Nytt event i oktober?

Allt vi fortfarande väntar på från Apple

Gårdagens event var fyllt av nya produkter, men de stora överraskningarna lyste med sin frånvaro. Här är alla produkter vi fortfarande väntar på, Apple.

Som väntat handlade gårdagens Apple-event om huvudsakligen två produkter: Iphone och Apple Watch. Dels finns det såklart en gräns för hur mycket företaget hinner med att visa på två timmar, men en ännu viktigare faktor är att Apple brukar vilja hålla sina lanseringar fokuserade för maximal mediaeffekt.

Visst är både de nya Iphone-modellerna och Apple Watch Series 4 läckra, men vi hade ändå hoppats på åtminstone någon liten överraskning i slutet av eventet. Om inte annat så laddningsmattan Airpower, som presenterades för ett år sedan. Dessutom finns det en hel del andra produkter som ligger och väntar på en uppdatering – så många faktiskt att det verkar allt mer troligt att det blir ännu ett Apple-event i år, något som isåfall brukar ske i oktober.

Ipad Pro

Den vanliga modellen av Ipad fick en trevlig uppdatering i våras, men vi väntar fortfarande på nya modeller av Ipad Pro, som fick kärlek senaste gången i juni förra året. Rykten talar om en ny hårdvarudesign med inte så lite inspiration från Iphone X-telefonerna. Det innebär i korthet att hemknappen försvinner och att Touch ID ersätts av Face ID för inloggning.

Däremot verkar det inte som att Ipad Pro får den kontroversiella flärpen på ovansidan, utan istället att produkten behåller en tunn ram runt skärmen som ger plats för Face ID-kamera. Det ser inte heller ut att bli någon OLED-bildskärm på grund av de massiva kostnaderna detta skulle innebära.

Vi tror också att de nuvarande storlekarna behålls, vilket skulle innebära två modeller med bildskärmar på 10,5 och 12,9 tum. Däremot blir den fysiska storleken troligtvis lite mindre än idag tack vare en ny design. Det är också fullt möjligt att den exakta bildskärmstorleken ändras något, men i stort blir det nog samma yta.

Rykten talar också om att Smart Connector-anslutningen som idag sitter på ena långsidan kommer att flyttas till baksidan. Hur detta kommer fungera i praktiken återstår att se – till exempel om kontakten fortfarande ska användas för att ansluta tangentbord. Dessutom väntas hörlurskontakten gå samma väg som på Iphone, alltså till de saligas jaktmarker.

Detsamma kan också gälla Lightning-anslutningen, som enligt vissa rykten ska ersättas av USB Type-C. Detta finns det dock skäl att ta med en ordentlig nypa salt. På sätt och vis skulle USB passa bättre in på Ipad, som marknadsförs som ett dugligt alternativ till en bärbar dator. Men om även hörlursporten tas bort skulle Apple behöva producera ytterligare en adapter för att kunna ansluta vanliga hörlurar till produkten – redan idag finns ju en Lightning-adapter för hörlurar till Iphone. Möjligen tycker Apple att de populära och trådlösa Airpods är en sådan attraktiv produkt att det inte behövs något bra sladd-alternativ.

Airpods

På tal om Airpods så har det länge gått rykten om att en utveckling av produkten är på gång. De flesta tror att sortimentet helt enkelt kommer utökas med ett par större hörlurar som ligger över öronen, men med samma Siri-integration och W1-magi som gör Airpods så smidiga att använda.

Dessutom väntar vi ett nytt fodral till Airpods med stöd för trådlös laddning. En sådan har redan bekräftats i samband med att laddningsmattan Airpower visades upp förra året, men ett nytt fodral lär knappast dyka upp innan Airpower finns tillgänglig. Och apropå det...

Airpower

Laddningsmattan Airpower presenterades förra september som ett typiskt smidigt Apple-tillbehör, med möjligheten att kunna ladda en Apple Watch, en Iphone och ett par Airpods-hörlurar samtidigt. Apple gav då inte något specifikt datum annat än att tillbehöret skulle komma "under 2018". Många hade nog hoppats på att det till slut skulle dyka upp under gårdagens event, men detta skedde inte.

Det var rentav så att den mesta informationen om Airpower nu tagits bort från Apples webbplats, vilket gör statusen på det efterlängtade tillbehöret ännu mer osäkert. Det verkar tydligt att utvecklingen av produkten blivit mer komplicerad än vad Apple planerat för, annars hade det knappast presenterats så lång tid innan säljstart. Rent tekniskt kan Apple dock fortfarande leva upp till sitt "löfte" om laddningsmattan dyker upp under oktober, november eller december. Eller vad tror du, är Airpower helt enkelt nedlagd?

Nya Mac-datorer

En annan sak som många väntar på är diverse uppdateringar av Mac. Här ryktas det både om nya Imac- och Macbook-modeller, och att såväl Mac Mini som Macbook Air ska få uppdateringar sent omsider. Dessutom har Apple redan berättat att superdatorn Mac Pro ska få en uppdatering under 2019, så det är inte otänkbart att ett event i oktober kommer att handla mycket om Mac. Tillsammans med nya Ipad Pro skulle det räcka till ett riktigt trevligt Apple-event i lite mindre skala än vid Iphone-lanseringen.

Sverige-lanseringar för olika tjänster

I Sverige verkar vi alltid gå och vänta på att olika Apple-tjänster ska dyka upp i vårt land. Den mobila betaltjänsten Apple Pay dök till sist upp förra året, men det är fortfarande bara Nordea som erbjuder sina kunder tjänsten, jämte bensinkedjan ST1. Här vill vi såklart se en rejäl expansion, men vi misstänker att det inte i första hand är Apple som är motsträviga här utan de svenska bankerna.

På tal om Apple Pay så verkar Apple Pay Cash vara en riktigt smidig funktion som gör det möjligt att "swisha" pengar till varandra direkt i Imessage. Men tyvärr, inga nyheter om när den funktionen kommer till Sverige.

Det gäller också den smarta högtalaren Homepod, som vi gärna skulle vilja se svenskt språkstöd till tillsammans med en ordentlig Sverige-lansering.

En annan trevlig funktion som gärna får dyka upp i Sverige är appen Apple News. Vi vill helt enkelt kunna bläddra igenom de senaste rubrikerna direkt på vår Iphone vid frukostbordet!

Apple omtalade tv-tjänst

Slutligen är vi säkert många som ivrigt väntar på att Apple ska lansera sin länge om talade tv-tjänst, där listan över tv-projekt blir allt längre men vi fortfarande inte vet så mycket detaljer om exakt hur tjänsten ska fungera. Blir det en separat tjänst som betalas månadsvis, eller kommer den ingå i dagens Apple Music-abonnemang? Blir en del (eller allt?) av innehållet tillgängligt under en testperiod för alla Apple-användare?

Det är helt tydligt att Apple förbereder en riktig storsatsning som kan utmana såväl Netflix som Amazon och HBO, men allt är ännu höljt i ett gåtfullt dunkel. Vår egna gissning är att lanseringen sker först nästa år, och då kanske i mars.

Räkna ned till oktober!

Allt sammantaget är vi ganska säkra på att gårdagens inte var det sista Apple-eventet för i år, utan att Apple denna gång också kommer att hålla en mindre lansering i oktober – förmodligen med fokus på Ipad Pro och Mac. Allt detta lär dock inte visas upp där – något kul ska vi ju också ha att se fram emot till nästa år.

Kommentarer
28 svar

Det finns nog ingen som längtar efter hösten men vi blir varje vecka påminda om att den är på ingång då ryktena börjar smyga sig på kring iPhone 13.

En av de mest hyllade serierna på länge har nu fått en säsong två där första avsnittet går att avnjuta på Apple TV+.

Är du en av de lyckliga att ha fått tag på en Playstation 5 så kan du nu även avnjuta Apple TV+ kostnadsfritt i sex månader.

Aqara är ett märke som ligger oss varmt om hjärtat och nu har produkterna börjat säljas direkt på Apples hemsida.

iPhone SE ryktas uppdateras inom ett år från flera källor som påstår att den får någon av de senaste chippen med 5G.

AirPods 3 har ryktats släppa länge men nästa månad verkar det som att de äntligen närmar sig ett slutgiltigt datum för lansering.