Postnord inför nya avgifter för Kina-paket den 1 mars

Det är bara att bita ihop och betala säger Tullverket.

Tidigare i år meddelade Postnord att de har tröttnat på alla Kina-paket som skeppas hit och meddelade då att de skulle börja ta ut en avgift för paketen. Anledningen till detta är att endast en bråkdel av kunderna betalar in momsen på 25 procent som de är skyldiga att göra för varorna i dessa paket. Enligt Tullverket så går statskassan miste om upp till en miljard kronor på grund av detta och krävde därför att Postnord skulle göra något åt detta.

Nu kommer besked från Postnord. En administrationsavgift på 75 kronor kommer tas ut för samtliga paket som kommer till Sverige från länder utanför EU. Om ett paket har ett värde högre än 1 500 kronor blir avgiften 125 kronor inklusive moms samt att tull tillkommer.

Till SVT säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket, detta:

”Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan”

Postnord kommer föra paketen till ett tullager där paketen hålls "gisslan" tills mottagaren betalar den avi som Postnord skickar ut. Så fort den är betalt så lämnar paketet tullagret till mottagaren.

Om dessa nya avgifter kommer ha någon effekt återstår att se men sannolikt kommer avgifterna göra de billiga produkterna från nätjättar som Wish och Alibaba mindre attraktiva. Från och med den 1 mars kommer avgifterna tas ut så folk som redan beställt sina varor kommer alltså åka på denna avgift om de kommer hit efter den 1 mars. Postnord räknar med att det kommer leda till att många inte hämtar ut sina paket.

Kommentarer
50 svar

Apple har haft en app till Android under flera år med namnet ”Flytta till iOS” som ska underlätta bytet mellan Android till iPhone - nu är det Googles tur.

Intel har sakta börjat tappat sin status som ledande processortillverkare och i en ny värld där mindre är bättre tror sig nu processorjätten att de kan återta tronen om några år.

En iMac med större skärm och bättre processor har länge ryktats lansera under pågående år men nu påstås det att väntan blir längre.

Apple fortsätter hitta nya material att använda i sina chassi till iPhone och nu påstås det alltså bli titanlegering.

Mark Gurman tror att Apple kommer att erbjuda Face ID i alla de billigare alternativen inom några års tid.

Det verkar som att Apple är på gång att uppdatera deras skärm Pro Display XDR och den kanske får samma chip som iPhone 11.