Twitter dras in i Cambridge Analytica-skandalen

Det är inte bara Facebook som haft samröre med Cambridge Analytica. Twitter har sålt data till samma person som utvecklade den datasugande appen åt företaget.

Facebook har de senaste veckorna drabbats av massiv negativ kritik från användare efter att det avslöjats att företaget Cambridge Analytica dammsugit användardata från det sociala nätverket. Detta gjordes genom en Facebook-app som utvecklades av Cambridge-akademikern Aleksandr Kogan. Det är dock inte bara Facebook som haft med Kogan att göra utan även Twitter, skriver Bloomberg.

Vad Twitter har gjort är att de sålt data till Kogans egna företag Global Science Research. Datan i sig var öppet tillgänglig, men företaget fick köpa en stor samling material som postats under fem månader mellan 2014 och 2015. Datan gjordes tillgänglig under en dag, och affären stod för hela 13 procent av Twitters samlade intäkter förra året enligt tidningen Telegraph.

Företaget Global Science Research har upplösts sedan oktober förra året, och Twitter meddelar att ingen privat data ska ha omfattats av affären. De passar också på att meddela att de tar bort Cambridge Analytica som annonsör på Twitter.

Källor: Bloomberg | Telegraph