Här är nya Apple Watch Series 4

Nya Apple Watch Series 4 är här med större skärmar. Därutöver är en av de stora nyheterna en förbättrad hjärtsensor och stöd för användaren att ta ett EKG.

Apple Watch är inte bara ledaren bland smarta klockor, det är också den mest populära klockan överlag i världen, och har enligt Apples vd Tim Cook blivit en naturlig del av vardagen. Ikväll var det dags för Apple att visa upp nästa generation, den första med en mer omfattande nydesign av hårdvaran.

Med Apple Watch Series 4 har Apple lagt fokus på att förbättra främst tre områden – funktioner för bättre uppkoppling, träning och inte minst hälsa. Det här fortsätter temat på Apple Watch som framförallt ett hälsoredskap.

Precis som tidigare finns Apple Watch i två olika storlekar, men den här gången har bildskärmen blivit större och går ända ut till kanterna samt är välvda utmed sidorna. För att bättre dra nytta av dessa nya skärmar har Apple modifierat användargränssnittet, med flera nya komplikationer och en helt ny urtavla för att rymma fler komplikationer – åtta stycken samtidigt.

På sidan har det också hänt saker. Här har den digitala kronan uppdaterats till ett digitalt vred med haptisk återkoppling, och designmässigt använder här Apple en kombination av keramik och så kallad svart safir. Detta materialval ska göra att signalerna bättre tränger igenom och därmed ska datamottagningen bli bättre än tidigare. Den inbyggda högtalaren har också förbättrats, och ska ge mer volym än tidigare.

Ny processor = snabbare klocka

Självklart har Apple Watch fått en ny systemkrets i år, och den heter inte oväntat S4. Den här gången är det en tvåkärnig historia med 64-bitars stöd, och jämfört med förra årets Apple Watch Series 3 är prestandan dubbelt så hög.

Annan ny hårdvara är en förbättrad accelerometer, som nu ska kunna upptäcka om användaren ramlar från höga höjder eller faller.

En funktion som funnits med sedan tidigare är den optiska hjärtsensorn, som bland annat kan användas för att mäta kaloriförbränning, användarens vilopuls och ge notiser vid för hög puls. En nyhet nu är att klockan kan ge notiser vid misstänkt låg puls, något som kan vara minst lika viktigt och potentiellt rädda liv, menar Apple.

Apple Watch ska rädda liv

Apple lägger också till fler livräddande funktioner. Nu kan klockan varna vid oregelbundna hjärtslag, något som är vanligt bland många utan att de vet om det. Den stora nyheten är dock en elektronisk hjärtsensor, som gör det möjligt att ta elektrokardiogram (EKG) på sig själv. Funktionen har även blivit godkänd av den amerikanska myndigheten U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Trots den större bildskärmen är batteritiden för nya Apple Watch Series 4 densamma som för Series 3, det vill säga upp till 18 timmar vid normal användning. Vid träning och aktiverad GPS ska batteritiden ligga på närmare 6 timmar, vilket bör vara tillräckligt för de flesta träningspassen.

Apple släpper givetvis ett flertal modeller av nya Series 4. Den billigaste versionen har aluminiumutförande, och här finns färgerna silver, guld och rymdgrå att välja mellan. Den som kan tänka sig att gå upp i pris kan välja modellerna i rostfritt stål, och då även med finish i guld eller rymdsvart. När det kommer till armbanden behåller Apple trots ny design kompatibilitet med tidigare varianter, men självklart finns en hel uppsättning nya band att välja mellan. Precis som tidigare släpps också särskilda Nike- och Hermès-modeller av klockan, med unika armband och särskilda urtavlor.

Apple Watch Series 4 lanseras inledningsvis i 26 länder och Sverige är ett av dem. Priset börjar på 4 795 kronor för GPS-varianten och går upp till 5 995 kronor för den som vill ha stöd för trådlös uppkoppling. Den som väljer dyrare material eller en större modell får dock vara beredd på att priset snabbt ökar. Fortfarande verkar också bara operatören Tre vara den som i Sverige erbjuder abonnemang till klockorna.

De nya Apple Watch-modellerna går att förboka den 14 september och leveranserna sker den 21 september.

Kommentarer
75 svar
Clean my mac!

Hur skärmen i iPhone X och iPhone XS skulle vara uppbyggd och vilka material som skulle användas var styrt av Apple men så ryktas det inte bli med höstens nya iPhone-modeller.

I den senaste iOS 13 betan som släpptes till utvecklare igår så kan datumet till höstens iPhone-event ha avslöjats.

Mophie har många järn i elden och har byggt upp en bred produktportfölj med många tillbehör till våra olika Apple-prylar. Nu har vi testat deras senaste Qi-laddare och powerbank.

Clean my mac!

Köp iPhone, rädda laxar.

Därför kommer ditt tredjepartsbatteri inte upp under batterihälsa - inte ens om det är Apple-original men bytt utanför systemet.

FAA, motsvarigheten till Luftfartsverket har valt att ge återkallade MacBook Pro-modeller flygförbud.

Clean my mac!