Semesterns bästa Bluetooth-hörlurar

Sommaren brukar innebära resor, och då är det bra att ha ett par bra och ljudisolerande trådlösa hörlurar till hands. Jakob har tagit in en uppsättning olika lurar till testlabbet, och ger lite köptips.

Efter att Apple skrotade hörlurskontakten på förra årets Iphone 7 och Iphone 7 Plus har trådlösa Bluetooth-hörlurar på allvar nått massmarknaden. Trådlöst ljud verkar vara här för att stanna, men det är fortfarande inte helt lätt att veta vilka hörlurar som ger mest och bäst ljud för pengarna. Bluetooth ger ytterligare ett diffust lager mellan ljudet och konsumentens öron att ta ställning till.

Inför sommarens alla tåg- och flygresor har vi på 99mac därför tagit in fem populära modeller av trådlösa Bluetooth-hörlurar från några av de största tillverkarna. I detta test fokuserar vi på lite större hörlurar som sätts på eller över örat, och är utformade för att blockera ljud utifrån, antingen med aktiv eller passiv brusreducering. Priset på lurarna varierar, men vi har valt ut modeller som kostar mellan runt 1 000 och 3 000 kronor.

Så här har testerna gjorts

Lurarna har vi testat både över Bluetooth, som är det huvudsakliga sättet att använda dessa produkter, samt genom att koppla in ljudkabel i en dator och lyssna på så vis. Hörlurarna har därefter bedömts gällande ljudkvalitet både trådlös och via sladd.

För själva ljuddelen av testet har vi använd en för ändamålet utformad spellista, fylld av låtar av olika genrer och stilar. Många av låtarna har en detaljrik ljudbild och relativt högt omfång, som verkligen gör att hörlurarna får visa vad de går för. Musiktjänsten vi använt är Apple Music, som använder ljudformatet AAC, strömmat i 256 kilobit per sekund över Wifi.

Hörlurarna har också bedömts utifrån andra faktorer, så som utseende, funktionalitet och känsla.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Två saker som ofta används i hörlurars marknadsföring är frekvensomfång och impedans. Båda dessa siffror är för de flesta otydliga och förvirrande, och tillverkarna går som regel inte in på detaljer om vad som gäller. Det är inte så enkelt att ett högre tal automatiskt innebär bättre ljud.

Frekvensomfång

Frekvensomfånget anger vilket omfång av ljud hörlurarna kan spela upp, från djupa bastoner (låg frekvens) via mellanregister upp till diskant (hög frekvens). Som en tumregel kan en människa höra ljud mellan 20 till 20 000 Herz, och detta är standard för de flesta hörlurar.

Några lurar uppger ett större frekvensomfång än så, men detta innebär inte automatiskt bättre ljud. Basljud under 20 Hz och diskant över 20 KHz är frekvenser som känns snarare än hörs. Dessutom anger inte tillverkarna hur högt luren kan spela upp en viss frekvens, vilket är relevant i sammanhanget. Hörseln avtar nämligen med åren, och de flesta människor som närmar sig 40 kan sällan höra högre frekvenser än 16 KHz utan att dra upp volymen väldigt mycket. Att ett par hörlurar klarar bastoner i 18 Hz hjälper inte om volymen är så låg att lyssnaren inte kan uppfatta den. Information om frekvensomfånget bör därför kompletteras med en decibelsiffra som anger hur mycket volymen får variera mellan olika frekvenser.

Det är heller inte troligt att ett högre frekvensomfång gör någon skillnad så länge det som spelas upp är komprimerade ljudfiler och trådlös Bluetooth-teknik används för att föra ljudet till lurarna. En mp3-fil kodad i 128 kilobit per sekund kapar nämligen kallblodigt frekvensen runt 16 KHz, och en fil i 320 kbps når upp till närmare 20 KHz. Beroende på vilket ljudkodek hörlurarna använder över Bluetooth kan bandbredden också begränsas ytterligare.

För att du ska ha glädje av ett högre frekvensomfång krävs alltså dels att du har bra hörsel, och dels att du använder högupplösta ljudfiler och lyssnar via ljudkabel.

Impedans

Väldigt förenklat kan vi säga att hörlurar med låg impedans kräver lite ström för att generera höga ljudnivåer. Hörlurar som används till mobiltelefoner och andra bärbara ljudspelare har därför som regel låg impedans, eftersom utrustningen har klen uteffekt.

Hörlurar med låg impedans är däremot inte bra att använda med kraftigare ljudutrustning. Koppla in ett par hörlurar med 18 Ohm impedans i nattklubbens DJ-utrusning, skruva upp volymen, och hörlurarna kommer förmodligen sprängas. DJ-lurar har vanligtvis en impedans på mellan 25 och 70 Ohm. Ju högre impedans ett par lurar har, desto lägre volym kommer de kunna spela upp från en Iphone.

AKG N60 NC Wireless

Riktpris: 3 000 kronor
Batteritid: Upp till 15 timmar
Vikt: 200 gram
Impedans: 32 ohm
Frekvensomfång: 10hz - 22kHz
Kodek: SBC, AAC, Aptx

OMDÖME:

Lurarna är dyrast i testet, men också bekvämast att bära. Öronkuddarna sitter skönt utan att trycka åt öronen. Det uppstår dock problem när jag provar att lyssna liggandes, för då glider hörlurarna ned vilket förstör upplevelsen.

Dyrast i testet, men också bekvämast Ljudet är mycket bra och välbalanserat, och det låter njutbart oavsett musikgenre. Bastonerna är framträdande utan att vara alltför tunga, och både diskant och mellanregister är mjuka. Det går också att ansluta hörlurarna med ljudkabel, men då händer något med ljudet till det sämre. Volymen ökas, men den balanserade ljudbilden försvinner och det blir mindre njutbart vilket är lite förvånande.

När jag provar att lyssna över Bluetooth från min stationära Mac uppstår flera gånger korta hack och avbrott i uppkopplingen, vilket naturligtvis är mycket störande. Jag har inte upplevt några liknande problem med att spela upp från Iphone. Lurarna har också bra brusreducering, som gör lyssnande på bussar och flygplan betydligt angenämare än annars.

AKG N60 NC är en av få lurar i testet som har stöd för både Aptx och AAC, vilket borgar för en överföring av ljud i hög kvalitet. Det ska dock sägas att från min Mac skickar lurarna ljudet med standard-kodeket SBC istället, och jag måste tvinga AAC att användas med hjälp av verktyget Bluetooth Explorer. Mot en IOS-enhet används AAC automatiskt, och mot en Aptx-kompatibel mobil används förmodligen Aptx. Detta har jag dock inte haft möjlighet att prova.

JBL Harman E55BT

Riktpris: 1 300 kronor
Batteritid: Upp till 20 timmar
Vikt: 226 gram
Impedans: 32 ohm
Frekvensomfång: 20hz - 20kHz
Kodek: SBC

OMDÖME:

JBL-lurarna känns lite plastiga att hantera, och de är väldigt lätta. Däremot sitter de stadigt på huvudet, utan att trycka åt på öronen alltför hårt.

Lite plastiga, sitter stadigt Precis som de andra lurarna går det att ansluta en ljudkabel för att lyssna. Tråkigt nog är hörlurskontakten på lurarna inte standardstorleken 3,5 mm utan mindre. Det innebär att det inte går att byta till en annan ljudsladd.

Lurarna låter bra över Bluetooth, och levererar ett hyfsat ljud som jag dock tycker låter lite instängt. De lägre frekvenserna flyter ihop en del, och det blir inte riktigt samma luftiga och klara ljud som vissa andra lurar klarar av. När jag ansluter hörlurarna med ljudkabeln blir däremot ljudet även i dessa lurar lite "skrikigt" och det låter verkligen som att hörlurarnas element är finjusterade för just trådlöst ljud.

Marshall Headphones Monitor Bluetooth

Riktpris: 2 499 kronor
Batteritid: Upp till 30 timmar
Vikt: 264 gram
Impedans: 28 ohm
Frekvensomfång: 20hz - 20kHz
Kodek: SBC, Aptx

Omdöme:

Högtalartillverkaren Marshall lever hårt på sin rockimage, och har därför blivit poppis bland vanligt folk. Inte så tufft längre alltså, men ifråga om ljud verkar rocken fortfarande pågå, för här kommer verkligen tunga riff och trummor till sin rätt.

Gedigen känsla, och hög byggkvalitét Byggkvalitén känns hög, och lurarna är tyngst i testet. De sitter stadigt över öronen, och vid lång användning kan de klämma åt så att det blir obekvämt. En praktisk liten kontrollspak i metall på ena luren är betydligt trevligare att använda för att styra musiken än andra lurars små knappar i plast.

Det är ingen jättestor skillnad mellan att lyssna över Bluetooth och med den medföljande ljudkabeln. Ljudnivån blir lite starkare, och ljudet lite fylligare med kabeln. Balansen bibehålls dock, och det låter bra med båda metoderna. Däremot fungerar kontrollspaken endast när hörlurarna är anslutna via Bluetooth.

En lysande funktion med Marshall Monitor som jag önskade att fler tillverkare tog efter är möjligheten att seriekoppla in ett par andra hörlurar via ljudkabeln. Perfekt på resan när två personer till exempel vill titta på samma film eller lyssna på ett radioprogram tillsammans.

Satechi Wireless On-ear Headphones

Riktpris: 799 kronor
Batteritid: Upp till 18 timmar
Vikt: 158 gram
Impedans: 40 ohm
Frekvensomfång: 9hz - 22kHz
Kodek: SBC, AAC

OMDÖME:

Satechi kanske inte är ett premiummärke när det gäller hörlurar, men dessa lurar är faktiskt en mycket trevlig överraskning för sitt pris. Riktpriset är 799 kronor. Enligt Prisjakt går de att hitta för 249 kronor, men den länken leder i verkligheten till ett tillhörande ställ till hörlurarna. Det är ändå relativt billigt, och för det får du ett par hörlurar utan aktiv brusreducering, men med tydlig och bra ljudåtergivning som de flesta lär bli nöjda med. Framförallt är basåtergivningen väldigt trivsamt justerad, och alla toner i de lägre registren återges med bravur. Satechi har glädjande nog stöd för AAC över Bluetooth, vilket är positivt för alla som använder Apple Music.

Mycket ljud för pengarna

Designmässigt är Satechi-lurarna kanske inget att skriva hem om, och konstruktionen känns lite bräcklig. De klämmer åt ganska hårt över öronen, så den som vill lyssna långa stunder riskerar ömhet.

Ett annat plus är att Satechi haft den goda smaken att bygga in en hörlurskontakt med standardformatet 3,5 millimeter i luren, något som borde vara självklart. Därmed går det att ansluta valfri ljudkabel, till exempel den trevliga sladd som följer med Marshall-hörlurarna.

Sennheiser HD 4.50BTNC

Riktpris: 1 890 kronor
Batteritid: Upp till 25 timmar
Vikt: 236 gram
Impedans: 18 ohm
Frekvensomfång: 18hz - 22kHz
Kodek: SBC, Aptx

OMDÖME:
Sennhesiers hörlurar andas nästan alltid byggkvalitet och gedigen konstruktion, och dessa är inte något undantag. Ljudet är också därefter, vi bjuds på en väldigt luftig och gemytlig ljudbild där basen framträder mycket distinkt men utan att ta överhanden. Balansen mellan bas, diskant och mellanregister är mycket bra. Ett överlag mjukt ljud, riktigt trevligt. Dessutom bjuds det på bra brusreducering i from av Sennheisers teknik Noiseguard.

Mycket bra ljud, men bäst över Bluetooth Precis som med AKG-lurarna uppstår en del problem med anslutningen till min Mac, nämligen att ljudet hackar. Inte heller här uppstår några problem när jag spelar från min Iphone. Problemen kvarstår även när jag stängt av de två andra trådlösa tillbehör anslutna till datorn, nämligen Magic Trackpad och Magic Keyboard.

Även med Sennheiser-lurarna blir ljudet också märkbart sämre när ljudkabel ansluts. Balansen förstörs helt, och det låter som att elementen inte klarar av ljudet, utan nästan sprängs. Att så många lurar har problem med detta förvånar mig mycket, och är en riktig besvikelse. Kontrollknapparna på själva hörlurarna fungerar bara över Bluetooth, inte när ljudkabel är ansluten.

Efter att länge ha varit skeptisk har jag personligen kommit att acceptera Bluetooth som standardsättet att lyssna på musik via hörlurar, och ibland även via högtalare. Ljudkvalitén har generellt förbättrats, och även utrustning som bara använder standarden SBC som kodek kan låta klart godkänt. Jag föredrar dock stöd för bättre kodek som Aptx och AAC för att undvika dubbel komprimering av de redan komprimerade musikfilerna som skickas från dator och mobiltelefon.

Smidigheten med trådlöst kan av skeptiker vara lätt att underskatta. Jag trodde själva tidigare att det var fråga om en mindre bekvämlighet, men efter att ha klippt sladden kan jag svårligen tänka mig att gå tillbaka till att lyssna med kabelanslutna lurar när jag promenerar eller går runt där hemma. Att Bluetooth-lurar måste laddas upp är såklart ett minus, men alla hörlurar i detta test har såpass bra batteritid att det inte är något stort praktiskt problem.

Köptips

Ljudmässigt är det inga hörlurar i testet som låter dåligt, utan alla levererar adekvat ljud där skillnaderna är små och ligger i detaljerna. Även JBL Harman E55 BT, där jag uppfattade ljudet som lite instängt skulle få åtminstone 3/5 i betyg vad gäller ljudåtergivning. Inget val är dåligt alltså, men några är bättre än andra.

Trist nog kan vi också konstatera att många av lurarna inte håller måttet när de ansluts via ljudkabel. Balansen förstörs och ljudet blir skrikigt. Riktigt vad det beror på vet jag inte. Kanske är ljudelementen för klena för att klara lite kraftigare ljud, kanske är de bara finjusterade utifrån Bluetooth-signalen eller så beror det på något annat. Av de testade lurarna är det bara Marshall Monitor som låter bättre med ljudkabel.

Väger vi samman pris och ljudkvalitet är Satechis hörlurar svårslagna. De kostar betydligt mindre än de andra lurarna, men ger ett mycket bra ljud som låter lika bra eller faktiskt bättre än sin dyrare konkurrenter. Här finns skäl att vara imponerad! Nackdelen med Satechi är att de sitter åt ganska hårt runt öronen, och att de inte har någon ANC (Active Noise Cancelling). De är därför inte optimala att använda på flygplan, och är du ute efter brusreducering får du därför vara beredd att gå upp i pris. Både Sennheiser HD 4.50BTNC och AKG N60 NC Wireless har bra brusreducering, och fungerar fint både på flygplan och i andra stökiga miljöer.

För långa resor skulle jag därför rekommendera Sennheiser eller AKG just på grund av kombinationen av bra trådlöst ljud och aktiv brusreducering. Enligt min åsikt har AKG en mindre fördel vad gäller ljudåtergivning, medan Sennheiser har en bättre brusreducering.

Finns det andra hörlurar som du föredrar och som vi inte tagit upp i detta test? Vilka är din favorit? Berätta och diskutera i kommentarerna!