Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi installerar en smart kattlucka från Sureflap

Vår redaktör Ida Blix installerar en smart kattlucka från Sureflap hemma för att katterna ska kunna gå ut och in på egen hand. Häng med under installationen här.

Hemma hos mig bor det två katter. Fram till alldeles nyligen gick de in och ut med hjälp av oss andra i hemmet. Nu har jag införskaffat en smart kattlucka från Sureflap (den funkar också för andra mindre djur) så att de kan komma och gå lite mer som de vill – samtidigt som jag har koll på dem via min mobil.

I videon kan du se hur det gick till att installera kattluckan och om du tittar ända till slutet får du se om jag gjorde hål i min balkongdörr i onödan eller ej.

Smart kattlucka?

Om du undrar vad som gör den här kattluckan smart så ska jag gå in på det i lite mer detalj här. Kattluckan i sig är batteridriven och pratar trådlöst med en hub med fina kattöron. I luckans sidor sitter fyra C-batterier som uppges räcka i upp till ett halvår.

Mina katter är chipmärkta och jag har lagrat deras ID-nummer i kattluckan. Det betyder att bara mina två katter kan komma in – men alla som är i rätt storlek tillåts att gå ut. Har du en katt som saknar chip går det att hänga en liten bricka i ett halsband istället för samma funktion.

Med hjälp av en app kan jag i mobilen se mina två katters respektive profil och om de är inne eller ute. Jag får notiser när de kommer och går. Över tid får jag också statistik på deras vanor – hur länge är de ute och när brukar de komma och gå.

Det går att låsa eller öppna luckan mellan vissa tider. Kanske vill du att katterna bara kan komma och gå mellan 8–16 eller något liknande. Du kan också låsa dörren så djuren bara kan komma in, men inte gå ut eller tvärtom. Det går också att låsa luckan helt.

Via appen var det enkelt att bjuda in fler familjemedlemmar som också kan ta del av kattdatan och göra inställningar vid behov.

Installation och introduktion

Instruktionerna för att komma igång var föredömligt pedagogiska. Monteringen var inte heller särskilt komplicerad om man är lite händig och äger rätt verktyg. Om inte rekommenderar jag att du tar hjälp av en hantverkare.

Vi satte luckan i vår balkongdörr och sågade genom lager av trä, isolering och ytterst ett tunt lager metall. Det går att montera luckan i glas också om man vill, men då får man köpa till ett extra fäste. Om dörren är lite för tjock går det att köpa till "tunnelförlängare" så att luckan kan fästas korrekt på in- respektive utsidan av dörren.

Med luckan väl på plats var katterna lite skeptiska i början, men jag lät dem gå genom med luckan öppen ett par gånger, bjöd på massa godis och efter någon dag fattade de vinken och går nu själva genom luckan när det passar dem. Hurra!

Fakta: Sureflap Microchip Pet Door Connect

Namn
Sureflap microchip pet door connect
Pris
ca 1 800 kronor för startpaket med hub exkl. frakt
Vad är det?
En smart kattlucka som bara släpper dina egna chipmärkta katter med tillhörande app.
Funktioner
Kattlucka (funkar också för mindre hundar) med batterier (4 st C-batterier som ska räcka upp till sex månader). Kan låsas så bara egna chip-märkta katter kommer in (går också att hänga en bricka i deras halsband). Se i appen när katterna är inne eller ute. Skapa scheman för när luckan är öppen eller stängd.
Läs mer
besök tillverkarens webbplats Sureflap
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.