Riksdagen vill utreda privatkopieringsavgiften

Näringsutskottet i Riksdagen föreslår att privatkopieringsavgiften ses över. Den har spelat ut sin roll i och med introduktionen av strömmande tjänster.

Den så kallade privatkopieringsavgiften har debatterats en hel del sedan den infördes för flera år sedan. Den omfattar allt från mobiltelefoner till hårddiskar och har mötts av hård kritik från bland annat Elektronikbranschen som efterlyst en modernisering av lagstiftningen.

Riksdagens näringsutskott föreslår att systemet med ersättning för privatkopiering ses över i ett nytt betänkande. Anledningen är att bland annat strömmande tjänster så som Spotify och Netflix minskat behovet av att privatkopiera musik och film.

Avgiften tas ut för enheter som kan lagra ljud eller rörliga bilder och baseras på hur stort lagringsutrymme enheten har. Företag som importerar den här typen av enheter betalar idag en ersättning till organisationen Copyswede som sedan fördelar pengarna till upphovsrättsinnehavarna för att täcka de uteblivna inkomsterna som privatkopieringen resulterat i.

Antalet som privatkopierar i Sverige är väldigt få enligt en undersökning som Elektronikbranschen genomförde 2016. Vanligast var privatkopering av film till datorer, vilket 9 procent av de svarande uppgav att de gjorde.

Näringsutskottet skriver att systemet är otydligt utformat och rekommenderar regeringen att tillsätta en utredning och överväga ett nytt system, där staten har ansvaret istället för Copyswede.

Kommentarer
20 svar
Clean my mac!

Hur skärmen i iPhone X och iPhone XS skulle vara uppbyggd och vilka material som skulle användas var styrt av Apple men så ryktas det inte bli med höstens nya iPhone-modeller.

I den senaste iOS 13 betan som släpptes till utvecklare igår så kan datumet till höstens iPhone-event ha avslöjats.

Mophie har många järn i elden och har byggt upp en bred produktportfölj med många tillbehör till våra olika Apple-prylar. Nu har vi testat deras senaste Qi-laddare och powerbank.

Clean my mac!

Köp iPhone, rädda laxar.

Därför kommer ditt tredjepartsbatteri inte upp under batterihälsa - inte ens om det är Apple-original men bytt utanför systemet.

FAA, motsvarigheten till Luftfartsverket har valt att ge återkallade MacBook Pro-modeller flygförbud.

Clean my mac!