Hur bra batteritid har Iphone XS egentligen?

Apple hävdar att Iphone XS har längre batteritid än förra årets Iphone X, ändå är själva batteriet mindre kraftfullt och vissa tester visar en kortare batteritid. Hur går det ihop?

En av de viktigaste faktorerna när det kommer till att välja mobil är batteritiden. Det hjälper knappast med häftiga funktioner om batteriet tar slut innan de hinner användas. Tråkigt nog är batterier begränsade av fysikens lagar, och ett större batteri möjliggör högre kapacitet. Samtidigt går utvecklingen mot att mobiltelefoner och andra prylar gärna ska bli mindre och tunnare. Här finns alltså en intressekonflikt.

Varje produkt är därför en kompromiss mellan vad som är viktigt: hög prestanda, lång batteritid och tunn formfaktor. Allt detta är önskvärt, men går inte att kombinera. Prestandan kan bli högre, men då drar produkten mer ström. Det går att lösa genom ett större batteri, men då blir produkten tjockare. Och så vidare.

Apples nya telefon Iphone XS har enligt företaget själva en batteritid som är upp till 30 minuter längre än föregångaren Iphone X. En viktig del i sammanhanget är dock frasen "upp till", för det här påståendet kan problematiseras. Faktum är att i ett jämförande test som utfördes av Tom's Guide fick nya XS sämre resultat än förra årets Iphone X.

Iphone X klarade över en timme längre Båda mobilerna surfade på nätet över mobildata, och Iphone XS klarade 9 timmar och 41 minuter. Iphone X klarade 10 timmar och 49 minuter, alltså över en timme längre. Det här verkar gå stick i stäv mot vad Apple påstår i sin marknadsföring. Vad är förklaringen?

Har Iphone XS längre batteritid eller inte?

Det är intressant att titta på Apples sida för tekniska specifikationer för Iphone XS, och särskilt då delen om batteritid. Apple visar ungefärliga tider för olika typer av aktiviteter, exempelvis surftid och samtalstid. Avsnittet inleds dock med ett mer svepande påstående, där den aktuella telefonen jämförs med sin föregångare. Det är här det står att Iphone XS har "upp till 30 minuters längre batteritid än Iphone X".

Jämför vi däremot surftid anger Apple samma tid för båda mobilerna, nämligen "upp till 12 timmar". Vad gäller samtalstid får rentav Iphone X en högre siffra: "upp till 21 timmar" jämfört med "upp till 20 timmar" för Iphone XS. För videouppspelning får däremot Iphone XS en timme längre. Det är alltså inte helt lätt att reda ut exakt under vilka omständigheter Iphone XS får längre batteritid än sin föregångare.

Svaret är att de allra flesta människor inte använder sin telefon för att enbart surfa, enbart tala i telefon eller enbart se på video. De flesta surfar lite, tar några bilder, lyssnar på en podcast och låter sen teleonen vila tio minuter. Därefter plockar de upp den igen, kanske använder karttjänsterna, kopplar upp sig på ett Wifi-nätverk och surfar ut på nätet igen. En salig blandning alltså. Under en sådan vardagssituation är förmodligen batteritiden något längre, precis som Apple hävdar.

Iphone XS har ett mindre batteri

Apples nya telefon Iphone XS har ett mindre batteri än sin föregångare. Det inte någon jättestor skillnad, men ändå tydlig. Ändå menar alltså Apple att batteritiden är längre i genomsnitt – hur går det att få längre batteritid med ett klenare batteri?

Produkt

Batterikapacitet

Iphone X

2 716 mAh

Iphone XS

2 659 mAh

Iphone XS Max

3 179 mAh

Lösningen är naturligtvis att göra komponenterna i produkten mer strömsnåla, så att den effektiva batteritiden blir längre, eller lika lång, med ett mindre batteri. I Apples fall har den nya processorn A12 Bionic blivit betydligt mer strömsnål än den föregående A11 Bionic. Prestandan har blivit lite högre, men framförallt är det strömförbrukningen som blivit mer effektiv. Vad gäller Iphone XS är detta förklaringen till att batteritiden kan bli lite längre trots att batteriet blivit lite mindre.

Processorn är en viktig komponent, och kanske den delen där Apple har bäst möjligheter att förbättra energieffektiviteten. Bildskärmen är en annan del som drar mycket ström, men där finns inte lika mycket att göra. OLED-skärmar kan dra mindre ström än LCD-skärmar, eftersom individuella pixlar kan tändas eller släckas. Ska du visa upp något på skärmen med mycket svarta partier, kan alltså de pixlarna hållas släckta. LCD-paneler har istället konstant bakbelysning. En annan strömtjuv är den mobila dataanslutningen, och här pågår givetvis ett febrilt arbete att utveckla mer effektiva LTE-modem.

Här har det hänt en del mellan Iphone X och Iphone XS. Apple har helt dumpat Qualcomm, och använder nu exklusivt Intel som leverantör av modem. Iphone XS har också fått stöd för så kallad LTE Gigabit, alltså snabbare trådlös anslutning där mobiloperatören har stöd för detta. Det är alltså fullt möjligt att LTE-modemet och tillhörande komponenter i IPhone XS drar mer ström än motsvarande delar i Iphone X.

Resultatet blir att aktiviteter där stora mängder data laddas över 4G-nätet drar mer ström, vilket slår hårdare mot Iphone XS som har ett lite mindre batteri. Här kan vi notera att den större modellen Iphone XS Max enligt Apple har en längre surftid på upp till 13 timmar, säkerligen tack vare sitt kraftigare batteri. I batteritestet som Tom's Guide nådde Max dock fortfarande bara upp till 10 timmar och 38 minuter, inte riktigt lika bra som förra årets Iphone X.

Elefanten i Apple-butiken

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att om Iphone XS har längre eller kortare batteritid än Iphone X beror helt och hållet på hur du använder din telefon. Använder du 4G-modemet väldigt mycket kanske du får lite kortare batteritid, men använder du processorkrävande aktiviteter mycket får du kanske lite längre. Det mest troliga är att den som går från en Iphone X till en Iphone XS kommer att märka väldigt liten skillnad åt vare sig det ena eller andra hållet.

Elefanten i Apple-butiken är dock telefonen som börjar säljas nästa månad, nämligen Iphone XR. Här är den angivna surftiden ännu längre än Iphone XS Max – upp till 15 timmar. Den genomsnittliga batteritiden anges vara "upp till 1,5 timmar längre än IPhone 8 Plus". I den här modellen använder Apple en LCD-panel istället för OLED som i de lyxigare XS-modellerna.

Varför batteritiden ökar hänger troligen ihop med att Iphone XR har ett mer kraftfullt batteri. Vi vet ännu inte exakt vilken kapacitet det har, men vi kan se att Iphone XR är en liten aning tjockare än Iphone XS, och följaktligen får plats med ett större batteri. Det är inga jätteskillnader, men när det gäller batterikapacitet räknas varje millimeter. Så om du vill ha en Iphone med riktigt bra batteritid är det förmodligen värt att vänta en månad.

Läs mer:

Källa: Tom´s Guide | Ifixit Iphone X Teardown | Ifixit Iphone XS Teardown

Clean my mac!

En av de stora nyheterna i iPadOS som kommer nu i höst är att du kommer kunna spela spel på din iPad med en PlayStation 4 eller Xbox One kontroll.

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Clean my mac!

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Clean my mac!