Sju år senare – nu har Sverige slutat twittra

Efter sju år har @sweden slutat att twittra. Varje vecka har en ny person haft kontroll över kontot, men nu är det dags för något nytt.

För sju år sedan startades projektet Curators of Sweden i form av Twitter-kontot @sweden. Bakom det prisade projektet står Visit Sweden och Svenska institutet tillsammans med reklambyrån Volontaire. Twitter-kontot har genom åren som gått fått mycket uppmärksamhet både här hemma och ute i världen.

Varje vecka har en ny helt vanlig svensk fått kontrollen över kontot och fått twittra fritt om sin vardag (enda regeln har varit att innehållet måste vara lagligt). Allt började med Jack Werner och avslutades i söndags med Mattias Axelsson. Totalt har 365 personer haft ansvar för att berätta om sitt Sverige. Kontot har samlat på sig ungefär 145 000 följare och skickat ut lite mer än 197 000 tweets.

Under åren som gått sedan kontot startades har Twitter förändrats mycket. Då kändes plattformen full av möjligheter. I New York användes plattformen för att organisera protesterna på Wall Street och den hade också betydelse under den arabiska våren. Människor har också använt Twitter under katastrofer för att rapportera att sig i säkerhet. Nu har klimatet hårdnat, robot-kontona blivit fler och enskilda personer som haft hand om Sverige-kontot har fått mycket näthat.

Men näthat är inte anledningen till att projektet nu lagts ned. Istället säger Svenska institutet att följarna främst kommer från Sverige, Storbritannien och USA och att man vill nå ut bredare och satsa mer på rörligt material. Svenska institutet kikar tydligen på att flytta till Youtube.

Läs mer:

Skriven av Ida Blix

Vi har nog alla råkat betala ett par månader extra för någon digital tjänst som vi inte använder, men i iOS 13 blir det lite lättare att slippa det.

Klassiska Tetris-varianten Dr Mario från Nintendo släpps den 10 juli.

För ungefär 14 år sedan gick Steve Jobs upp på scenen och höll ett rörande tal inför alla avgångsstudenter på Stanford och nu har Tim Cook stått på samma scen och talat.

Höstens iPhone-modeller ser inte ut att få stöd för 5G och nu har den erfarne analytikern Ming-Chi Kuo varit i farten igen.

Något som är väldigt trevligt på iPad är att kunna gå ur Netflix och fortsatt ha en liten ruta där videon spelas medans man gör något annat.

Vad passar inte bättre dessa gråa och regniga dagar än att titta på varenda reklamfilm för iPhone som har gjorts?

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE