Logitech Circle 2 – en mångsidig smart kamera för övervakning

För den som vill hålla koll på sitt hem finns det flera kameror att välja mellan. Logitechs alternativ Circle 2 visar sig vara mycket mångsidig.

Numera finns det gott om övervakningskameror riktade till konsumentmarknaden att välja mellan. Kamerorna låter dig hålla ett öga på ditt hem medan du är borta, en del av dem har funktioner för att hålla ett öga i barnens rum och det finns både inom- och utomhusmodeller.

Logitech Circle 2 landade på redaktionen för ett tag sedan och är på pappret en mångsidig kamera. Den går att köra med sladd eller med batteri, kan sitta inne eller ute och Logitech erbjuder en rad olika monteringslösningar. Nu har vi testat vad den går för.

Den här kameran går också att koppla ihop med ditt smarta hem. Det är endast den sladdanslutna varianten som fungerar med Apple Homekit (det här ska bero på Apples regelverk), medan båda Circle 2-modellerna fungerar tillsammans med Amazon Alexa och den smarta knappen Logitech Pop (finns inte i Sverige).

I lådan

Vårt testexemplar är den sladdanslutna modellen. Förutom kameran och strömadaptern med tre meter lång sladd medföljer ett väggfäste med skruvar, förankringar och kabelklämmor som också kan användas för att ställa kameran på en plan yta.

Enligt Logitech medföljer följande till den sladdlösa kameran: ett batteri och kameraskydd tillsammans med en vridbar bas med snabbfäste och en USB-sladd för laddning och en vägghållare med skruvar och förankringar.

Det var inga konstigheter alls att komma igång. Kameran ställs in med hjälp av appen Logi Circle som så vitt jag kan bedöma tycks fungera identiskt på både IOS och Android. Circle 2 kopplade snällt upp sig på det trådlösa nätverket och placerades under testperioden i olika delar av min lägenhet.

Köp tillbehör

Logitech erbjuder en rad tillbehör till Circle 2. För mig som har den trådade kameran går det att köpa till ett batteri för att göra den trådlös, ett fäste för att montera den i ett fönster mot glaset, det finns också ett fäste som sätter Circle 2 direkt i ett eluttag och en förlängningssladd som tål att vara utomhus.

Tillbehör

Rek Pris

Circle 2 med sladd

2 099 kr

Circle 2 med batteri

2 499 kr

Batteri

649 kr

Fönsterfäste

449 kr

Fäste direkt i eluttag

449 kr

Utomhusförlängningssladd (4,5m)

329 kr

Utöver dessa finns det också en molntjänst du kan köpa till, Circle Safe. Men mer om den på nästa sida.

Läs mer
Logitech lanserar Circle 2 (nyhet, 2017-06-13)

Logitech Circle 2 är en stilig liten kamera som är lätt att placera tack vare tillbehören. Om du investerar i flera enheter kan du täcka upp alla delar av ditt hem både ute (den är vädersäkrad enligt IP65-standarden) och inne.

En kamera räcker inte så långt i just min lägenhet då den är både stor och fördelad på två våningar, men under det här testet har kameran spanat i köket mot min balkongdörr, nere mot altandörren och mot min sons spjälsäng. Jag har nöjt mig med det medföljande fästet som kan användas som ställ på en plan yta, eller skruvas fast i väggen. I min lägenhet finns det flera eluttag mitt på väggarna (oftast kombinerat med en lampknapp) och det fästet hade passat mig riktigt bra om det här skulle bli en mer permanent installation.

Tekniska specifikationer

Mått

86 x 71 x 67 mm (sladdansluten)
97 x 82 x 95 mm (sladdlös)

Vikt

207 g (sladdansluten)
340 g (sladdlös)

Systemkrav

Wifi 802.11 b/g/n 2,4 GHz eller 5,0 GHz
För inställning och mobil visning:
IOS 8.1 eller senare
Android 4.4 eller senare
För webbläsarvisning:
Senaste versionen av Chrome, Safari, Firefox eller Edge till dator

Video

Video med upp till 1080p full HD

Objektiv

Glasobjektiv med 180 graders expansivt bildvinkelomfång

Mörkerseende

Automatiskt upp till 4,5m

Ljud

Inbyggd mikrofon och högtalare för tvåvägskommunikation

Säkerhet

Omedelbar datakryptering med säker webböverföring (SSL)

Batteri (sladdlös modell)

Uppladdningsbart, 6 400 mAh, Li-ion
Kan räcka upp till tre månader enligt Logitech

Circle 2 kan justeras så att du får in rätt vy, enklast kollar du i appen samtidigt som du vrider kameran till önskad vinkel. Då linsen täcker in 180 graders vy får du in mycket av rummet vilket underlättar placeringen och gör att den fungerar även i mindre rum.

Homekit

Medan jag höll på att testa kameran uppdaterade Logitech mjukvaran med stöd för Apples Homekit. Det här gäller bara den sladdanslutna kameran och enligt Logitech beror det här på Apples regelverk som inte tillåter stöd för sladdlösa kameror.

Det här innebär att jag kan hitta kameran i Hem-appen och skapa automatiseringar. Jag kan exempelvis tända en lampa om kameran upptäcker rörelse och släcka lampan igen automatiskt efter ett antal minuter. Mycket smidigt både utomhus och inomhus.

Appen Logi Circle

Även om det går att komma åt kameran via en webbläsare (circle.logitech.com) är ändå navet i den här upplevelsen mobilappen Logi Circle. Den är gratis att hämta hem från Apples App Store eller Google Play Store och det är via den du sköter inställningarna för din eller dina Circle 2.

Appen startar, i mitt fall, min enda kamera i ett fullskärmsläge med knappar ute längs kortsidorna. Har du flera kameror ser det som att du enkelt byter mellan dem med en liten meny direkt där kamerans namn syns.

Uppe till vänster hittar du en meny med alla inställningsmöjligheter för Circle 2. Du kan bland annat slå på och av kameran, slå på ett sekretessläge (kameran strömmar, men spelar inte in och ger inga notiser), sköta dina smarta varningar (mer om dessa strax), lägga till fler kameror och ställa in Homekit.

Det Logitech kallar för smarta varningar är en uppsättning regler för vilken typ av notiser du vill ha och när. Genom att ange i appen var du bor (smart lokalisering kallas det) kan du få notiser endast när du är hemifrån exempelvis, en funktion jag själv uppskattar mycket. Du väljer också om du vill få notiser för alla typer av händelser eller bara när kameran bedömer att det är mycket aktivitet framför linsen.

Det här är ett videoklipp jag sparat ned från Logi Circle-appen. Lite katt-action hemma medan jag var på jobbet.

Dagsinfo

Längs högerkanten i appen hittar du Dagsinfo och bubblor i olika färger i en rad. Så länge du inte tecknar en prenumeration på Circle Safe har du 24 timmars historik gratis. De grå bubblorna visar videosnuttar där det skett liten aktivitet, de blå snuttar med hög aktivitet. De gröna är en 30 sekunder lång sammanfattning av dagen.

Vill du spara ett videoklipp finns det möjlighet att göra det. I IOS får du upp den vanliga delningsmenyn och kan exempelvis lägga videon i Bilder. Du kan också spara en stillbild genom att klicka på kamerasymbolen.

Namn
Logi Circle
Utvecklare
Logitech
Plattform
IOS | Android
Språk
Svenska med flera

App Store

Länk
Säkerhetskameran Logi Circle
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Version
3.0.5

Google Play

Länk
Logi Circle
Krav
Kräver 4.4 eller senare.
Version
3.0.2678

Circle Safe

Circle Safe är en prenumerationsplan för att få mer lagringsutrymme och fler funktioner. Du får några dagars test med på köpet av din kamera, och efter det är du på gratisnivån som ger dig 24 timmars historik.

Med Circle Safe Basic får du 14 dagars lagring och Premium-planen ger dig 31 dagars lagring och avancerade funktioner så som personavkänning, rörelsezoner och dagsinfo med anpassade tidsintervaller. Basic kostar 39 kronor i månaden. Premium kostar 99 kronor i månaden eller 999 kronor om du betalar årsvis.

Lägg till prenumeration på Circle Safe till din kamera för att få mer lagringsutrymme och fler funktioner. I Circle Safe Basic ingår 14 dagars lagring, och i Circle Safe Premium ingår 31 dagars lagring och avancerade funktioner. Oavsett vad du väljer får du 24 timmars säker molnlagring utan kostnad.

Logitech Circle 2 visade sig leva upp till mina förväntningar med bravur. Det är en liten och smidig kamera som är lätt att komma igång med. Mycket skönt att samma modell fungerar både ut och inne, och att det finns flera olika fästen.

Appen är lättanvänd och bjuder på lagom funktioner för den som vill hålla ett extra öga på hemmet under tiden som man är hemifrån. Circle 2 tar automatiskt bort alla minuter där inget alls har hänt och visar dig bara de "intressanta" bitarna. Med prenumerationsplanen Circle Safe erbjuds ytterligare funktionalitet så som en månads videohistorik och personavkänning. För många räcker säkert gratisplanen med 24 timmars historik alldeles utmärkt.

Homekit-stödet som kom nyligen tackar jag också för. Hoppas att Apple gör det möjligt för Logitech att lägga till också den trådlösa kameran i framtiden.

Namn
Circle 2
Tillverkare
Logitech
Funktioner
Hemövervakningskamera som fungerar både ute och inne med många typer av fästen.

Fördelar

+ Snygg kamera
+ Lättanvänd
+ Mångsidig

Nackdelar

− Circle Safe kostar per kamera