99 leker med Samsung Flip – digital whiteboard

Vi testar att använda en digital whiteboard från Samsung för att planera höstens olika teknikevent.

En digital whiteboard och liknande kontorstillbehör är normalt sett inte något vi testar här på 99, men när Samsung frågade om vi ville testa på deras variant på konceptet blev vi nyfikna på hur det faktiskt fungerar i praktiken. En kul grej helt enkelt.

Samsung Flip är en tv-liknande skärm på 55 tum med en inbyggd tryckkänslig panel som kan läsa av de pennor som följer med i paketet. Dessa pennor är otippat nog helt analoga träpennor som den tryckkänsliga panelen kan läsa av. Pennorna använder inget batteri och pennans spetsiga del används för att rita medan den trubbiga änden används för att markera. Du behöver dock inte använda Samsungs pennor om du inte vill, alla objekt med en vass ände och en trubbig ände kan användas för att rita.

Den digitala anteckningsytan kan visa både vit och svart bakgrund, och för att ytterligare simulera den analoga motsvarigheten kan du också sudda bort skisser genom att svepa med handflatan eller handens sida över oönskad skiss. Du kan sudda på mindre skala genom att dra fingret över oönskat område eller på större skala genom att svepa med hela handflatan. Här får du dock ingen färg på handen i processen, så exakt som den analoga upplevelsen blir det inte.

Mjukvaran som driver systemet är Samsungs egna Tizen-mjukvara som även finns i företagets smarta klockor. Det går att dela innehåll från mobila enheter direkt till Flip-skärmen, och förutsägbart nog blir det allra smidigast om du använder en modern Samsung Galaxy-telefon. Då kan du spegla telefonens skärm på Flip-skärmen, antingen som ett svävande fönster ovanpå anteckningarna, eller i fullskärmsläge. Du kan också ta skärmdumpar från detta fönster som du sedan kan anteckna ovanpå.

Om du inte använder en Galaxy-telefon kan du ändå överföra innehåll från andra Android-telefoner via NFC, eller HDMI om du vill koppla upp en bärbar dator. När anteckningarna är klara kan de exporteras trådlöst till mobila enheter, via e-post, nätverksenheter eller USB-minnen. Anteckningarna lagras som PDF-filer och de kan bli 20 sidor långa som mest. Anteckningarna kan också skyddas med PIN-kod för den som plitar ner statshemligheter.

På det hela taget är Samsung Flip ett roligt koncept som fungerar ganska bra i praktiken, även om vissa delar inte är riktigt så flexibla som vi skulle vilja önska. Delning av innehåll från en telefon är exempelvis inte helt smidigt om man inte äger en Galaxy-telefon och att exportera filer via något annat än USB-minnen är inte heller helt smärtfritt. Samtidigt finns det inte många lösningar som denna och inte heller till ett så relativt lågt pris.

Om du eller ditt företag någon gång funderat på en digital whiteboard är Samsung Flip definitivt något att titta närmare på för att se om det passar era behov.

Specifikationer: Samsung Flip WM55H

Skärm: 55 tum, LCD/LED.
Upplösning: 4K, 3840 x 2160.
Ljusstyrka: 300 cd/m2.
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz.
Ingångar: 1x HDMI, 1x USB 3.0, 1x Ethernet.

Kommentarer
1 svar
Clean my mac!

En av nyheterna i höst är att Apple kommer ge användare möjlighet att koppla en Xbox One eller PlayStation 4-kontroll till sin iPad, iPhone och Apple TV.

Går du och suktar efter en helt ny BMW så kan det vara värt att veta att de kommer påbörja en prenumerationsliknande tjänst för Apple CarPlay där en avgift ska betalas varje år.

Precis som förra året ser det ut som att Apple har planer på att lansera totalt tre iPhone-modeller i höst. En uppföljare till iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR.

Clean my mac!

Det har länge ryktats om en ny MacBook Pro med 16-tums skärm och nu påstår sig Economic Daily News ha en källa som vet när den släpps.

Tidigare i år lanserade LG sina första TV-modeller som skulle få stöd för AirPlay 2 och HomeKit och nästa vecka kommer uppdateringen som gör det möjligt börja rullas ut.

Det ryktas nu att Apple är nära att köpa hela Intels division som arbetar med att ta fram chip till telefoner.

Clean my mac!