Vi mobilsurfar rekordmycket

Enligt en undersökning mobilsurfar vi svenskar mer och mer. Under årets första fyra månader surfade vi dubbelt så mycket jämfört med förra året.

Det har väl inte undgått någon att det blivit billigare, lättare och snabbare att surfa med mobilen. Det här syns också i våra vanor. Telenor har jämfört svenskarnas mobilsurfvanor under årets första fyra månader med samma period förra året och ser en rekordökning – och inte bara bland unga. Det är faktiskt landets seniorer och i synnerhet folk boende i norra Sverige som ökat sitt mobilsurfande mest.

– I Sverige har vi under de senaste åren förändrat vårt digitala beteende och strömmar nu video på mobila enheter mer än någonsin och det är just strömmad video som står för majoriteten av förbrukad data. Vi ser att allt fler väljer mobilabonnemang med obegränsad surf eller större datapotter än tidigare och att man även använder mobilsurf som komplement till fast uppkoppling, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor i ett pressmeddelande.

Äldre surfar mer - unga mest

Seniorer är alltså den åldersgrupp som ökar sitt mobilsurfande mest. Personer över 70 år har under årets första månader ökat sitt surfande med 117 procent jämfört med året innan och åldersgruppen 61–70 år ökar med 105 procent.

Det är kanske som väntat de yngre (18–30 år) som surfar mest i Sverige, men skillnanden mot de äldre åldersgrupperna minskar för varje år. Enligt Telenor skiljer det idag endast 20 procent i total surfmängd per person per månad mellan personer i åldersgruppen 18–30 år och personer i 31–40 år.

Norrland kopplar upp sig

Undersökningen konstaterar också att det är i Norrland som mobilsurfandet ökar mest, samtliga län norr om Gävleborg ökar sitt surfande med över 100 procent och av de fem län som ökar mest ligger tre i Norrland: Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten.

Men allra mes surfar man i Värmland, och det län som ökat enskilt mest är Gotland, där surfar man 152 procent mer i år jämfört med förra året.

Statistiken i korthet
Äldre personer över 70 år ökar mest i Sverige
Unga i ålder 18-30 surfar mest i Sverige
Män ökar sin mobilsurf mer än kvinnor (100% respektive 87%)
Männen ökar mest i Västernorrland (163%)
Männen surfar mest i Värmland
Kvinnorna ökar mest i Örebro (215%)
Kvinnor surfar mest i Uppsala

Så mycket ökar mobilsurfen i olika åldersgrupper
Över 70 år – 117%
61-70 år – 105%
51-60 år – 96%
41-50 år – 93%
31-40 år – 95%
18-30 år – 63%

Län som ökar mest
Gotland – 152%
Västernorrland – 135%
Norrbotten – 128%
Uppsala – 117%
Västerbotten – 116%

Län som surfar mest
Värmland
Uppsala
Örebro
Västernorrland
Jönköping

Kommunerna som ökar mest
Grums (Värmland) – 278%
Nora (Örebro) – 231%
Hultsfred (Kalmar) – 200%
Säffle (Värmland) – 198%
Götene (Västra Götaland) – 193%

Kommunerna som surfar mest
Filipstad (Värmland)
Arvika (Värmland)
Grästorp (Västra Götaland)
Nora (Örebro)
Säffle (Värmland)

Om statistiken

Undersökningen baseras på dataförbrukningen hos över en miljon privata mobilkunder och jämför perioden januari–april 2017 med januari–april 2018. De kommuner som har ett för lågt urval privatabonnenter under någon av perioderna är borttagna ur statistiken.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

För alla som vill ta med sina äldre högtalaranläggningar in i teknikens nutid kan Belkin snart ha en lösning för att göra dem kompatibla med AirPlay 2.

Skärmkanter krymper och skärmstorlek växer tillsammans med ny skärmteknik är några av nyheterna som förväntas komma med de nya modellerna.

Signify har uppdaterat sin populära fjärrkontroll som är utplacerade i många hem och vars jobb är att styra vår belysning.

Spotify har sedan urminnes tider känns det som ett gratisalternativ där du kan lyssna på musik men med reklaminslag.

Med macOS 10.14 fick vi möjligheten att aktivera automatisk växling mellan ljust och mörkt läge på vår Mac, men nu finns en app som tar det steget längre.

Då var det torsdag igen och det betyder ett nytt avsnitt av er Apple-doftande podd Macradion.