Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

WWDC

Apple presenterar nya Imac och Imac Pro

Apple har presenterat nya modeller av Imac-familjen med bland annat nya grafikkort och bättre skärmar. Senare i år kommer också en kraftigare Imac Pro.

Även stationära datorer fick lite kärlek under måndagens keynote, då Apple uppdaterade Imac-familjen och gav en förhandstitt på en helt ny Pro-modell som kommer senare i år.

Imac 4K och Imac 5K får precis som Apples bärbara datorer sjunde generationens Intel-processorer Kaby Lake under skalet, och dessutom SSD-lagring som är upp till 50 procent snabbare än tidigare. Lagringsutrymmet går nu också att få upp till 2 terrabyte SSD. De nya Imac-modellerna har också stöd för mer primärminne, upp till 32 eller 64 gigabyte beroende på modell.

Nya grafikkort ger också extra kraft till prestandan i alla modeller. Den billigaste 21,5-tumsmodellen utan Retina-skärm får den integrerade grafikkretsen Intel Iris Plus 640, som Apple lovar är upp till 80 procent snabbare än tidigare varianter. Retina-modellen Imac 4K får de dedikerade grafikkorten Radeon Pro 555 och 560 med upp till 4 gigabyte videominne, som ska vara upp till 3 gånger snabbare. De större 5K-modellerna med 27-tumsskärmar får Radeon Pro 570, 575 eller 580 med upp till 8 gigabyte minne.

Den förbättrade grafiska prestandan demonstrerades av Industrial Light & Magic som använde grafikmotorn Unreal Engine tillsammans med Metal 2-ramverket för att låta användaren placera ut Star Wars-relaterade objekt i en virtuell värld. Stöd för VR-plattformen Steam VR annonserades också för Mac.

Imac får också bättre bildskärmar, som är upp till 43 procent ljusstarkare, har 10 bitars färgdjup och kan visa en miljard färger. Samtliga Imac-modeller har nu också två stycken USB Type-C-portar med stöd för Thunderbolt 3. Detta möjliggöra dataöverföring på upp till 40 gigabit per sekund. Imac har också tre stycken äldre USB 3-portar, och en Gigabit Ethernet-port. Hörlursporten och Sdxc-kortläsaren behålls också.

Imac Pro pressar formfaktorn

Prestandaförbättringarna i Imac var välkomna men väntade. Men Apple bjöd också på en förhandsvisning av den Pro-fokuserade Imac som de tidigare utlovat. Denna variant blir tillgänglig i December, och levereras i den mörkare färgen rymdgrå, inklusive tangentbord, mus och Magic Trackpad.

Imac Pro använder dubbla fläktar för att hantera kraften inuti, och till skillnad från de klenare Imac-syskonen nyttjas Intels Xeon-processorer med upp till 18 kärnor. Grafiken hanteras av AMD:s kommande Vega-kretsar i två utföranden, en modell med 8 gigabyte videominne och en modell med 16 gigabyte videominne. Detta levererar upp till 11 teraflop beräkningskapacitet, eller 22 teraflop när beräkningar av typen halvprecision utförs.

Imac Pro använder ECC-minne som går att konfigurera upp till 128 gigabyte. På baksidan har Imac Pro hela fyra stycken USB Type-C-portar med stöd för Thunderbolt 3, samt fyra USB 3-portar och en Ethernet-anslutning med stöd för upp till 10 gigabit. Detta gör det möjligt för Mac Pro att använda två anslutna 5K-skärmar samtidigt, utöver den interna 5K-skärmen, samt två anslutna RAID-lagringsenheter. SSD-lagringen kan fås med maximalt 4 terabyte lagringsutrymme med prestanda som ska nå 3 GB/s. Utöver detta är Mac Pro-datorerna även utrustade med minneskortsläsare av typen UFS-II SDXC.

Prismässigt är Imac Pro konkurrenskraftig med PC-datorer av motsvarande prestanda, men är allt annat än billig. Grundmodellen av Imac Pro kostar 4 999 dollar, vilket motsvarar ungefär 43 000 kronor plus moms.

Kommentarer
45 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.