Windows 10 Fall Creators Update lanseras den 17 oktober

Den 17 oktober släpper Microsoft sin Fall Creators Update till Windows 10. Uppdateringen bjuder på nya funktioner, bland annat för blandad verklighet.

Sedan lanseringen av Windows 10 har Microsoft övergett den gamla modellen för uppdateringar av operativsystemet där de stora huvudversionerna åtskildes med flera år. Dessa kompletterades av samlade säkerhetsuppdateringar i form av Service Pack-uppdateringar som även kunde lägga till funktioner. Med Windows 10 uppdateras systemet istället kontinuerligt, med större funktionsuppdateringar två gånger om året.

I våras släpptes Windows 10 Creators Update som lade till och förbättrade en drös funktioner, men det stora paradnumret var funktioner och mjukvara riktat mot kreatörer. Till hösten ska nästa stora uppdatering, Fall Creator's Update, lanseras och det stora paradnumret denna gång blir vad Microsoft kallar Mixed Reality. Detta är en standardplattform som låter utvecklare skapa innehåll för virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR).

I samband med uppdateringen kommer en rad olika företag lansera headset för Mixed Reality-upplevelser, där företag som Dell, Lenovo och Asus bara är några exempel. Microsofts plattform kommer dessutom att bli kompatibel med Steam VR-plattformen, vilket innebär att det kommer finnas gott om innehåll att uppleva när Fall Creators Update blir tillgänglig.

Utöver detta ska Microsoft även lägga till en funktion vid namn Tidslinje som låter användaren grafiskt utforska filhistoriken i systemet, en funktion som till stor del påminner om Apples Time Machine-funktion. En annan funktion som delas med Apples Mac OS är möjligheten att spara lokalt lagringsutrymme genom att flytta ut sällan använt innehåll till din Onedrive-lagring, en funktion som Apple erbjuder från och med Mac OS Sierra där molnlagringen Icloud-används med samma syfte.

Lanseringen sker alltså den 17 oktober och den kommer att rullas ut som en del i Windows-uppdateringen. Användare som har anmält sig till att testa kommande mjukvara i Windows Insider-programmet kan redan nu testköra uppdateringen som blir mer och mer stabil och funktionsfylld ju närmare lanseringen vi kommer.