Sennheiser Ambeo – hörlurarna som spelar in 3D-ljud

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Det finns en första gång för allt brukar man ju säga och det här är ett sådant tillfälle. Jag har fått ett par hörlurar på mitt skrivbord som inte i första hand skryter om hur bra de får allt du vill lyssna på att låta, utan istället lyfter fram mikrofonerna och ljudet du kan spela in.

Sennheiser Ambeo kan nämligen göra så kallade binaurala ljudupptagningar till dina videoklipp (eller rena ljudklipp för den delen). Ja, jag blev tvungen att kolla upp det där, binaural betyder att mikrofonerna fångar upp ljudet precis som dina öron hör det. När du sedan lyssnar på vad du spelat in är det blir lite som virtuell verklighet för dina öron. Det du spelat in kan också upplevas med andra hörlurar, vilket är tur för gissningsvis vill du ibland dela med dig av materialet till andra.

Det här tycker jag om Sennheiser Ambeo

Med Ambeo får jag nästan som virtuell verklighet för öronen när jag lyssnar på vad jag spelat in. Det är fränt, men jag hör nog inte riktigt till målgruppen. Känns lite för krångligt att pyssla med de här för spontana inspelningar.

Sennheiser levererar också bra ljud och aktiv brusreducering när jag vill lyssna på musik eller poddar, men bågarna runt öronen drar ned betyget något. De är krångliga att få på plats.

Fördelar
+ 3D-ljud på inspelningar
+ Aktiv brusreducering
+ Fungerar som hörapparat
+ Lightning-kontakt

Nackdelar
− Stor kontrollenhet
− Lite krångliga att få på plats
− Sladden trasslar gärna

I praktiken

Sennheiser Ambeo är förstås i grunden ändå ett par hörlurar och låter gör de med godkänt betyg. Jag har lyssnat på musik och poddar med i huvudsak stort nöje. Jag har också kunnat ringa samtal och prata med Siri utan några klagomål. Till det finns en särskild mikrofon lite längre ned på sladden under högerörat.

Lurarna bjuder på aktiv brusreducering som funkar bra. Tvärtom kan de också förstärka omgivningsljudet i olika nivåer, lite som en hörapparat. Det låter kanske inte så kul, men tänk dig att du vill köpa kaffe på ett stökigt kafé. Hörlurarna kan hjälpa dig att höra personen i kassan bättre utan att du behöver ta av dem. Bara att trycka på en knapp.

Det mest spännande med Sennheiser Ambeo är att spela in video eller rena ljudklipp. Med hjälp av en rundtagande mikrofon på vardera öronsnäcka spelas ljudet in precis som dina öron hör ljud. Det blir en 3D-känsla när du lyssnar på materialet efteråt, som också fungerar om du eller någon annan lyssnar med någon annan modell av hörlurar.

Eftersom lurarna kommer med en Lightning-kontakt behövs inget batteri, ström får de direkt från din telefon. Inte verkar de dra särskilt mycket heller. Jag har kunnat använda min telefon precis som vanligt och har inte märkt någon direkt skillnad i batteritid.

Vad finns i lådan?

  • Ambeo Smart Headset

  • Adapterset för öronpassning (S, M, L)

  • Fodral (tygpåse)

  • Snabbguide

Passform och kontroller

Hörlurarna har en rätt mjuk och flexibel båge som går bakom örat, medan själva snäckorna är in-ear. De är lite krångliga att få på plats, kanske lite extra för mig som bär glasögon, men jag tycker de sitter bra när jag väl fått ordning på dem.

På sladden sitter också en större kontrollenhet med volymknappar och två specialreglage. Den första knappen låter dig välja mellan att höra omgivningen bättre eller aktivera brusreduceringen.

Det andra reglaget väljer mellan ett naturligt och reducerat läge vid ljudinspelningar. Det reducerade läget ska användas vid exempelvis konserter för att undvika överstyrning, medan det naturliga passar de flesta andra tillfällen.

Appen

Det finns (som ofta nu för tiden) en tillhörande app, Sennheiser Ambeo Smartheadset. Med den kan du bland annat ställa in vad reglaget "Smart Slider" gör för något. Som standard ändrar reglaget mikrofonernas känslighet vid inspelning.

Köp-sugen?

IOS-användare kan köpa dessa nu, en Android-version ska komma under 2018. Finns i vitt eller svart till ett rekommenderat pris av 3 000 kronor inklusive moms. Vi hittar dem från cirka 2 300 kronor i butiker.

Det egentligen enda frågetecknet jag har här är vem Sennheiser tänker sig ska lägga ut pengarna som krävs för att köpa de här lurarna. Det måste vara en väldigt smal målgrupp ändå (videokreatörer, naturfilmare?), så på ett sätt är det häftigt att de här lurarna alls finns.

Kommentarer
5 svar

Jag vet inte hur det är med er men min lightningport på telefonen är mer eller mindre oanvänd, så skulle det fungera med en telefon som helt saknar laddningsport?

Har du gått och drömt om att kunna spela in lite härliga filmer med din personliga Memoji så är det nu möjligt via Apples egna app Clips.

Väntan har varit lång men nu är dagen som många har väntat på äntligen här -Swedbank har nu stöd för Apple Pay

Att ha kameror placerade i hemmet kan vara lite obehagligt dels för att man kan ha känslan av att bli övervakad men sen även ur ett säkerhetsperspektiv - vem kan egentligen titta på den här strömmen?

Apple kommer precis som tidigare år haka på Black Friday och kör återigen med presentkort som kan användas i deras butiker.

För ungefär en månad sedan lanserade Apple en ny version av sina AirPods som är av typen in-ear och källor till Bloomberg meddelar nu att efterfrågan är högre än vad Apple hade räknat med.