Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Andreas testar Samsung Galaxy Note 8

Samsungs bokstavligt stora flaggskepp tar plats i testlabbet. På samma gång får Note 8 sällskap av skrivbords-dockan Dex och tillsammans utgör de ett produktivitetsmonster.

Skärm, prestanda och batterifrågan

Den 6,3 tum stora Super AMOLED-skärmen fortsätter på Samsungs goda tradition med bildpaneler som är i absolut toppklass. Vi nämnde tidigare att den delar många egenskaper med den storleksmässigt likartade bildpanelen i Galaxy S8 Plus, inklusive skärmens upplösning och hur mycket av telefonens framsida som täcks, men Samsung har faktiskt lyckats ta bildkvaliteten ett steg längre här. Där bildpanelen i Galaxy S8 Plus skryter med en klassledande ljusstyrka på hela 1 000 nits, vilket får alla andra telefoner på marknaden att ställa sig i skamvrån, lyckas Samsung här trycka upp ljusstyrkan till hela 1 200 nits.

För användarens del innebär det dels att färger återges riktigt starkt och imponerande, och att telefonen utan problem kan användas utomhus i relativt stark belysning, vilket annars är ett problem för mindre ljusstarka OLED-paneler. Det leder också till att du kan njuta av videomaterial med riktigt HDR-stöd, då detta behöver ljusstyrka som kan nå nivåer om 1 000 nits för att verkligen komma till sin rätt. Efter att ha kollat på ett par filmer med HDR-stöd, dels nedladdade videofiler men även Youtube-klipp med HDR-stöd, råder det ingen tvekan om att filmupplevelsen med Note 8 är i en klass över vad konkurrenterna erbjuder.

Detta gäller även spel där färgrika sådana ser smäktande vackra ut på Note 8-skärmen. Sett till HDR-standarder stöds här HDR10, vilket dessvärre inte är en enhetlig standard, men då Samsung är ett av företagen som står bakom standarden HDR10+ får vi hoppas att Note 8 har vad som krävs för att bli kompatibel med denna framöver. Här stöds inte Dolby Vision, som stöds hos Apples Iphone 8-familj och Iphone X, vilket är synd.

Prestanda i toppklass – än så länge

Samsung har länge representerat det absolut bästa i prestandaväg i Android-lägret, och Note 8 är inget undantag från denna regel. Den åttakärniga systemkretsen Exynos 8895 innehåller både egendesignade processorkretsar och grafikkrets som hanterar alla tänkbara uppgifter på bästa möjliga sätt. Spel rullar på med silkeslen bilduppdatering och grafiska inställningar på max utan problem och telefonen kan snabbt växla mellan öppna program utan flytet i användarupplevelsen blir lidande.

Ett gammalt Samsung-bekymmer som dock fortfarande kan visa sitt fula anlete är ojämnt flyt i gränssnittets animationer. Samsungs hårdvara har alltid legat i absolut toppklass, men trots detta har flertalet av företagets flaggskeppstelefoner dragits med ojämn prestanda och hackande animationer som enklare telefoner med rena Android-installationer inte lidit av. Galaxy Note 8 lider inte av dessa problem i samma utsträckning som tidigare Samsung-telefoner, men det är ändock ett problem som visar sig med jämna mellanrum. Framför allt är det vanligt när app-menyn öppnas och stängs snabbt, vilket den klenare konkurrenten Oneplus 5 inte lider av.

Sett till rena prestandatester ligger Note 8 i topp, och logiskt nog väldigt nära syskonen i Galaxy S8-familjen. I Geekbench 4 blir det enkelkärniga resultatet 1 948 poäng och 6 045 poäng i det flerkärniga testet. Detta ligger på ungefär samma nivå som man kan räkna med i Android-lägrets toppskikt. Detsamma gäller processortestet Antutu där strax över 173 000 poäng är bra, men det ligger något efter konkurrenterna som använder Qualcomms systemkrets Snapdragon 835. Detsamma gäller grafiktestet 3dmark Ice Storm Extreme där Snapdragon-konkurrenterna får ett ännu större försprång över Samsungs egna grafikkrets.

Undantaget är Apples A10-kretsar vars grafikdel hamnar efter samtliga Android-konkurrenter. Apple krets utklassar dock samtliga konkurrenter när det gäller enkeltrådig processorprestanda, och med kommande systemkretsen A11 Bionic kan kanske äppelföretaget ta igen lite av konkurrenternas försprång på grafiksidan också. På processorsidan lär A11 Bionic sannolikt ställa Exynos 8895 i skamvrån prestandamässigt.

Den stora lilla batterifrågan

Samsungs omtalade bekymmer med Note 7 och dess exploderande batterier har tydligt påverkat företaget till den milda grad att de medvetet använt sig av ett underdimensionerat batteri till Note 8. Där den storleksmässigt likartade Galaxy S8 Plus utrustas med ett batteri på 3 500 milliampere timmar får Note 8 ett mindre sådant på 3 300 milliamperetimmar. Detta med en något större skärm och högre maximal ljusstyrka för denna. Bland Android-konkurrenterna finns det mindre telefoner med större batterier, så det är kanske inte så förvånansvärt att Note 8 inte slår några rekord vad det gäller uthållighet.

Precis som med Galaxy S8-telefonerna används inte skärmens fullständiga upplösning som standard, istället används den lägre upplösningen 2 220 x 1 080 pixel (FHD+), vilket känns som en fullt rimlig kompromiss för att uppnå bättre batteritid, men om du vill utnyttja varenda tillgänglig pixel kan du öka detta till den fulla uppsättningen 2 960 x 1 440 pixel. Vilken upplösning och nivån på skärmstyrkan du väljer har så klart stor påverkan på vilken batteritid du kan förvänta dig, och också hur du använder telefonen.

Med ljusstyrkan på max kommer batteriet ladda ur snabbt om du använder appar som håller skärmen aktiv länge, exempelvis med sociala appar. För blandat bruk har det dock inte varit några problem att ta sig igenom en arbetsdag med tillräckligt med laddning kvar för att inte springa hem till närmaste eluttag. Det kommer räcka för de flesta behov, men tyvärr representerar också batteritiden en förlorad särskiljande egenskap då extra god batteritid brukade vara ett signum för Samsungs Note.

Kommentarer
142 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.