Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google Chat ska lösa meddelanden på Android – igen

Hör och häpna – Google presenterar en ny lösning för hur folk ska kommunicera på Android. Det rör sig inte om någon Imessage-liknande lösning, men kanske är de äntligen på rätt väg.

Om det finns en enskild grej som Android-användare sneglar avundsjukt på Iphone-användare för är det nog chattjänsten Imessage. Många har drömt om att Google ska leverera något liknande.

Genom åren har Google varit både långsamma och inkonsekventa kring sina försök till chattappar för Android. De har så här långt släppt runt tio olika appar just för detta ändamål. Utöver det så finns det även andra appar som Whatsapp och Facebook Messenger som konkurrerar om användarnas gunst.

Några av Googles försök till chatt på Android.

  • Google Talk

  • Google+

  • Huddle

  • Hangouts Video Chat

  • Google+ Hangouts

  • Google Voice

  • Project Fi

  • Google Messenger

  • Allo

  • Duo

  • Android Messages

  • Hangouts

Efter alla dessa försök har nu Google kanske en bra lösning på gång. Det rör sig inte om ytterligare en ny app utan är en lösning med det enkla namnet Chat som involverar telefonoperatörer, telefontillverkare och operativsystem. En modern variant av sms-tekniken. Allt det här ska integreras i den befintliga appen Android Messages, standardappen för sms i många Android-telefoner.

Chat baseras på RCS (Rich Communication Services), ett system som presenteras som nästa generations sms. Förutom ett flertal operatörer, inklusive många svenska, så stödjer även flertalet telefontillverkare RCS. Den uppenbara giganten som lyser med sin frånvaro på listan är Apple.

Då Chat är baserat på RCS innebär det att operatören måste stödja det för att det ska kunna användas. Detta är också en anledning till att Google inte kommer lansera tjänsten förrän tillräckligt många operatörer hoppat på RCS-tåget. Google räknar dock med att detta ska ske inom sex till tolv månader.

RCS använder sig av data istället för det föråldrade sms-protokollet. Detta gör att det kommer bli mycket smidigare att skicka bilder, längre meddelanden, filer, giffar och annat skoj till sina vänner. Förutom detta kommer det även göra gruppchattar enklare och så kommer du få kvitton på att folk faktiskt läst dina meddelanden. Om du skickar ett meddelande till någon som inte använder har RCS kommer meddelandet automatiskt förvandlas till ett klassiskt sms.

En sak som skiljer Chat från Imessage på Apple-sidan är att meddelandena som skickas inte kommer att vara krypterade.

Dieter Bohn från The Verge har levererat en lång och detaljerad video om hur Google vill förändra meddelanden på Android med Chat. Det klippet kan beskådas i sin helhet nedan.

Men vad ska hända med Allo och Duo?
Google har sagt att utvecklingen av Allo har lagts på is så utvecklarna kan fokusera på att göra Chat till den enda chattjänsten du behöver. Videochattappen Duo kommer fortsätta leva kvar, antagligen för den den har väldigt många användare. Hangouts kommer fortsätta att vara en Slack-konkurrent och kommer få fler funktioner som riktar sig till företag.

Källa: The Verge

Läs mer:

Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.