Allt du vill veta om nya Iphone XR

Här samlar vi bra information om Iphone XR, Apples nya mellanmjölk som börjar säljas nästa månad.

Vad är det för skillnad mellan Iphone XR och XS-modellerna?

En hel del! Kortfattat kan man säga att Iphone XR är en mer direkt uppföljare till förra årets Iphone 8 och Iphone 8 Plus, men med en hel del funktioner från Iphone X. Det betyder till exempel att hemknappen försvunnit och ersatts med Face ID.

Så det är en ny modell av Iphone X?

Nja, den har inte alla funktioner som Iphone X hade och inte alla som Iphone XS har. Den främsta skillnaden är förmodligen att Iphone XR inte har någon OLED-bildskärm, utan en LCD-bildskärm. Apple kallar den "Liquid Retina" eftersom den, precis som OLED-skärmen på Iphone XS, går från kant till kant på telefonen.

Det går att betrakta Iphone XR som en nedskalad variant av Iphone XS och XS Max med enklare kamera och skärm, eller en uppgraderad variant av Iphone 8 med större skärm, snabbare processor och Face ID.

Har Iphone XR Face ID alltså?

Jajamensan, inklusive en flärp på ovansidan av bildskärmen.

Hur bra är bildskärmen?

Det ska vi naturligtvis testa, men den verkar vara riktigt bra för att vara en LCD-bildskärm. Bildskärmen är 6,1 tum vilket är större än skärmen på Iphone XS, men mindre än Iphone XS Max. Upplösningen är 1792 x 828 pixel och det innebär att skärmen har samma pixeltäthet som Iphone 8, nämligen 326ppi.

Hur snabb är Iphone XR?

Iphone XR har samma A12 Bionic-processor på insidan som Iphone XS, så den är lika snabb. A12 Bionic består av 6 processorkärnor och 4 grafikkärnor. Enligt Apple är A12 upp till 50 procent snabbare än förra årets A11 Bionic-processor.

En intressant sak med den nya A12-processorn är att det är en av världens första kretsar som har en tillverkningsprocess på 7 nanometer. Den lilla kretsen rymmer hela 6,9 miljarder transistorer, och det innebär i praktiken att processorn är riktigt strömsnål samtidigt som den ger hög prestanda.

Hur är batteritiden?

Riktigt bra – faktiskt den bästa batteritiden hittills på en Iphone. Internetanvändning ska gå att göra upp till 15 timmar, vilket är hela 1,5 timme längre än förra årets Iphone 8 Plus. Taltid är upp till 25 timmar.

Finns det stöd för trådlös laddning?

Ja, precis som andra moderna Iphone-modeller finns stöd för Qi-laddare.

Hur bra är kameran?

Iphone XR har inte dubbla kameror på baksidan, utan bara en enda. Den är identisk med huvudkameran på Iphone XS, vilket innebär 12 megapixel, ett bländartal på f1,8 och nya snabbare sensorer. Samma förbättrade True Tone-blixt återfinns också här.

Kameran i Iphone XR har också stöd för porträttläge, trots att den bara har en kamera. Detta åstadkoms genom smart mjukvara som kartlägger var motivet är någonstans, och artificiellt gör bakgrunden suddig för att uppnå en bokeh-effekt. Vi kan dock förvänta oss att denna funktion inte blir lika effektiv som på Iphone-modellerna med dubbla kameror.

På framsidan hittar vi samma True Depth-kamera som på Iphone XS och XS Max. Selfie-kameran har därmed också stöd för porträttläge, och Face ID fungerar lika snabbt som på de lyxigare modellerna.

Hur är det med videoinspelning?

Precis som hos Iphone XS hjälper A12 Bionic-processorn till med att ge ett bra resultat, även när du filmar i dåliga ljusförhållanden. På grund av att Iphone XR bara har en kameralins har den inte stöd för optisk zoom, utan bara 3x digital zoom. I övrigt är det samma videoprestanda:

• Optisk bildstabilisering för video
• 4K-inspelning i 24, 30 eller 60 bilder i sekunden
• 1080p-inspelning i 30 eller 60 bilder i sekunden
• 720p-inspelning i 30 bilder i sekunden
• Slow motion-inspelning i 1080p i 120 eller 240 bilder i sekunden

Finns det stöd för dubbla sim-kort?

Tyvärr inte.

Är Iphone XR vattentålig?

Iphone XR är vattentålig enligt klassningen IP67, precis som förra årets Iphone-modeller. Det betyder i princip att den ska klara att vara under vatten ned till 1 meter i upp till 30 minuter.

Vilka färger finns Iphone XR i?

Jämfört med de flesta andra Iphone-modeller finns Iphone XR i en hel rad roliga färger: röd (product red), gul, vit, svart, orange och blå.

Vad kostar de olika modellerna, och när kan jag köpa en?

Modell

Pris

Iphone XR 64GB

9 495 kronor

Iphone XR 128GB

10 095 kronor

Iphone XR 256GB

11 395 kronor

Iphone XR går att förbeställa 19 oktober, och den börjar säljas 26 oktober.

Kommentarer
26 svar

Denna vecka riktar vi fokus på Apples mjukvara och drömmer om vad iOS 14 och iPadOS 14 kan tänkas innehålla.

Apple släppte idag en ny betaversion av iOS till utvecklare och i den ligger lite spår om en trevlig funktion som gör att vi blir mindre beroende av en dator om våra enheter skulle strula.

Idag höll Apple bolagsstämma där de pratade om Corona-viruset, miljön och det kommande iPadOS.

RTRO Camera är appen för dig som vill dela lite mer retro-feeling i dina sociala medie-kretsar.

Väntan är äntligen över för alla som har en Smart Indoor Camera från Netatmo för idag lanserar de HomeKit Secure Video.

Hur många gånger har man inte suttit och scrollat genom Netflix tiden motsvarande en mastodontfilm bara för att hitta det man vill se? Nu gör Netflix det enklare genom att införa en Topp tio-lista för landet du befinner dig i.