Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar

Ipad har aldrig varit så prisvärd

Den vanliga Ipad-modellen i 2018 års utförande bjuder precis på den prestanda, funktionalitet och design som inte alls får oss att ramla av stolen. Men stöd för Apple Pencil är faktiskt en magisk lösning för den som vågar prova.

Ipad – plattan för massorna?

Surfplattan Ipad har verkligen gått igenom många faser sedan lanseringen av den första modellen 2010. Ipad har alltid befunnit sig någonstans mitt emellan en smart mobiltelefon och en bärbar dator, och därför har många också frågat sig själva vad de egentligen ska ha en platta till. Apple har själva inte alltid haft ett supertydligt svar på den frågan, och som ett resultat har utbudet av Ipad-modeller varit lite spretigt, vissa år mer än andra.

Förra året styrde Apple upp det hela genom att lansera Ipad Pro med 10,5-tums-skärm som tillsammans med den jättestora 12,9-tumsmodellen utgör de dyraste modellerna med den senaste tekniken och de coolaste tillbehören. Samma år släpptes också en nygammal version av den vanliga Ipad, som just inte utmärkte sig på något annat sätt än att den var relativt billig, och var ett hopkok av gamla modeller. Egentligen handlade det om en Ipad Air (flaggskeppet från 2013) men med en A9-processor innanför skalet (2015 års processor från Apple). Apples Ipad-strategi kunde därmed tolkas ungefär så här: Ipad Pro för de med höga krav, som är hängivna Ipad-livvstilen. Vanliga Ipad för normalanvändaren, och av någon anledning Ipad Mini för de som vill ha en mindre och långsammare Ipad för mer pengar.

Det var inte självklart att Apple skulle uppdatera Ipad redan i år. Företaget har tidigare haft en ovana att glömma bort produkter som inte ligger absolut främst i blickfånget, och mycket talade för att standard-varianten av Ipad var just en sådan produkt, dömd att ligga kvar som ett billigt och ”bra nog” alternativ för användare som letar efter en bra surfplatta men utan investeringsviljan att lägga runt 10 000 kronor för en Ipad Pro. Men så blev det inte, och nu bara ett år senare har Apple släppt Ipad i 2018 års version.

Den riktar sig fortfarande till i stort sett samma typ av kunder, men erbjuder en och annan ny funktion som gör den ännu lite mer prisvärd. Processorn har uppdaterats till 2016 års A10 Fusion, och plattan har fått stöd för Apples trevliga men dyra ritdon Apple Pencil; tidigare begränsad till Pro-modellerna. Dessutom har priset sänkts en smula, och grundmodellen ligger nu på 3 795 kronor inklusive moms. Då är lagringsutrymmet 32 gigabyte, och möjlighet att stoppa i ett SIM-kort finns ej. Mer utrymme och stöd för mobilanslutning går att välja, men då går priset såklart också upp.

Ipad (2018): Tekniska specifikationer

Egenskap

Värde

Mått

H: 240 mm
B: 169,5 mm
D: 7,5 mm

Vikt

469 gr (LTE-versionen: 478 gr)

Färger

Rymdgrå, Silver, Rosa guld

Skärm

9,7-tum
2 048 x 1 536 pixel
264 ppi

Processor

A10 Fusion, 64 bit med M10

Kapacitet

32, 128 GB

Kamera bak

8 megapixel, 1080p video

Kamera fram

1,2 megapixel, 720p video

Anslutningar

Hörlursport
Lightning (USB 2.0)

Sensorer

Touch ID (Gen 1)
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Barometer
Sensor för omgivningsljus

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac
2,4 GHz + 5 GHz, MIMO
LTE (25 band)
Bluetooth 4.2
Inbyggt Apple SIM

Pris

Wifi-version:
32 GB: 3 795 kronor
128 GB: 4 795 kronor

LTE-version:
32 GB: 5 295 kronor
128 GB: 6 295 kronor

Kommentarer
24 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.