Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Del 1 i testserien av galaxy s9

Galaxy S9 – Valmöjligheternas mecka

Amanda har satt tänderna i Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9. Först ut är den "nya" designen och en genomgång av den funktionsspäckade mjukvaran med gimmickar som AR Emoji och en rejäl uppdatering av Bixby.

Stilig men inte nydanande

Ny färg för Galaxy S9 är syrenlila som skiljer sig något från förra modellens pastellrosa nyans. Kulören är betydligt djupare och, ja, mer lila. Baksidan är superhögblank och suger åt sig fingeravtryck som en svamp. Metallramen som löper runt mobilen är numera matt istället för blank, något som gör att den sticker ut mer från det glansiga bakstycket. Jag är positiv till förändringen då det får telefonen att kännas mer polerad och exklusiv.

Men färgen är inte det enda som är nytt på årets upplaga av Galaxy S. Fingeravtrycksläsaren vars placering mottog mycket kritik när S8 och S8 Plus släpptes är kvar på baksidan, men har nu flyttats till mitten av telefonen, precis under telefonens kamera. Detta är mer än välkommet, speciellt för mig som är vänsterhänt. Galaxy S9 är en långsmal telefon och placeringen bredvid kameran på den förra modellen gjorde både att man ofta fettade ner kameralinsen och att man hela tiden behövde stäcka lite extra på fingret för att nå upp.

Nu kan jag med lätthet nå fingeravtrycksläsaren, även om jag väldigt sällan i praktiken använder den. Jag använder den främst för att betala med Samsung Pay eller för att få ner notis- och snabbinställnings-panelen. För att låsa upp mobilen använder jag istället den intelligenta skanning som definitivt är ett uppköp från S8:s ansiktsigenkänning. Denna gång läser mobilen av både ditt ansikte och ditt öga för att skapa en mer dynamisk och nyanserad bild av ditt ansikte. Detta fungerar betydligt bättre än den vanliga ansiktsigenkänningen som vi lätt kunde lura förra gången.

Jag känner mig inte så säker på tekniken att jag vågar uppge den som autentiseringsmetod för Samsung Pay, men den fungerar som ett väldigt smidigt sätt att låsa upp min telefon på. Allt som oftast fungerar tekniken bra och när den inte gör det tycker jag att det är enklare att rita min mönsterkod än att lägga fingret på avtrycksläsaren.

Det kan vara en vanesak men jag låser ofta upp min telefon när den ligger på ett bord och då är placeringen av fingeravtrycksläsaren på baksidan osmidig. Jag längtar till den dagen då fingeravtrycksläsare under skärmen är lika vanligt som dubbla kameror, men tills dess är jag väldigt nöjd med att Samsung ger mig en uppsjö olika alternativ för hur jag kan låsa upp min telefon. Jag kan välja allt ifrån ingen kod, lösen- eller mönsterkod till intelligent skanning, fingeravtryck, iris eller ansiktsavläsning. Jag kan kombinera de olika metoderna nästan hur jag vill och bestämma hur mycket de olika metoderna tillåts att göra.

I övrigt har telefonen behållit sina lätt rundade kanter och en skärm som täcker nästan 84 procent av telefonens framsida. Galaxy S9 är en elegant designad mobil som snarare är en finslipning av föregångaren än en nydanande produkt, i alla fall på utsidan.

Ett lovande projekt

Den som är van vid Samsungs gränssnitt kommer känna sig hemma även i S9 och S9 Plus, men det finns några nyheter i mjukvaran. Galaxy S9 kommer självklart med Androids senaste systemversion 8.0 Oreo förinstallerad, något annat hade känts helt tokigt. Ovanpå Android ligger version 9.0 av Samsungs eget gränssnitt.

Telefonens mjukvara kantas dels av några fräsigare uppdateringar som att man numera kan ha ett kort eget inspelat filmklipp som bakgrund på låsskärmen, AR Emoji, super slowmo med mera och dels av lite mer osynliga men välkomna uppdateringar.

En av de största utmaningarna tillverkare av Android-telefoner står inför är att kunna erbjuda snabba och regelbundna uppdateringar av operativsystemet. Många tillverkare lägger på ett extra lager av användargränssnitt för att få sina produkter att sticka ut från mängden och Samsung är inget undantag. De är kända för sin tunga handpåläggning på gränssnittet, något som har resulterat i att din mobil snabbt känns daterad efter att nästa modell utkommit. Detta beror delvis på att det är väldigt kostnadskrävande att ta fram nya versioner av operativsystemet när det egna gränssnittet ska anpassas till Androids nya uppdatering.

Galaxy S9 och S9 Plus har stöd för Googles projekt Treble, något som ska göra det betydligt enklare för företag att skeppa ut nya Android-uppdateringar utan att behöva anpassa sitt egna pålagda gränssnitt avsevärt. Samsung brukar vara bra på att uppdatera sina flaggskepp första året så i dagsläget är det svårt att veta hur mycket Treble kommer påverka systemuppdateringarna i praktiken efter det första året. På pappret verkar det dock väldigt lovande och jag hoppas verkligen att detta gör det möjligt för fler telefontillverkare att göra regelbundna uppdateringar av operativsystemet och att ett år gamla Android-telefoner inte omedelbart känns daterade.

Kommentarer
88 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.