Här är nya Apple Watch Series 4

Nya Apple Watch Series 4 är här med större skärmar. Därutöver är en av de stora nyheterna en förbättrad hjärtsensor och stöd för användaren att ta ett EKG.

Apple Watch är inte bara ledaren bland smarta klockor, det är också den mest populära klockan överlag i världen, och har enligt Apples vd Tim Cook blivit en naturlig del av vardagen. Ikväll var det dags för Apple att visa upp nästa generation, den första med en mer omfattande nydesign av hårdvaran.

Med Apple Watch Series 4 har Apple lagt fokus på att förbättra främst tre områden – funktioner för bättre uppkoppling, träning och inte minst hälsa. Det här fortsätter temat på Apple Watch som framförallt ett hälsoredskap.

Precis som tidigare finns Apple Watch i två olika storlekar, men den här gången har bildskärmen blivit större och går ända ut till kanterna samt är välvda utmed sidorna. För att bättre dra nytta av dessa nya skärmar har Apple modifierat användargränssnittet, med flera nya komplikationer och en helt ny urtavla för att rymma fler komplikationer – åtta stycken samtidigt.

På sidan har det också hänt saker. Här har den digitala kronan uppdaterats till ett digitalt vred med haptisk återkoppling, och designmässigt använder här Apple en kombination av keramik och så kallad svart safir. Detta materialval ska göra att signalerna bättre tränger igenom och därmed ska datamottagningen bli bättre än tidigare. Den inbyggda högtalaren har också förbättrats, och ska ge mer volym än tidigare.

Ny processor = snabbare klocka

Självklart har Apple Watch fått en ny systemkrets i år, och den heter inte oväntat S4. Den här gången är det en tvåkärnig historia med 64-bitars stöd, och jämfört med förra årets Apple Watch Series 3 är prestandan dubbelt så hög.

Annan ny hårdvara är en förbättrad accelerometer, som nu ska kunna upptäcka om användaren ramlar från höga höjder eller faller.

En funktion som funnits med sedan tidigare är den optiska hjärtsensorn, som bland annat kan användas för att mäta kaloriförbränning, användarens vilopuls och ge notiser vid för hög puls. En nyhet nu är att klockan kan ge notiser vid misstänkt låg puls, något som kan vara minst lika viktigt och potentiellt rädda liv, menar Apple.

Apple Watch ska rädda liv

Apple lägger också till fler livräddande funktioner. Nu kan klockan varna vid oregelbundna hjärtslag, något som är vanligt bland många utan att de vet om det. Den stora nyheten är dock en elektronisk hjärtsensor, som gör det möjligt att ta elektrokardiogram (EKG) på sig själv. Funktionen har även blivit godkänd av den amerikanska myndigheten U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Trots den större bildskärmen är batteritiden för nya Apple Watch Series 4 densamma som för Series 3, det vill säga upp till 18 timmar vid normal användning. Vid träning och aktiverad GPS ska batteritiden ligga på närmare 6 timmar, vilket bör vara tillräckligt för de flesta träningspassen.

Apple släpper givetvis ett flertal modeller av nya Series 4. Den billigaste versionen har aluminiumutförande, och här finns färgerna silver, guld och rymdgrå att välja mellan. Den som kan tänka sig att gå upp i pris kan välja modellerna i rostfritt stål, och då även med finish i guld eller rymdsvart. När det kommer till armbanden behåller Apple trots ny design kompatibilitet med tidigare varianter, men självklart finns en hel uppsättning nya band att välja mellan. Precis som tidigare släpps också särskilda Nike- och Hermès-modeller av klockan, med unika armband och särskilda urtavlor.

Apple Watch Series 4 lanseras inledningsvis i 26 länder och Sverige är ett av dem. Priset börjar på 4 795 kronor för GPS-varianten och går upp till 5 995 kronor för den som vill ha stöd för trådlös uppkoppling. Den som väljer dyrare material eller en större modell får dock vara beredd på att priset snabbt ökar. Fortfarande verkar också bara operatören Tre vara den som i Sverige erbjuder abonnemang till klockorna.

De nya Apple Watch-modellerna går att förboka den 14 september och leveranserna sker den 21 september.

Kommentarer
75 svar

Undertecknad jobbar lika mycket på min MacBook Pro som min iPad Pro men när mörkret faller får jag gå över till min Macbook Pro igen.

Det läcks och ryktas för fullt kring iPhone i vanlig ordning. Förr krävdes det att en Apple-anställd skulle glömma kvar sin prototyp på någon sliskig bar efter en våt utekväll. För att senare få sparken när någon nyfiken teknikbloggare köpte den för hutlösa priser och läckte ut bilder. Sägs det.

Super Bowl 1984 var inte bara en härlig dag för alla som gillar amerikansk fotboll utan det var även en stor dag för Apple.

Ryktena om en uppföljare till iPhone SE började nog bara något år efter att telefonen hade släppts men frågan är om 2020 är året då ryktena äntligen stämmer?

Native Union som tar fram allt från kablar till laddare och skal meddelar idag via en pressrelease att deras fodral till AirPods Pro nu går att köpa.

Apple har sedan ett par år tillbaka haft stöd för AR (Augmented Reality) i sina iPads och iPhones och Tim Cook har i en intervju sagt att det kommer hända mycket med AR de närmaste tio åren.