Vrid upp volymen till elva

Lyssna på Apple Music som ett proffs

Har du precis skaffat Apple Music? Så här kommer du igång och lär dig smarta tips och inställningar som hjälper dig att maxa tjänsten och njuta mer av musiken.

Kom igång!

Oavsett vilken musiktjänst du väljer att använda finns det gott om tips och tricks som kan göra spisningen mer gemytlig. I den här guiden koncentrerar vi oss på Apple Music, och listar 14 saker som hjälper dig att få ut mer av tjänsten.

Har du fler grymma tips? Skriv en rad i kommentarerna och dela med dig!

1. Testa i lugn och ro

En musiktjänst är som ett par byxor, det är inte alla som passar just dig. Då är det trevligt att Apple erbjuder en riktigt generös testperiod på tre månader, med full funktionalitet. Bara att teckna upp dig för en provperiod och börja botanisera bland alla tidlösa klassiker och sentida megahits.

2. Och så här säger du upp tjänsten

Om du ändå längtar tillbaka till Spotify är det också enkelt att avsluta tjänsten, även om du måste gräva lite för att nå rätt ställe. Den ligger som en prenumeration.

IOS
Öppna Musik-appen och tryck på fliken För Dig, och sen din profilbild längst uppe i högra hörnet. Därifrån skrollar du ner och väljer Visa konto. Här trycker du på Visa Apple-ID, och på nästa sida väljer du Prenumerationer. Äntligen är du framme och kan välja att ändra till en annan slags prenumeration, eller avbryta prenumerationen helt och hållet.

Android
Öppna Apple Music-appen och tryck på hamburgermeny och klicka på din profilbild. Därifrån skrollar du ner och väljer Visa konto. Här trycker du på Hantera medlemskap, och på nästa sida väljer du Prenumeration. Äntligen är du framme och kan välja att ändra till en annan slags prenumeration, eller avbryta prenumerationen helt och hållet.

Om du är orolig över att glömma att säga upp prenumerationen efter testperioden kan du göra det med en gång, du kommer ändå ha tillgång till den tre månader ut. Samma sak om du betalar, då har du tillgång under hela månaden du betalt för.

Priserna ser ut såhär för de olika alternativen:

Vanligt abonnemang / månad: 99 kronor
Familjeabonnemang / månad: 149 kronor
Studentabonnemang / månad: 49 kronor

3. Betala inte för mycket!

När Apple Music lanserades erbjöd den delvis samma funktioner som den äldre tjänsten Itunes Match, men inte riktigt. Nuförtiden har däremot den nya strömmande tjänsten anammat allt som Itunes Match har att erbjuda, och det kan vara en god idé när du ändå är i prenumerationsmenyn att kontrollera så att du inte har en aktiv Itunes Match-prenumeration som ligger och drar 249 kronor per år helt i onödan.

Men vad är Itunes Match då?

Itunes Match är däremot ett bra alternativ om du bara är ute efter att få tillgång till ditt lokala musikbibliotek på alla dina enheter, även när du rör dig utanför hemmet. Itunes Match läser in Itunes-biblioteket på din Mac eller PC, och laddar upp dem i Icloud. Därifrån går de att att komma åt från en annan dator, en Iphone eller en Ipad. Namnet kommer av att om låten redan finns i Apples digra musikbutik så laddas den inte upp, utan matchas istället så att du får lyssna på den versionen.

Allt detta gör också Apple Music, så betala inte dubbelt. Enda anledningen till att inte välja en Apple Music-prenumeration istället för en Itunes Match-prenumeration är att den sistnämnda är betydligt billigare. Så om du bara har intresse av att synka din egen musiksamling via molnet, och inte bryr dig om all annan musik kan du välja Itunes Match istället.

4. Lägg musikbiblioteket i Icloud

Apropå molnet, om du nu som sagt har en musiksamling redan som du vill synkronisera mellan enheter så heter funktionen du ska aktivera Icloud-musikbibliotek. Du hittar knappen i IOS genom att trycka på Inställningar > Musik. På Android finns inte denna funktionen.

Bocka för Icloud-musikbibliotek, och allt är klart. Alla din musik pumpas upp i molnet, och finns tillgängligt på alla dina enheter; oavsett om det är dina egna musikfiler eller sådant du lagt till i biblioteket från Apple Music. Allt ligger sida vid sida i Apple Music-appen.

5. Sprid ut lyssningen

Det finns en begränsning för hur många enheter som kan ansluta till ditt Apple Music-abonnemang. Varje konto har stöd för upp till tio enheter, varav upp till fem kan vara datorer. Det räcker till de allra flesta, eller?

Det går däremot inte att spela upp musiken på flera enheter samtidigt! För att göra det krävs ett familjeabonnemang, som gör att upp till sex personer kan strömma samtidigt och ha sitt egna konto.

6. Importera dina Spotify-listor!

Har du tidigare använt Spotiy har du förmodligen ett stort antal spellistor sparade som du inte vill förlora. Den bästa lösningen jag hittat är en app som heter Stamp, som kan matcha låtar i en spellista och skapa en likadan lista i en annan tjänst. Stamp har stöd för både Spotify och Apple Music, men även Deezer, Tidal, Google Musik, Youtube och några till tjänster som inte finns i Sverige (som Pandora).

Det hela är väldigt enkelt; det är bara att starta appen, välja den tjänst du vill flytta från, och därefter den du vill flytta till. Sen jobbar Stamp en stund (ganska länge om du har många listor), och sen är det klart.

Det finns några nackdelar. För det första är gratisversionen av Stamp begränsad till tio låtar, vilket inte räcker någonstans. Att låsa upp appen för mobilbruk kostar 109 kronor för IOS och 95 kronor för Android, och att få den för alla plattformar inklusive Mac och PC kostar 159 kronor för IOS och 135 kronor för Android. Det är rätt dyrt, men resultatet att få över sina gamla spellistor gör att det kan vara värt det.

Stamp är tyvärr inte helt felfri, och kan självklart inte lägga till låtar som av någon anledning saknas i destinationstjänsten. Ibland blir det också fel, och Stamp väljer exempelvis en live-version istället för en studioinspelad version av en låt.

7. Frossa i musikvideor

Apple Music har länge erbjudit en hyfsad samling musikvideor, men dessa har inte varit lätta att hitta. Sedan den senaste uppdateringen har musikvideor fått en egen kategori, och utbudet har utökats ordentligt med gott om videor från svunna tider exempelvis åttiotalet.

Så sätt på dig axelvaddarna, vrid upp volymen till max och dansa loss till Billie Jean eller Dancing in the Dark. Just den här delen av Apple Music gör sig såklart bäst i Apple TV på din stora tv-skärm.

Kommentarer
16 svar

HomeKit-tillbehören får idag tillökning då Arlo har gått ut och meddelat att deras populära kamera Arlo Pro 3 får stöd för HomeKit.

En uppdaterad version av iPad Pro sägs redan vara i produktion och tros kunna släppas fri redan i mars.

Det mesta pekar på en ny budgetmodell av iPhone i mars, men vad mer för ess har apple i skjortärmen? Vi hoppas på AirTags, men rykten säger att vi får vänta lite till.

Apple Pay fortsätter bredda ut sig i Sverige och idag lanserades Apple Pay till Volvokortet.

Mac Pro är en dator som vi vanliga dödliga förmodligen aldrig kommer att äga på grund av dess prislapp, men hos många företag är den efterlängtad.

Apple talade idag om att de inte kommer nå sina mål uppsatta för första kvartalet i år och det beror huvudsakligen på coronavirusepidemin i Kina.