Första intrycket

Inför testet – Andreas är lite småkär i Oneplus 6

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont.

När jag testade Oneplus 5T konstaterade jag glatt att företagets tidigare problem med buggig mjukvara som fällde en annars solid produkt inte längre fanns kvar. Oneplus hade helt enkelt levererat en telefon med flaggskepps-liknande egenskaper till ett lägre pris än konkurrenterna. Den fick mig till och med att gnissla lite tänder över att jag precis innan valde Iphone X som min privata telefon.

Oneplus 6 är här och jag har testkört telefonen över helgen. Det är för tidigt att skriva en utförlig recension efter blott några dagar, men helgen har ändå lämnat en del konkreta reflektioner om Oneplus 6.

Det riktigt bra

Laddas som en oljad blixt
Snabbladdning via Dash Charge erbjuder verkligen vad namnet antyder. En halvtimmes laddning kan ge mig all laddning jag behöver för en återhållsam arbetsdag, och telefonen laddas fullt snabbare än någon annan telefon. Det går så snabbt att jag verkligen inte saknar trådlös laddning alls.

Den är ett prestandamonster
Oneplus 6 är ruskigt snabb. Snapdragon 845 och 8 gigabyte primärminne (i konfigurationen jag testar) tillsammans med väl optimerad mjukvara gör att användarupplevelsen bara flyger fram! Växla mellan appar, bläddra i gränssnitt, spela spel - you name it, allt är rasande snabbt.

När jag börjar använda en annan telefon, exempelvis Samsung Galaxy S9 eller
LG G7 (som nyligen dök upp på redaktionen), blir det väldigt tydligt vilken skillnad det är i respons och generellt flyt i gränssnittet. Detta är den hurtigaste telefonen på marknaden, snudd på lika snabb och följsam som Apples senaste Iphones.

Mer kamerakunnig
Kameran har blivit bättre på att fotografera i svag belysning, och bilder tagna med blixt saknar många av de visuella artefakter som annars brukar leta sig in där. Men det som verkligen slår mig efter en veckas fotograferande är hur bra Oneplus har lyckats med den övergripande sammansättningen i bilder.

Skärpan är bra sett över hela bilden och kameran kan fånga sammansättningar av olika kontrastrika miljöer, utan att överexponera bilden likt Samsung och Huawei tenderar att göra. I vissa situationer är faktiskt Oneplus 6 kamera bättre än konkurrenterna, i andra ungefär på samma nivå och i vissa fall något sämre. Men det faktum att du får en konkurrenskraftig kamera i en telefon som ligger flera tusenlappar under konkurrenterna är mäkta imponerande.

Åter ansiktsvänlig
Ansiktsupplåsning via den främre kameran är fortfarande ruskigt snabbt och kan läsa av mitt ansikte från långt avstånd med udda vinklar. Det är inte lika säkert som Apples Face ID-teknik, men jag uppskattar verkligen att kunna snegla på telefonen från sidan och ändå kunna låsa upp den, till skillnad från Iphone X där jag måste skriva in PIN-koden om jag inte tittar på telefonen framifrån.

Prestanda med uthållighet
Batteritiden är också imponerande bra trots den potenta systemkretsen. Jag har kunnat gå en hel dag med fotograferande, videoinspelning, trådlös nätverksdelning från telefonen, webbsurfande och liknande sysslor och ändå har jag haft laddning kvar framåt midnatt. Den är inte lika vass som Oneplus 3T var när det begav sig, men ändå imponerande.

Analogt ljudvänlig
Oneplus 6 behåller 3,5 millimeters ljudutgång! Detta kanske inte spelar roll för många, och jag använder själv primärt trådlösa hörlurar, men det är faktiskt trevligt att ha möjligheten om behovet skulle uppstå.

Den nya Nexus
Mjukvaran bygger på Android 8.1 "Oreo" och Oneplus har lagt till funktioner och anpassningsmöjligheter som är genuint användbara. Telefonen är dessutom Project Treble-kompatibel vilket innebär att du kan dra in Android P Beta om du känner för det. Det här är ett prima exempel på vad Android ska vara: uppdaterat, flexibelt och snabbt. Ta lärdom, konkurrenter!

Det inte lika bra

Glas utan syfte
Telefonens konstruktion använder ett bakstycke i glas, men den stöder inte trådlös laddning. Jag stör mig personligen inte på bristen på trådlös laddning, men ett material som är mer känsligt för fallskada och mer mottagligt för fingeravtryck känns som ett underligt val. Enligt Oneplus beror detta val på att glasmaterialet låter dem både gömma radioantennerna bättre och dessutom förbättra radioprestanda.

Det ska ge bättre LTE-hastigheter (4G upp till 1 Gbit/s) och Bluetooth-kommunikation, och gällande Bluetooth-aspekten är jag med tanke på tidigare kommentarer om Bluetooth-stabilitet beredd att tro på deras påstående. Överlag hade jag gärna sett något annat än glas, men när det faktiskt ger fördelar för användarupplevelsen ser jag det inte som en större brist.

Navigation med svepskäl
Att svepa upp från skärmens nedre del som ersättare för hemknappen fungerar bra, men att svepa upp på skärmens sidor fungerar lite sämre. Här skulle Oneplus behöva optimera mjukvaran och funktionerna en del.

Vacklande kostnadsargument
Även om priset fortfarande ligger en bit under konkurrenterna börjar det leta sig upp mot prisnivåer som inte alls tillhör budget- eller mellansegmentet. Oneplus 6 med 128 eller 256 gigabyte lagringsutrymme och 8 gigabyte primärminne ligger snubblande nära premiumsegmentet med prislappar på 6 000 kronor respektive 6 400 kronor. Å andra sidan, jämfört med en Iphone X med 256 GB lagring kostar Oneplus 6 hälften så mycket, och är på de flesta sätt en bättre telefon.

En långsam gäspning
Kamerans slow motion-inspelning imponerar inte direkt och jag ser inte riktigt att jag kommer använda den här funktionen särskilt flitigt.

Icke badvänlig
Telefonen är bara stänktålig, inte vatten- och dammtålig enligt moderna standarder som IP68. Detta i kombination med valet att använda glas som material känns som en tråkig brist att ha sommaren 2018.

Det här var mina snabba intryck efter en knapp vecka med telefonen. Jag kommer återkomma med ett gediget test längre fram när jag hunnit hårdtesta samtliga egenskaper hos Oneplus senaste tillskott, men jag kan redan nu konstatera att detta är telefonen jag skulle köpa sommaren 2018. Vad är du sugen på att veta om Oneplus 6, eller har du rentav redan lagt en beställning?

Kommentarer
11 svar

Tycker du inte om att ha teknik framme men kanske ändå vill ha högtalare i hemmet så kan IKEA och Sonos ha lösningen.

Det har varit en hel del rykten kring nästa Apple Watch och nu går Mark Gurman ut med några extra detaljer.

En av de första serierna som landade på Apples egna streamingtjänst var The Morning Show och i höst är det dags för säsong två.

Idag helt plötsligt gick det att klicka hem Beats Studio Buds som det har släppts en del rykten om den senaste tiden.

Apple har presenterat vilka som vann Apple Design Awards, ett pris som man inte får genom att koda ihop en tråkig och smådålig app utan här krävs det lilla extra.

Tiden går fort och ibland glömmer man bort hur gamla iOS-versioner faktiskt var att använda och mycket av det vi tar för givet idag fanns inte då.