Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

"Apple gör inte äldre modeller långsammare med flit"

Hur är det egentligen? Gör Apple äldre enheter långsammare med flit för att få användare att köpa nytt? Enligt Futuremarks prestandatester är svaret på den frågan nej.

Varje gång Apple släpper nya telefoner börjar det diskuteras om de med flit gör äldre enheter långsammare för att få användare att köpa nytt. Nyligen började en variant på det här att spridas runt internet tillsammans med statistik från Google som visar hur antalet sökningar efter "iphone långsam" ökar dramatiskt i september då de vanligtvis lanserar nya telefoner.

Futuremark, som ligger bakom prestandatestet 3Dmark, bestämde sig för att sammanställa testdata för Iphone 5S för att se om telefonen presterar sämre nu än när den lanserades.

Svaret är klart och tydligt nej, Iphone 5S har inte blivit långsammare. Sedan IOS 9 och fram till IOS 11 har den presterat konsekvent med endast mindre variationer. Varje stapel i diagrammen visar genomsnittet för alla tester gjorda respektive månad. Futuremark har gjort liknande sammanställningar för Iphone 6, 6s och 7 och fått fram samma bild.

Snarare än att med flit nedgradera prestandan hos sina äldre modeller, menar Futuremark att Apple faktiskt är bra på att stöda äldre enheter med regelbunda uppdateringar som upprätthåller en konsekvent nivå genom IOS-versionerna.

Varför upplever då användare att deras enheter blir långsammare när de uppdaterar med en ny IOS-version? Futuremark påpekar att en IOS-uppdatering kan innehålla nya funktioner som tar upp mer resurser eller behöver mer kraft från systemkretsen. Nya appar utvecklade för de senaste enheterna fungerar kanske inte lika bra på äldre enheter och tvärtom, äldre appar kanske inte kan dra nytta av optimeringar gjorda i senare versioner av IOS.

Slutligen finns förstås den psykologiska effekten från vetskapen att det finns en ny och bättre modell tillgänglig som kan få din telefon att verka utdaterad.

Hur har dina IOS-enheter presterat genom åren? Upplever du att de blir långsammare eller kanske tvärtom att de blir ständigt bättre? Berätta gärna i kommentarerna.

Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.