Vi hårdtestar Apple TV 4K

Andreas tv-bänk har sedan en vecka prytts av Apples senaste 4K-kapabla Apple TV. Den erbjuder helt klart framsteg, men HDR-stödet behöver förbättras.

Välkommen till 4K-generationen Apple

Det som många tv-tittande teknikfantaster har väntat på är äntligen här – den 4K-kapabla versionen av underhållningsenheten Apple TV. På pappret får vi här exakt det vi önskat, det vill säga stöd för 4K-upplösningar och videomaterial med rikare färgomfång via High-dynamic Range (HDR). Stöd för detta kommer via en starkare grafikdel tack vare systemkretsen A10X Fusion, samma krets som driver Ipad Pro-enheterna, vilket låter både systemets gränssnitt och videomaterial rulla på silkeslent i 4K-upplösningar.

Vad är då nytt hårdvarumässigt utöver den interna kretsen? Inte mycket är det korta svaret på den frågan. Apple TV-boxen ser designmässigt mer eller mindre identiskt ut med designen som introducerades med 2015 års modell, med mindre skillnader i produktens mått. En fysiskt markant skillnad är att Apple TV 4K har en utbuktande förhöjning på undersidan med öppningar för luftflöde. Eftersom hårdvaran på insidan av enheten är betydligt mer kraftfull än tidigare, men lådans fysiska dimensioner är mer eller mindre desamma, genereras också betydligt mer värme som behöver slussas ut ur enheten. Varmluften slussas ut ur innanmätet via en fläkt som också är ny för Apple TV 4K. Primärminnet har ökat från två till tre gigabyte och nu stöds Bluetooth 5.0, vilket gör det möjligt att ansluta två trådlösa hörlurar samtidigt.

En annan mindre skillnad som få lär reflektera över är att USB Type-C-porten på baksidan har försvunnit. Den användes tidigare för att låta utvecklare ansluta till enheten och använda Xcode för att att testa mjukvara på systemet, men då detta numera kan göras över trådlösa Wifi-anslutningar behövs denna port inte längre. I övrigt finns där en ingång för strömsladd, bildanslutning via HDMI och nätverksanslutning via Ethernet. På framsidan finns precis som tidigare en liten LED-lampa som lyser och blinkar för att kommunicera aktivitet i enheten.

Sist men inte minst har fjärrkontrollen fått några mindre modifikationer. Den skryter med samma form som tidigare och samma uppsättning knappar och tryckkänslig pekyta längst upp på fjärrkontrollen. Via pekytan navigerar du gränssnittet och genom att trycka ner den aktiverar du valt alternativ i gränssnittet. Genom att trycka ner Siri-knappen kan du söka igenom film- och tv-katalogen via röstkommandon, och precis som tidigare sker det med blandad framgång om du försöker blanda svenska och engelska.

Den största fysiska skillnaden är att meny-knappen, som även används för att navigera bakåt, har en annorlunda fysisk form och en vit ring runt knappen, vilket tillsammans gör det lättare att hitta knappen i blindo i ett nedsläckt filmrum. Med tidigare generationers fjärrkontroll kunde jag ofta av misstag komma åt Siri-knappen istället, vilket nu är ett minne blott. Du kan även skriva in text via fjärrkontrollen om Siri inte samarbetar, men detta är precis lika bökigt som tidigare och det underlättar mycket om du har någon form av IOS-enhet som låter dig skriva in text via ett virtuellt tangentbord istället.

TVOS 11 – mer av samma

Apple TV 4K använder också senaste versionen av operativsystemet TV OS 11, vilket vi har beskrivit i större detalj här. Kort och gott är det inte mycket nytt under solen, förutom ett mörkt läge som kan aktiveras just i takt med att solen går ner. I övrigt har IOS 11 inte uppdaterats för att dra nytta av den högre upplösningen som Apple TV 4K erbjuder. Detta beror säkert på att Apple vill att alla befintliga appar ska fungera utan behov av uppdatering, men det innebär också att plattformen har en hel del outnyttjad potential gällande exempelvis hur mycket information som apparna kan presentera i gränssnitten.

För Apple TV 4K tillhör nyheterna främst stöd för 4K-upplösning och HDR-färgomfång, med de tillhörande alternativen i inställningsmenyn, men detta kommer bildskärmsoraklet Thomas Ytterberg gå in på i större detalj på kommande sidor. Nytt är också hur det högupplösta och färgrika innehållet hanteras. Har du tidigare köpt filmer och tv-serier som nu blir tillgängliga i 4K-version uppdateras dessa automatiskt utan extra kostnad.

Itunes Store-affären visar nu också vilket innehåll som stöder 4K och HDR, och efter att ha testat några gamla och några nya filmer kan jag konstatera att hur mycket upplevelsen imponerar beror mycket på materialet. Filmer som Alien Covenant visar exempelvis ytterst lite förbättring med 4K och HDR-stöd, medan mer färgsprakande filmer som Wonder Woman imponerar mer.

HDR-stödet är tyvärr ganska begränsat, och utöver Apples egna butik stöds endast Netflix-innehåll. HDR-material i Youtube-appen stöds inte, vilket även gäller HBO Nordic och andra tillhåll. Sammantaget har detta inneburit att steget från en Apple TV med 1080p-stöd till en Apple TV 4K med stöd för den högre upplösningen och HDR inte har känts särskilt stort för mig. Och då har jag ändå haft en relativt bra HDR-upplevelse, vilket inte på något sätt är garanterat då det till stor del beror på hur din tv hanterar HDR-material, men också hur Apple TV 4K försöker konvertera standardupplöst material (SDR) till HDR. Detta och flera andra bekymmer belyser Thomas också på följande sidor.

En nyhet i TV OS 11 som fortfarande inte går att nyttja med Apple TV är tv-appen. Denna ska kunna samla allt ditt tv-innehåll i en och samma app, och med funktionen single sign-on som ska låta användaren logga in med sitt konto en gång och använda denna inloggning för alla andra tjänster. Denna app expanderades till fler länder i och med Apples september-event, men Sverige finns inte med på listan ännu. När den väl kommer är den ändå begränsad av att inte alla innehållsleverantörer ställer upp, exempelvis kräver Netflix fortsatt sin egen separata inloggning.

Sist men inte minst stöds ju också spel via Apple TV 4K, och precis som tidigare kan du kontrollera dessa med den medföljande fjärrkontrollen men även dedikerade spelkontroller från andra företag. TV OS 11-affären innehåller ett gediget utbud av bra spel från olika genrer, allt från actionspel till äventyrsspel, golfspel, rymdspel och även kioskvältaren Minecraft. Apple TV 4K och dessa titlar är inte på något sätt en ersättare för en riktig spelkonsol från Sony, Microsoft eller Nintendo, men det är riktigt bra innehåll för dig som vill göra allt på en enhet. Tyvärr har ytterst lite innehåll uppdaterats för att dra nytta av den bättre hårdvaran i Apple TV 4K, men detta kommer sannolikt att bli bättre under kommande månader.

Kommentarer
54 svar

Idag kom dagen som många har väntat på och Apple visar upp lite nytt på bärbara sidan i form av en 16-tums MacBook Pro.

Apple Arcade växte en aning idag då det lades till sex helt nya titlar på tjänsten och bland annat fick vi äntligen ett fotbollsspel.

Apple har enligt sidan Variety lagt en beställning på nya säsonger av sina nya serier "SEE", "For all Mankind", "Dickinson" och "The Morning Show".

Vi är så nära att kunna lämna plånboken och ha det mesta i mobilen och ICA låter oss nu lägga ICA-kortet på hyllan.

Apple har lagt sig i skyttegraven och inlett en attack mot de redan erfarna jättarna HBO och Netflix genom att lansera sin nya streamingtjänst Apple TV+.

Apple Arcade lanserades den 19 september och nu har det gått lite över en månad sedan lansering och frågan är om tjänsten är värd 59 kronor per månad?