kartdata inte till salu

Irobot: vi kommer aldrig sälja din data

Kartdata insamlad av Irobot-dammsugarna Roomba är inte till salu, det förtydligar företaget efter en tidigare Reuters-artikel.

Förra veckan kom en artikel från nyhetsbyrån Reuters som fick Roomba-användare att dra öronen åt sig. Det lät nämligen som att vd:n Colin Angle var ute efter att sälja insamlad kartdata från robotdammsugarna till företag som Apple, Amazon och Google för att förbättra det smarta hemmet.

Det hela är ett missförstånd. Nu förtydligar #Irobot dels att de "aldrig kommer att sälja användarnas data" och dels hur kartdatan hanteras idag. I ett brev till Zdnet skriver Angle:

"Information insamlad av #Roomba-dammsugare måste kontrolleras av kunden och inte som en tillgång för företaget att utnyttja."

Irobots uppdrag är, enligt Angle, att hjäpla användare att hålla det rent hemma och med tiden att hjälpa det smarta hemmet och enheterna i det att fungera bättre.

"Du kan vilja att din robotdammsugare fungerar tillsammans med andra uppkopplade enheter i ditt hem. För att det ska fungera kommer vi att behöva ditt tillstånd, och vi kommer alltid att se till att enheterna kan kommunicera med varandra på ett säkert sätt."

All data insamlad av dammsugare i Roomba 900-serien lagras i roboten. Men användningsdata för Wifi-uppkopplade enheter skickas till molnet för att tillhandahålla data åt appen som användarna använder. Bilder som används för att navigera skickas inte till molnet. Eftersom dammsugarna inte har några traditionella kameror kan bilderna ändå inte användas för att avslöja personlig information.

Slutligen kan användare få se en förenklad karta över sitt hem i appen om de ger sitt godkännande att datan skickas till molnet. Datan skickas däremot inte någon annanstans än tillbaka till appen efter behandling.

Att köpa till ett tangentbordsfodral till sin iPad börjar bli en självklarhet och vi har fått testa ZAGGs senaste tillskott på marknaden.

För alla som vill ta med sina äldre högtalaranläggningar in i teknikens nutid kan Belkin snart ha en lösning för att göra dem kompatibla med AirPlay 2.

Skärmkanter krymper och skärmstorlek växer tillsammans med ny skärmteknik är några av nyheterna som förväntas komma med de nya modellerna.

Signify har uppdaterat sin populära fjärrkontroll som är utplacerade i många hem och vars jobb är att styra vår belysning.

Spotify har sedan urminnes tider känns det som ett gratisalternativ där du kan lyssna på musik men med reklaminslag.

Med macOS 10.14 fick vi möjligheten att aktivera automatisk växling mellan ljust och mörkt läge på vår Mac, men nu finns en app som tar det steget längre.