Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Sony Xperia XZ2 är en glashal besvikelse

Sony har gått holmgång på mobilmarknaden de senaste åren, trots bra produkter. Xperia XZ2 är den största förändringen av designspråket på väldigt länge, men tyvärr är dess unika egenskaper inte bra nog.

Ljuvligt ljud men fula färger

Företagets tradition trogen är Xperia XZ2 riktigt bra när det gäller ljud. Dels har den stöd för trådlös ljudöverföring via Apt-X, men Xperia kan mer än så, och klarar dessutom högkvalitativt trådlöst ljud via formatet LDAC. Detta är något som numera kommer inbyggt i systemet Android Oreo vilket är väldigt trevligt. Jag har njutit av detta med stor behållning under testperioden, och det skadar såklart inte att jag privat äger ett par Sony-hörlurar som också har stöd för LDAC. Någon 3,5 millimeters ljudutgång står inte att finna, men det får anses vara ganska okontroversiellt nuförtiden.

Just ljud är annars ett område där Sony försökt vara lite innovativa med Xperia XZ2. Detta sker dels i form av en dynamisk vibrationsfunktion där vibrationsmotorer har byggts in i chassit och vibrerar i takt med ljudet som spelas upp. Funktionen aktiveras i ett reglage som dyker upp under volymreglaget och fungerar tillsammans med allt från musik till video.

Det är en kul idé i teorin, och för video är det helt klart ett trevligt tillskott. Att titta på en actionfylld film på Netflix ger definitivt förstärkta intryck med vibrationer i takt med explosioner och flitigt handgemäng, men där funktionen faller platt är vid musikupplevelserna.

När jag sitter och lyssnar på mitt musikbibliotek gör funktionen sig bättre för vissa typer av musik, exempelvis bastunga hiphop-dängor. Problemet är att jag aldrig sitter och lyssnar på min musik med skärmen igång, vilket krävs för att den dynamiska vibrationen ska fungera. Jag sätter igång en spellista, låser skärmen och telefonen åker ner i fickan - så ser mitt vardagliga musiklyssnande ut, och det kan inte kombineras med den dynamiska vibrationen. Jag kollar dessutom nästan aldrig på filmer eller tv-serier i telefonen, vilket gör funktionen i stort sett meningslös. Om du tittar väldigt mycket på video i telefonen skulle du med andra ord få ut betydligt mer av funktionen än mig.

Den dynamiska vibrationen är dock aktiv om låsskärmen aktiveras, vilket är nästa irritationsmoment jag upplevt med tekniken. Knappen för att låsa och låsa upp skärmen är något för känslig, och det leder ibland till att skärmen väcks i fickan. Om jag då lyssnar på musik med funktionen aktiverad börjar telefonen vibrera i fickan, vilket jag har ytterst lite nytta av. Detta ledde till att jag stängde av den dynamiska vibrationen och endast aktiverade den när den skulle testas för recensionssyfte.

HDR-inspelningen som kom av sig

Ett av de absolut största triumfkorten som Sony framhåller med Xperia XZ2 är att telefonen kan spela in video med stöd för HDR-färgomfång. Detta är de ensamma om, och för att göra detta möjligt har de utvecklat en speciell komponent på kretsuppsättningen i samarbete med Qualcomm.

HDR-inspelningen fångar video i formatet HLG (Hybrid Log-Gamma) som är ett standardiserat format för HDR-sändningar som inte bakar in information om hur färger ska hanteras av uppspelande enhet. Tekniken togs fram av bland annat tv-kanalen BBC och utformades för att kunna sända video med HDR-stöd som fungerar oavsett vilka funktioner tittarnas skärmar stöder. Detta till skillnad från dagsläget med standarder som HDR10 och Dolby Vision, där uppspelande enhet måste ha stöd för just dessa standarder för att kunna visa upp HDR-färger.

Det var med stor spänning jag började testa HDR-inspelningen, eftersom detta har potentialen att låta mig efterbearbeta inspelad HDR-video från semestern med seriös videomjukvara. Tyvärr är resultatet allt annat än imponerande. Det första och mest uppenbara intrycket är att alla färgerna får en grådaskig ton, nästan som om någon dragit en grå film över skärmen när videon spelas upp. Den grå färgtonen gäller dock bara på telefonens skärm, för när jag börjar redigera videon på min bärbara dator är allting istället överdrivet ljust.

HDR-inspelningen fungerar bättre i vissa situationer än andra. När belysningen och omgivande faktorer är gynnsamma ger det bättre resultat, men problem med grådaskig eller överdrivet ljusstark ton finns alltid där. Är belysningen däremot det minsta begränsad blir resultatet oanvändbart. Den seriösa videobearbetaren kan så klart korrigera detta till ett bättre tillstånd, men för den absoluta majoriteten som vill spela in och direkt använda videosekvenser från telefonen är HDR tyvärr kaputt i Xperia XZ2.

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.