Socialdemokraterna vill införa pant på mobiler

Sossarna vill införa pant på mobiltelefoner.
– Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger partiets miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund.

Det drar ihop sig till valspurt, och idag presenterade Socialdemokraterna sin klimatpolitik där ett av förslagen är pant på mobiltelefoner. Alltså ett system liknande det som finns för burkar och glasflaskor.

– Det finns mer guld per kilo i mobiltelefoner än i guldmalm. Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund till Aftonbladet.

Syftet är däremot inte att dryga ut statskassan med mobilguld, utan att ämnen som guld, silver och kobolt ska kunna återanvändas för att minska gruvbrytningen. På 99 har vi tidigare tagit upp koboltbrytningen i vår poddradio. Brytningen sker främst i utvecklingsländer, och utförs ofta av barn. Dessutom är elektronikavfall ett stort miljöproblem enligt Åsa Westlund.

Exakt hur pantsystemet ska se ut ska utredas, men grundtanken är att återförsäljare av telefoner ska hantera det och alltså ge pant när gamla telefoner lämnas in. Westlund understryker att ett sånt här system måste utformas i samarbete med branschen. Hur mycket pant det handlar om är heller inte klart.

Källa: Aftonbladet

Kommentarer
20 svar

Äger du en nyare Macbook så är du nog medveten om att du behöver en docka eller hub för att kunna ansluta alla dina enheter som inte har USB-C och idag tar vi titt på två alternativ från OWC.

Första produkterna kommer senare under året och den nya standarden som innefattar alla tre har fått ett namn.

Med stöd för Siri och HomeKit sedan tidigare utökar nu Netatmo kompatibiliteten för deras videodörrklocka.

Gillar du färgerna på nya iMac men är ute efter en laptop så kanske du har turen på din sida och får fler färgval på kommande MacBook Air-modeller.

AirTag är en smart liten pryl som redan har räddat undertecknad ett par gånger när nycklarna har fått fötter i hemmet.

Ljudigenkänning är en av de senare hjälpmedelsfunktionerna till iPhone och den kan meddela om den hör allt från brandlarm till husdjur.