IOS 12 fokuserar på prestanda och AR

Nästa version av Apples mobila operativsystem kommer fokusera på viktiga saker som förbättrad prestanda och förstärkt verklighet.

Apple slog på stora trumman under kvällens WWDC-inledning när det kom till IOS 12. Den nya versionen av operativsystemet har huvudsakligt fokus på prestanda, men det innebär inte att det saknades nya funktioner.

Prestanda i fokus

IOS 12 blir tillgänglig för alla enheter som kan köra IOS 11, och dyker som vanligt upp i höst som en gratis uppdatering. Den stora satsningen på förbättrad prestanda gäller inte bara nyare telefoner, och exempelvis en Iphone 6S blir mellan 40 och 70 procent snabbare med IOS 12 enligt Apple.

Systemet har också optimerats för Apples egna kretsar, och kan meddela kretsen när mer prestanda behövs, och systemkretsen kan då ge en extra boost just för tillfället. Utöver detta har Apple också gjort animationer snabbare och smidigare, vilket ska ge ytterligare känsla av bra flyt i systemet.

Förstärkt verklighet (AR) har också förbättrats i IOS 12. Apple har skapat ett nytt filformat för AR som kallas USDZ som kan användas i en rad olika appar i IOS 12, exempelvis för att infoga en AR-inspelning av en möbel i Meddelanden eller Safari.

För att demonstrera vad som kan göras med AR i IOS 12 bjöd Apple upp Adobe på scen. Adobe Creative Cloud-sviten får stöd för USDX-formatet vilket innebär att du kan öppna material från USDZ-filer och redigera dessa i Adobe-apparna och spara dessa till originalfilerna. Apples nyhetsapp för IOS kan också visa AR-material som lagrats i USDZ-format.

Apple introducerar också en ny app som heter Measure ("Mått" på svenska), som likt namnet antyder använder AR för att låta dig mäta saker. Det kan exempelvis användas för att mäta om din resväska verkligen passar in i de där kraven som flygbolaget ställer på bagage. Appen kan även visa mätvärden som textrutor om du vill ha samlad information. Ett praktiskt litet verktyg vad det verkar!

AR Kit 2 – nästa generation

Den nya versionen av AR Kit tillför förbättrad ansiktsspårning, igenkänning av 3D-objekt och möjligheten att dela AR-upplevelser. Delade upplevelser ska göra det möjligt att uppleva avancerade AR-upplevelser tillsammans. Ett företag som använder förbättringarna i AR Kit 2 är danska byggsatsfabriken LEGO, som fick leka loss en stund på scenen.

Med deras mjukvara kan du känna igen fysiska objekt, och om systemet känner igen ett LEGO-hus kan det befolka omgivningen med andra LEGO-byggnader och objekt i samma serie. Om två personer använder IOS 12-enheter kan de spela spel med LEGO-figurerna på stadens gator, staden som alltså kan bestå av både verkliga och virtuella LEGO-byggnader.

Förbättrade foton

Bilder-appen får förbättrad sökning, och taggar automatiskt miljontals olika parametrar, vilket gör det möjligt att presentera olika sammansättningar av platser och tidpunkter. Det tillkommer också fler sökbara kategorier, och sökförslag dyker nu upp i realtid när du skriver, och föreslår kategorier innan du ens sökt efter något.

Bilder låter dig även dela bilder med andra på ett smidigare sätt, exempelvis vänner som identifieras i bilderna. De kan då delas i full upplösning med vännerna. Dessa vänners telefoner söker då efter bilder från samma event eller händelse, och dessa kan då delas tillbaks med dig. En annan trevlig nyhet är att Bilder nu också kan hantera bilder i RAW-format direkt i appen.

Siri blir bättre

Siri får en ny funktion som kallas Shortcuts ("genväg" på svenska) som går ut på att det nu är möjligt att lägga till egna genvägar från Siri till appar från tredje part. Om du exempelvis kopplar Tile till Siri kan du säga "jag har tappat bort min nyckel", och Siri kontaktar Tile-appen för leta upp denna åt dig, utan att du behöver gå in i den specifika appen.

Siri är också mer medveten om vad du har för dig om dagarna. Om du köper en varmkorv och kaffe varje morgon på den lokala bensinmacken ska Siri kunna fråga på förhand om hon ska lägga en beställning på detta åt dig. Om du har en kalenderbokning som Siri vet att du inte kommer hinna nå kan hon föreslå att skicka ett meddelande till mötesägaren om att du kommer bli sen. Om du istället vill skapa en genväg till bokning av en resa till Hawaii kan du koppla frasen "Reseplaner" till en webbsida som har Hawaii-resmål förkonfigurerat. Fraserna ska gå att ställa in av användaren själv för att aktivera de olika genvägarna.

Det är även möjligt att skapa kedjor av olika genvägar som kan aktiveras vid specifika tidpunkter. När det är dags att åka hem efter jobbet kan du exempelvis skapa en genväg för "hemfärd" som laddar poddspelaren, hämtar restider för pendeltågen, och så vidare. Denna funktion ser ut att vara baserad på appen Workflow som Apple köpte upp i fjol.

Finputsade appar

Apple har förbättrat nyhetsappen så att den utnyttjar skärmutrymmet på Ipad bättre, bland annat genom en sidopanel. Röstinspelnings-appen har nu skrivits om från grunden och ska vara mycket bättre, och för första gången kommer den till Ipad också. Detsamma gäller Aktie-appen.

Ibooks har förbättrats så pass mycket att appen får ett nytt namn - Apple Books. Designen påminner om nya App Store-designen i IOS 12 och ser definitivt ut att förbättra läsupplevelsen i IOS. Carplay för IOS 12 får dessutom stöd för tredjeparts-appar för navigation, däribland Waze.

Minimera distraktioner

Stör ej-läget har förbättrats. Nu visar låsskärmen endast text med svart bakgrund så att du inte ska lockas till att läsa igenom en massa notifikationer, och inga starka färger som låsskärmen i normala fall visar.

Notismenyn får nu stöd för grupperade notiser, vilket innebär att den kaosartade tillvaron på menyn förhoppningsvis förpassas till historien. Menyn kan själv föreslå notiser du kan stänga, till exempel från appar du inte använt på länge.

Du kommer också kunna se hur mycket du använder telefonen och de olika apparna under veckan, och du kan till och med se statistik över vilka appar du använder mest. En ny rapport-vy visar en detaljerad summering av din vecka med enheten. Du kan även ställa in tidsbegränsningar för hur länge enheten får användas under dagarna, och en påminnelse skickas som notis när dagens tidsbegränsning börjar närma sig.

Downtime låter dig bestämma vilka tider under dygnet när enheterna inte ska kunna användas med specifika appar, tjänster och funktioner. Som målsman går det också att ställa in barnens enheter med egna begränsningar och separata tidsrapporter.

Bättre kommunikation

Animojis kan känna igen din tunga, så att dina animerade uttryck blir lite mer uttrycksfulla. Det blir även möjligt att skapa animerade versioner av ditt eget ansikte i form av något som kallas Memojis, likt de animerade ansikten som Samsung lanserade med Galaxy S9 tidigare i år.

Det finns en specifik meny där du kan specialanpassa din Memoji. Det blir möjligt att anpassa ansiktsdrag som fräknar, vilken typ av hår och hårfärg du vill ha, och vilka tillbehör som hattar, örhängen och annat du vill utrusta Memojin med. Dessa Memojis sparas sedan till listan över Memojis som du sedan kan använda för din kommunikation.

Det blir också möjligt att aktivera olika läckra funktioner och effekter i kameran. Genom att klicka på en stjärnikon kan du välja att rita ovanpå det kameran fångar, och du kan till och med applicera dina Animojis eller Memojis ovanpå ditt eget ansikte (om du nu skulle vilja det).

Facetime får äntligen stöd gruppsamtal. Otippat nog stöds galna 30 samtidiga personer i ett gruppsamtal. Facetime har nu också integrerats i Meddelanden, vilket innebär att du kan chatta i en grupp och direkt öppna ett gruppsamtal i Facetime med samma medlemmar som i chattgruppen.

Videobubblan blir större för den som talar, och i riktigt stora grupper visas bara ett fåtal som stora bilder medan den större gruppen listas horisontellt i gränssnittets nedre del. Det går också att att aktivera Animojis ovanpå ansikten i gruppsamtal. Gruppsamtal kommer att fungera på IOS 12, Mac OS och Watch OS.

En annan nyhet som Apple presenterade är förbättrat skydd av användarens data. Användare som surfar på webben idag exponerar en hel del data om sig själva för olika aktörer på webben, och genom att analysera en mängd olika typer av information på din enhet kan de skapa en bild av vem du är trots att du inte låtit dem placera kakor på din enhet.

Både IOS 12 och Mac OS 10.14 får inbyggda utvecklargränssnitt som blockerar dessa insamlingsmönster, vilket innebär att det kommer bli mycket svårare för dessa webbaktörer att samla in mängder av information om dig.

Ipad lär sig gestikulera

Utöver den gedigna samlingen nyheter som presenterades under öppningspresentationen har det även framkommit fler nyheter i IOS 12. Bland annat kommer systemet ge stöd för navigation och interaktion via gester för Ipad-användare, likt de gester som används i Iphone X.

Detta innefattar bland annat att du ska kunna svepa upp från skärmens nedre kant för att gå till hemskärmen, eller öppna kontrollcentret genom att svepa ner från skärmens övre del. Till skillnad från hur det fungerar på Iphone X ska du på Ipad först svepa upp från skärmens nedre del för att aktivera dockan och sedan en andra gång för att gå till hemskärmen.

Detta medför också att några strukturella ändringar sker. Bland annat ska information om klockslaget flyttas till den vänstra sidan av skärmens övre del. Om detta innebär att Ipad också ska få en flärp i nästa version av Ipad-familjerna återstår att se.

Airpods blir fjärrmikrofoner

Enligt en rapport från Techcrunch kommer IOS 12 också få en nyhet som presenterats tidigare, nämligen Live listen. Detta är en funktion som kombinerar telefonen och de trådlösa hörlurarna Airpods till en lösning som ska hjälpa den med hörselsvårigheter.

Det hela fungerar på så sätt att telefonens mikrofon fångar upp ljud i utrymmet framför den och skickar detta vidare direkt till Airpods-hörlurarna, och blir därmed en slags hörapparater. Detta kan användas för de med nedsatt hörsel som vistas i stökiga miljöer, exempelvis kan telefonen placeras på ett bord inne på en bar och riktas mot personen du pratar med.

Den riktade mikrofonen plockar då upp ljudet från personen du pratar med och skickar det till Airpods-hörlurarna, vilket sannolikt lär fungera bättre än traditionella hörapparater i stökiga miljöer. Enligt Techcrunchs rapport ska funktionen bli tillgänglig i samband med att IOS 12 lanseras i höst.

Bonusnyheter med säkerhet i fokus

Några nyheter som Apple inte diskuterade på scen men som låter fasligt trevliga innefattar bland annat att Meddelanden nu ska kunna identifiera lösenordskoder automatiskt och erbjuda dessa som alternativ för automatisk ifyllnad av lösenord. Om du använder tvåfaktorautentisering där lösenord skickas som SMS behöver du alltså inte besvära dig med att kopiera eller memorera koder från meddelanden.

IOS 12 kommer också leka snällare med lösenordshanterare från tredjepartsutvecklare. Om dessa väljer att utnyttja Apples nya gränssnitt för automatisk ifyllnad av lösenord kan IOS 12 föreslå lösenord från tredjeparts lösenordshanterare direkt i systemet utan att du behöver använda deras specifika funktion.

En annan trevlig lösenordsrelaterad nyhet är att du ska kunna dela lösenord mellan IOS- och Mac OS-enheter i din närhet. Om du har ett lösenord på din Iphone eller Ipad ska du kunna dela detta direkt till din Macbook, och vice versa. Detta låter likt den möjlighet att dela lösenord för Wifi som finns i IOS 11 redan idag.

IOS 12 kommer också varna dig om dina lösenord inte är starka nog, och även varna dig om du återanvänder ett lösenord du tidigare använt. Detta har tidigare funnits i Safari men nu ska det gälla hela systemet. IOS 12 kommer också flagga för återanvända lösenord på olika håll i systemet, så att du vet vilka lösenord du bör ändra av säkerhetsskäl. Och du kan nu dessutom be Siri visa ett visst lösenord.

Det var nyheterna för IOS 12. Vad tycker ni om det nya? Något ni saknar?

Kommentarer
6 svar

Tim Cook gick igår ut med en tweet och berättade vad det gör för att hjälpa till under epidemin av Convid-19.

Tim Cook verkar vara på shoppingtur i techbranchens galleria.

Uppköpet av AI-företaget Voysis skvallrar om att Apple satsar på att förbättra Siri.

Något som har funnits till Android-telefoner sedan urminnes tider är widgets på hemskärmen och nu ser det ut att komma till iOS och iPadOS.

Abonnemang för 0 kronor månaden? Ja det är galna tider!

Videosamtalsjätten Skype gör det enklare att hålla kontakten med nära och kära och kollegor.