7 tillfällen du har nytta av mobiluppkopplingen i Apple Watch

Jag har börjat testa Apple Watch Series 3 med LTE. Här är 7 tillfällen då du har nytta av mobiluppkopplingen.

Sedan några dagar tillbaka har Apple och återförsäljare tagit emot förbeställningar på Apple Watch Series 3 med LTE (och jag har också fått testa den). Än så länge kan endast kunder till operatören 3 använda mobiluppkopplingen – men jag hoppas att fler operatörer är på gång.

Idag släpps klockan till försäljning och jag bjuder på en lista med ett antal tillfällen där jag haft nytta av mobiluppkopplingen. Det är inte så att du kan köpa klockan och sedan helt strunta i att ha en mobil, men tillsammans utgör din Iphone och klockan en riktigt flexibel grund i ditt digitala vardagsliv. Att klockan har LTE-uppkoppling ger dig nya valmöjligheter.

Har du några frågor om Apple Watch Series 3 med LTE? Ställ dem i kommentarerna!

Om mig och Apple Watch

Jag har använt en Apple Watch (modellerna har varierat) i stort sett sedan den första modellen lanserades. Jag gillar att få utvalda notiser dit för det går så snabbt att bara vrida upp handleden och se om det är något viktigt nog för att avbryta vad jag håller på med, eller om det är något som kan vänta.

Jag gillar också att navigera med klockan, de där knackningarna mot handleden är smidiga. Jag slipper gå med telefonen framför ansiktet för att se vart jag ska.

Startar gärna timers med klockan och ringer en del samtal direkt via klockan (det har ju gått även med tidigare modeller av Apple Watch så länge du har mobilen med dig). Ringer exempelvis ett nummer för att öppna garageporten.

Jag skulle inte vilja vara utan en Apple Watch nu, men förstår också att den kanske inte tilltalar alla. Den kommer nog bäst till sin rätt hos någon som använder sin mobil mycket.

Först lite om batteritiden

Under tiden jag haft Series 3 utan LTE har jag ständigt blivit imponerad över batteritiden. Många gånger räcker det gott och väl två dagar, mer hektiska perioder får jag ladda varje natt eller kanske en stund på jobbet för att fylla på under dag 2 så jag klarar mig till kvällen.

Med LTE-uppkopplingen skriver Apple att de siktar på att du ska få ut 18 timmars batteritid, då tänker de sig att du kollar vad tiden är, får notiser, använder appar och gör en 30-minuters träning. Men vad du får ut kommer så klart att variera med hur du använder den.

Under de här 18 timmarna kan du få ut omkring 4 timmars LTE-koppling och ytterligare 14 timmars koppling till din telefon via Bluetooth. Klockan klarar också upp till 18 timmar uppkopplad mot Wifi.

Under min tid tillsammans med klockan så här långt har jag kört med mobilen i flygplansläge hela tiden i princip för att försöka få en uppfattning om hur länge batteriet klarar sig i extremfall. Klockan räcker absolut inte en hel dag, men kanske 4–7 timmar så där beroende på hur mycket jag använt den.

1. I bilen

Jag har inte en så pass modern bil eller bilstereo att det finns stöd för Carplay eller ens bara en Bluetooth-koppling. I bilen kommer faktiskt ofta min Apple Watch väl till pass. Att den nu har LTE-uppkoppling passar bra för de gånger jag bara ska iväg på något kortare ärende. Nu kan jag lämna mobilen hemma utan att fundera på om jag har någon ficka som mobilen går ned i, eller ta med någon väska.

Jag ringer garageporten med klockan för att komma in och ut med bilen. Kan navigera dit jag ska med klockan (säger åt Siri att navigera till ställe X) och sen kör jag hem igen med ärendet uträttat – utan att ha haft någon mobil med mig. En härlig frihetsskänsla! Och skulle någon behöva nå mig under tiden går det att ta snabba samtal i klockan med eller utan hörlurar.

Från baksätet har jag testat att ringa i LTE-klockan (mobilen i flygplansläge) under en längre bilresa nyligen. Personen jag ringde till tyckte det lät precis som om jag skulle ha pratat via någon handsfree – bra helt enkelt. Hörde lite eller inget av att jag satt i en bil. Det gick också bra om jag hade klockan en bit ifrån ansiktet. Mikrofonen behöver inte vara precis vid munnen med andra ord.

Även om vi har det rätt tyst i bilen medan vi kör behövde jag ha klockan nära örat när jag lyssnade för att höra ordentligt. Ett par hörlurar hade hjälpt mig mycket här.

Strömma musik

Under samma bilresa kunde jag med ett par hörlurar (Bose Soundsport) kopplade till klockan lyssna på egen musik och eftersom klockan har egen koppling till mobilnätet kan jag strömma musik via Apple Music. Jag har dragit igång min prenumeration igen för sommaren och älskar att kunna sticka ut och träna utan mobilen när det är så här härligt väder.

Apple Watch med LTE har också appen Radio som bland annat kan spela upp Beats 1, P3 eller stationer anpassade för exempelvis träning. Jag kommer att testa det här mer längre fram.

2. På snabbmatsrestaurangen

På väg för ett stopp hos min bror stannade jag vid en snabbmatsrestaurang för lite lunch. Jag lämnade telefonen i bilen, gick in och plockade upp en färdig beställning vid kassan som jag förbeställt i en app. Gick ut och satte mig med familjen. Min bror ringer:

– Hej! Är du på g?
– Tja, jo har strax fått i mig lunchen här. Är hos dig om kanske 20 minuter. Ska jag köpa med nått?
– Nä, vi drar igång grillen här, syns snart!

Jag hörde bra utan några hörlurar, trots att det fanns en hel del andra personer på uteserveringen och lekande barn.

Till samma snabbmatskedja kan jag gå från kontoret för att äta lunch ibland. Jag beställer mat i deras automat, betalar med Apple Pay i klockan, hämtar maten och går tillbaka till kontoret och äter den – utan mobil. Nästan magiskt.

3. På träningen

Har inte hunnit med några riktiga träningspass sedan jag fick LTE-klockan, men har med andra modeller av klockan sprungit en hel del. Då har jag haft Apple Music-spellistor lagrade i klockan och lyssnat med ett par trådlösa hörlurar – och oftast lämnat mobilen hemma för den känns för stor att ha med.

Det känns inget vidare att lämna mobilen hemma dock. Jag kan inte ringa efter hjälp om jag skulle behöva – och ingen annan kan nå mig medan jag är borta.

Det känns mycket tryggare att sticka iväg ut med LTE-modellen och hörlurarna. Jag kan dessutom som ett extra körsbär på toppen strömma musik nu – för ska vi vara ärliga har det varit lite omständigt att spara musik i klockan. Det tog tid – många gånger timmar för att få in några spellistor. Det var heller inget vidare att vara ute och springa och få lust att höra något särskilt som inte fanns sparat.

4. På det snabba ärendet

Nycklar, plånbok, mobil.. Ibland blir det många saker att hålla i handen/ha i fickorna medan du sticker iväg en snabbis ner till affären för att du glömde köpa smör eller något sådant. Jag har löst nycklarna genom att sätta in ett kodlås på min lägenhetsdörr så jag behöver inte fundera på dem något mer – och när jag får in fler kort än Rikskortet i Apple Pay behöver jag inte så ofta plånboken heller. Jag slipper också mobilen nu när Apple Watch fungerar direkt mot mobilnätet.

5. På utflykt

Jag och min tvååring går gärna på små utflykter och jag brukar ha fullt sjå med att hålla ett öga på honom. Värdesaker som inte väldigt enkelt ryms på min person ligger i barnvagnen som stundvis blir stående för sig själv eller i en väska som jag lägger ifrån mig här och där medan vi tar oss framåt. Med lättat hjärta har jag nu vågat gå ut utan mobilen och ändå kunnat bli uppringd när det är dags att komma hem för att maten är klar.

Jag tänker också att den kommande sommaren kommer det vara otroligt skönt att kunna lämna mobilen hemma och åka till stranden. Slippa oroa sig för att tjuvar ska plocka med sig mobilen medan vi badar.

6. På middag med vänner

Det är en ganska vanlig syn i vårt samhälle idag, att det ligger ett gäng mobiler på bordet medan man äter. Då och då tänds skärmarna för att personerna runt bordet vill kolla vad klockan är, se om någon ringt eller skickat meddelanden eller ta en bild av maten. Ibland är det okej, ibland tycker jag att mobilen där på bordet hindrar mig från att vara i stunden och njuta av sällskapet.

Jag har sedan jag började med min första Apple Watch blivit betydligt bättre på att låta mobilen ligga i väskan eller på någon annan plats medan jag umgås med vänner eller familjen. Notiser och samtal kommer till min handled om telefonen och klockan har Wifi-uppkoppling. Nu med LTE-modellen har jag kunnat gå steget längre och lämna mobilen hemma helt. Fast jag får förstås inga snygga matbilder till mitt Instagram-konto då...

Min Apple Watch tittar jag sällan på någon lång stund. "Faran" med mobilen är att när du väl kollat vad klockan är är det lätt hänt att du också kollar om det häng något nytt i ett gäng av dina appar och så har det plötsligt gått flera minuter. Det händer inte med klockan, det är obekvämt att sitta med armen så där i luften – jag orkar inte läsa längre meddelanden eller mejl exmpelvis. Läser bara tillräckligt för att se om det är viktigt nog att ta mig till en större skärm eller om det kan vänta. Ofta kan det vänta.

7. På dejten

Om det är något jag måste ta tillvara på ordentligt nu för tiden så är det de fåtal tillfällen som jag lyckas gå på dejt med min andra hälft eller smita iväg för att umgås med någon nära vän. Småbarnsåren kräver helt klart både planering och ansträngning för att få in lite romantik eller egentid i.

Ett sätt att njuta mer av tillfällena är förstås att skippa mobilen och ge personen man umgås med all sitt fokus utan att en enda sekund fundera på om det kanske hänt något där hemma. Klockan kan jag snygga till med olika armband så den passar till alla tillfällen och titta på diskret om jag vill se vad klockan är eller vad det står i meddelandet.

Kommentarer
15 svar

Då var det äntligen fredag och vad passar då inte bättre än lite hederligt fredagstrams?

Ikeas smarta gardiner fick stöd för HomeKit för mindre än två veckor sedan i USA, men stöter redan på tekniska problem.

Det finns idag en uppsjö av tillverkare på marknaden som säljer True Wireless-hörlurar men ingen kommer i närheten av Apples försäljningssiffror.

Hur många gånger har man inte svurit över att man har fel kabel med sig, eller försöker vända USB-kontakten åt rätt håll för femtiofjärde gången. Vore det inte skönt med en standard där alla använder lika så att det alltid finns inkopplade kablar att tillgå. Det kan bli sanning. EU-parlamentet röstar om en EU-standard.

Från och med idag börjar Instagram rulla ut direktmeddelanden på desktopversionen av Instagram. Men bara en liten procentsats av deras 500 miljoner användare får det redan idag.

Den 16:e december släppte Apple en uppdatering till AirPods Pro och nästan omedelbart efteråt började användare märka att brusreduceringen inte längre var lika bra.