Vi ställer Logitech Crayon mot Apple Pencil

Pennan Logitech Crayon presenterades tillsammans med Apples sjätte generation Ipad i våras. Lite billigare än Apples egna penna och i stort sett samma funktioner. Nu har vi testat vad den går för.

Sammanfattning

Logitech Crayon fungerar än så länge endast tillsammans med Apples sjätte generation av Ipad. Pennan ansluts trådlöst till plattan utan att du behöver göra någon parkoppling och gör det enklare att anteckna eller skissa. Det finns också gott om appar som är kompatibla.

Pennan ger upp till sju timmars användning mellan laddningarna och ligger skönt i handen (och rullar inte av bordet).

Fördelar
+ Ingen parkoppling behövs
+ Skön att hålla
+ Perfekt för anteckningar av olika slag

Nackdelar
− Saknar tryckkänslighet
− Fungerar endast med sjätte generationens Ipad
− Krävs specialverktyg för att byta spetsen

Läs också vårt test av Apples mest prisvärda Ipad I våras höll Apple ett litet utbildningsfokuserat event där de lanserade den sjätte generationens Ipad och också gav scentid åt nya pennan Logitech Crayon. Pennan är också den riktad till utbildningssektorn, men finns nu också att köpa som privatperson.

Spetsen på Logitech Crayon är ett tydligt exempel på hur pennan är tänkt för användning i klassrum. Det krävs nämligen ett specialverktyg från Logitech för att kunna byta den. Det är säkert gjort så här för att den ska vara så robust och tålig som möjligt i händerna på studenter, men kan vara ett litet irritationsmoment för privat användning.

Designskillnader

Det finns en del skillnader mellan Apples egna penna, Apple Pencil och Logitech Crayon och de ska vi kika närmare på här. Det första och mest tydliga är förstås designen. Medan Apple valt en rund penna är Crayon rektangulär. Det har fördelen att den inte riskerar att rulla sin väg när du lägger ned den någonstans, och en del kan säkert tycka den är skönare att hålla i handen. Jag trivs faktiskt med båda varianterna av penna.

Medan Apple Pencil har en hane av Lightning-typ längst upp, har Crayon en hona. Det gör det lättare att ladda Logitechs penna eftersom du kan ansluta valfri Lightning-sladd direkt, medan Apple Pencil antingen lite osmidigt kopplas direkt in i plattan, eller kräver en liten adapter för att laddas med sladd.

Tryckkänslighet saknas

Apple Pencil är tryckkänslig, vilket gör att den är en fröjd att använda för digitala artister och konstnärer. Det känns mycket naturligt att rita eller måla med pennan då strecken blir olika kraftiga beroende på hur hårt du trycker.

Det här saknar Logitech Crayon som däremot likt Apples penna har "tilt-stöd", det vill säga att om du lutar pennan får du tjockare streck än om du håller den upprätt. I många appar kan du själv ställa in hur kraftiga strecken ska bli, men det blir några fler steg än om du använder Apple Pencil.

Appen Procreate är en favorit bland många digitala konstnärer, men den verka än så länge ha tveksamt stöd för Logitech Crayon. Det går bara att rita korta streck i taget, men kanske kommer det här bli bättre i kommande uppdateringar av appen.

Köpråd gällande Logitech Crayon och Apple Pencil

För dig som tänkt måla eller rita mycket är Apple Pencil ett solklart val, men ska du mestadels göra anteckningar och liknande uppgifter kan Logitech Crayon spara dig några kronor och göra ett minst lika bra jobb. Apple Pencil kostar 1 095 kronor och Logitech har vi hittat från 749 kronor.

En tråkig grej med Logitech Crayon är att den idag inte är ett alternativ för Ipad Pro-ägare eller blivande sådana. Den fungerar endast med sjätte generationens Ipad, kanske är det här något som ändrar sig när nästa omgång Ipad Pro-modeller släpps – vilket skulle kunna ske någon gång nu i oktober.

Fakta om Logitech Crayon

Anslutningar
Trådlöst, sätt bara på pennan. Någon parkoppling behövs inte.
Batterier
Laddningsbart litiumjonbatteri
Längd
16,3 cm
Bredd
1,27 cm
Djup
0,8 cm
Vikt
20 g
Pris
749 kronor

Läs mer

Missa inte vår guide till hur du får ut mera nytta av Apple Pencil i Pages, Numbers och Keynote.

Vi har nog alla råkat betala ett par månader extra för någon digital tjänst som vi inte använder, men i iOS 13 blir det lite lättare att slippa det.

Klassiska Tetris-varianten Dr Mario från Nintendo släpps den 10 juli.

För ungefär 14 år sedan gick Steve Jobs upp på scenen och höll ett rörande tal inför alla avgångsstudenter på Stanford och nu har Tim Cook stått på samma scen och talat.

Höstens iPhone-modeller ser inte ut att få stöd för 5G och nu har den erfarne analytikern Ming-Chi Kuo varit i farten igen.

Något som är väldigt trevligt på iPad är att kunna gå ur Netflix och fortsatt ha en liten ruta där videon spelas medans man gör något annat.

Vad passar inte bättre dessa gråa och regniga dagar än att titta på varenda reklamfilm för iPhone som har gjorts?

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE