LG G7 Thinq faller på mjukvaran

Sydkoreanernas återtåg till den svenska marknadens premiumsegment för telefoner är lyckad hårdvarumässigt, men mjukvaran dras med brister.

LG återvänder till svedala

LG har haft en nästintill obefintlig närvaro på svenska marknaden de senaste åren. Från att ha rönt framgångar med G2, G3 och G4 råkade de göra ett snedsteg med den modulära flaggskeppstelefonen G5, och efterföljaren G6 marknadsfördes inte alls på svenska marknaden, även om den gick att hitta i vissa butiker. LG skickade inte heller ut några testexemplar av G6 till svensk press, och syskonfamiljens V20 och V30 har också varit mer eller mindre icke-existerande här.

Det var därför trevligt att se företaget åter satsa på svenska marknaden med nya flaggskeppsmobilen G7, vars fullständiga namn är LG G7 Thinq. Den här gången skryter LG inte med några exotiska sidospår som modularitet utan en telefon som följer de flesta trender och fokuserar stort på "AI" för mjukvarufunktioner.

Sammanfattning – LG G7 Thinq

Fördelar
+ Snygg och kompakt form
+ Vidvinkelkamera fångar mycket
+ Utmärkt fotografi i mörker
+ Bra stöd för trådat och trådlöst ljud
Nackdelar
− "AI"-funktioner tillför lite
− Kamerans auto-läge överdriver färger enormt
− Batteritid kan vara svag
− Stundtals laggig mjukvara

Mestadels trendriktig och kompakt

Med G7 har LG hoppat på trenden med en enhet vars framsida nästan helt täcks av skärmen. "Flärpen" finns närvarande även här även om den kallas "second screen" av någon anledning, och du kan välja att dölja den i mjukvaran om du vill. Skärmar är något LG kan men till skillnad från nästan alla konkurrenter numera används en IPS LCD-panel här. Skärmen är dock färgstark och högupplöst, hela 3 120 x 1 440 pixlar får plats på den 6,1 tum stora skärmen.

En skärm på hela 6,1 tum låter maffigt, men LG G7 är en förvånansvärt kompakt och smidig telefon med tanke på formatet. Skärmen flankeras av en ram i metall och ett bakstycke i glas, som gör det möjligt att ladda telefonen trådlöst. Vårt testexemplar stoltserar med färgen Moroccan Blue där färgnyanserna skiftar från grönaktigt till blåaktigt på ett mycket snyggt sätt. Det är inte lika iögonfallande som med Huawei P20-telefonerna, men snyggt likväl.

Något som LG delar med Android-konkurrenten Oneplus 6 är att de följer trenderna utan att hoppa på den där ljudutgången offras. Här kan du ansluta hörlurar via 3,5-millimetersutgången om du vill, och vill du lyssna trådlöst finns Bluetooth 5 med stödet för Aptx och LDAC som fås i och med Android 8 Oreo. Ljud är likt tidigare något LG satsar hårt på och har utrustat G7 med fyra förstärkarelement (Quad DAC) som kan användas tillsammans med sladdanslutna hörlurar, samt stöd för DTS:X 3D Surround. Mycket riktigt låter ljud förnämligt fint när det lyssnas på i riktigt bra hörlurar.

En annan trend som LG väljer att följa är en hög nivå av vatten- och dammtålighet. LG G7 är certifierad enligt IP68-standarden, vilket innebär att telefonen kan sänkas i vatten till ett djup om en meter upp till en halvtimmes tid, så länge som det inte handlar om saltvatten då så klart. Det innebär också att den är dammtålig, men inte dammsäker. Telefonen når även de högre ställda kraven hos den amerikanska militärens tålighetsstandard MIL-STD-810G som testar ett bredare spektrum av påfrestande situationer, bland annat hur bra produkten tål höga höjder, exponering för rost- och salt, vibrationer och temperatursvängningar.

Starkt och klent inre

En modern telefon måste ha en systemkrets av senaste snitt, antingen en egenutvecklad sådan eller Qualcomms nya prestandakrets Snapdragon 845. LG har valt det sistnämnda och parar denna med antingen 6 eller 4 gigabyte primärminne beroende på om du väljer konfigurationen med 128 eller 64 gigabyte lagring. I situationer där systemkretsen får jobba hårt presterar också telefonen riktigt bra. Krävande mobilspel eller grafikbearbetning rullar rasande snabbt.

Tyvärr gäller detsamma inte för mjukvarans allmänna användarupplevelse. LG använder en ganska tung anpassning av Android 8.0 Oreo-grunden och det verkar som att dessa anpassningar ibland drar ner det generella flytet i systemet. Animationer kan ibland hacka till och att snabbt växla mellan appar genom att dubbeltrycka på den virtuella flerkörningsknappen ger sekundlånga pauser. När jag använder konkurrerande telefoner som Iphone X eller Oneplus 6 blir skillnaden väldigt tydlig då båda dessa konkurrenter erbjuder ett betydligt bättre flyt genom hela systemupplevelsen.

En del av telefonen som inte är lika kraftfull som systemkretsen är batteriet. LG har valt en relativt blygsam kapacitet på 3 000 milliamperetimmar, vilket med avseende på skärmens storlek och upplösning är i minsta laget. LG ska kontra detta med vad de kallar "AI"-assisterad anpassning av belastningen, där systemet ska lära sig hur du använder telefonen och använda detta till att minska belastningen och därmed batteridränering. I praktiken fungerar detta ibland.

Jag har upplevt allt från riktigt dålig batteritid, där halva batteriladdningen försvinner efter sex timmars mild användning av telefonen, och jag har upplevt klart godkänd batteritid där telefonen klarar en normal arbetsdag med tillräcklig batteriladdning kvar för att räcka till kvällen. Den ojämna batterisituationen gör att jag inte riktigt vågar lita på att batteritiden blir bra de dagar när jag verkligen behöver det, och det är dessvärre en ganska stor brist för min del.

Kommentarer
6 svar

Vi har alla ställt oss frågan "vad är det här för låt?", den frågan har Shazam fått 50 miljarder gånger.

Äntligen torsdag igen och ett nytt avsnitt av allas favoritpodd Macradion finns nu att avnjutas i valfri poddspelare.

Ett förslag ligger nu på bordet hos kongressen där utgången kan betyda slutet för förinstallerade appar på våra smartphones.

Den ZAGG-ägda skärmskyddtillverkaren InvisibleShield lanserar nu ett skärmskydd som känns som papper mot Apple Pencil-toppen.

Under WWDC presenterade äntligen Apple möjligheten för tredjepartstillverkare att implementera Siri i deras produkter men redan nu klagar Sonos på den efterlängtade funktionen.

Tycker du inte om att ha teknik framme men kanske ändå vill ha högtalare i hemmet så kan IKEA och Sonos ha lösningen.