tänkt ta betalt för sina program, och en vanlig gissning har varit att materialet kommer att erbjudas tillsammans med musiktjänsten Apple Music, möjligtvis för en extra slant. Enligt nyhetskanalen CNBC kommer Apple istället att erbjuda sitt egenproducerade material helt gratis till alla som har en Apple-enhet som en Iphone, Ipad eller Apple TV.

Programmen kommer helt enkelt att finnas i den inbyggda tv-appen, precis som musikprogrammet Carpool Karaoke redan gör. Den serien låg först under Apple Music, men flyttade snart in i tv-appen och blev allmänt tillgänglig för Apple-användare.

Andra tjänster inbakade

Enligt rapporten kommer Apples strömmande tjänst också innehålla ett paket med videotjänster från exempelvis HBO och Starz. Detta skulle låta användare få tillgång till dessa tjänster genom tv-appen istället för att behöva ladda ned och logga in på flera olika appar. I utlandet har Amazon en liknande lösning på plats i form av Amazon Prime Video Channels.

Denna lösning skulle rimligtvis kosta pengar, och är knappast något vi kan räkna med att få se i Sverige, åtminstone inte från början. Men om Apple ger bort sina egna program gratis kanske det är tillräckligt för många användare. Enligt rapporten hoppas Apple på att få till några riktigt framgångsrika serier som kan utgöra grunden för en framtida betaltjänst liknande Netflix.

I skrivande stund har andra säsongen av Carpool Karaoke precis påbörjats, och det kanske inte är en tillräcklig grund för att bygga ett eget Netflix på. Men det är som sagt många fler program på gång från Apple.

Inget sex och våld

Apple verkar dock inte vilja gå den barnförbjudna vägen utan satsar enligt en tidigare rapport på trygg och bred familjeunderhållning. Om dessa rykten stämmer blir det alltså inte något sex och våld i Apples egna serier, och det kanske är lättare att förstå om nu programmen kommer att bli allmänt tillgängliga för Apples användare.

Med tanke på den digra listan av program som Apple verkar jobba på är det ändå svårt att tänka sig att inga av dessa ska innehålla våld, med tanke på att flera handlar om mordutredningar och andra otäcka saker.

Källa: CNBC

Kommentarer
5 svar
Clean my mac!

Går du och suktar efter en helt ny BMW så kan det vara värt att veta att de kommer påbörja en prenumerationsliknande tjänst för Apple CarPlay där en avgift ska betalas varje år.

Precis som förra året ser det ut som att Apple har planer på att lansera totalt tre iPhone-modeller i höst. En uppföljare till iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR.

Det har länge ryktats om en ny MacBook Pro med 16-tums skärm och nu påstår sig Economic Daily News ha en källa som vet när den släpps.

Clean my mac!

Tidigare i år lanserade LG sina första TV-modeller som skulle få stöd för AirPlay 2 och HomeKit och nästa vecka kommer uppdateringen som gör det möjligt börja rullas ut.

Det ryktas nu att Apple är nära att köpa hela Intels division som arbetar med att ta fram chip till telefoner.

Slack har idag rullat ut en stor uppdatering till macOS och Windows där de helt att fokuserat på optimeringar och gjort programmet mindre resurskrävande.

Clean my mac!