Amanda testar Fitbit Alta HR

Fitbits aktivitetsarmband Alta HR har fått pulsmätare och nytt spänne tillsammans med en välkommen uppdatering av mjukvara, nämligen sömnmätning. Amanda testar.

Inledning

Nyligen kartlades ungdomars konsumtionsmönster i USA. Även om undersökningen visade att intresset för Apples smarta klocka ökar så har #Apple Watch långt kvar innan den blir lika populär bland unga som Fitbit. Hela 71 procent av ungdomarna som deltog i enkäten föredrog Fitbit som aktivitetsarmband. Det som är den stora skillnaden mellan Fitbits armband och Apple Watch är att Apples klocka huvudsakligen är en smart klocka som även samlar in data kring aktivitet, rörelsemönster och hälsa. De flesta av Fitbits produkter är däremot huvudsakligen till för att samla in data kring träning, aktivitet och vanor men Fitbit slänger även in smarta funktioner.

I senaste modellen av Apple Watch har Apple tydligare riktat in sig på sport och hälsa för att tilltala en aktiv målgrupp. I ett samarbete med Nike släppte de i september förra året Apple Watch Nike Plus, även om den hårdvarumässigt inte skiljer sig från de andra Apple Watch Series 2-modellerna är Apples val att marknadsföra den som en attraktiv sportklocka ett tydligt steg mot att tävla med märken som #Fitbit i popularitet.

En stor skillnad mellan Apples klocka och Fitbit är priset. De flesta av Fitbits klockor ligger på runt 1 500 kronor, men alltifrån den billigaste produkten Zip som kostar 550 kronor till den dyraste modellen Blaze som kostar 2 250 kronor finns. Apples billigaste klocka kostar närmare 3 000 kronor och den dyraste kostar närmare 14 500 kronor. Till vardags bär jag en första generationens Apple Watch och jag ska delvis se hur Fitbit står sig mot Apples smarta klocka när det gäller insamling av data kring aktivitet och hälsa.

Fitbit har nyligen lanserat #Alta HR som förvisso inte går att jämföra med en Apple Watch utifrån ett smartklockperspektiv men som är relevant att jämföra när det kommer till pulsmätning och insamling av tränings- och vanedata.

Det som är nytt med Alta HR är att aktivitetsarmbandet nu har fått pulsmätning precis som syskonen Charge 2, Blaze och Surge utan att bli speciellt mycket större. Denna välkomna uppdatering står dock inte ensam; Fitbit har även uppdaterat en gammal funktion i appen, nämligen registrering av sömn.

Nätt men lite svettig

Alta tillhör en av Fitbits enklare modeller men har i och med denna uppdatering blivit snäppet mer avancerad och pålitlig. Den största förändringen, pulsmätaren, har enligt Fitbit varit en önskan från många användare. Ett annat önskemål som Fitbit lyssnat på är att ändra spänne på armbandet. Till silikon- och läderarmbandet har Fitbit bytt ut det tidigare spännet mot ett mer traditionellt bygelspänne. I övrigt är det mycket som är sig lik och Fitbits design känns igen.

I vanlig ordning är standardarmbandet i silikon, provexemplaret vi har är svart men det finns även färgerna blågrå, fuchsia, korall och mjuk rosa. Det går även att välja om du vill att själva enheten ska vara silver, svart eller rosa guld. Du kan också välja läderarmband i färgerna brun, indigo, eller lavendel eller en specialmodell med armband i rostfritt stål.

Personligen skulle jag välja ett armband i läder, för efter ett tag känns handleden rätt instängd och jag får ofta flytta på barmbandet för att handleden inte ska bli svettig. Silikonarmbandet samlar också lätt på sig smuts och damm. Jag tycker dessutom att Alta HR delvis är obekväm att ha på sig. Själva armbandet är styvt precis där det fäster i själva enheten och det är först en bit ner på armbandet som det blir följsamt och mjukt. Detta är för att på något sätt följa handledens naturliga form, men jag känner mig mest instängd då det är svårare att vrida armbandet runt handleden vilket jag ofta gör för att ge huden lite luft. I det här avseendet är Apple Watch mycket bekvämare eftersom armbandet är mjukt och följsamt hela vägen och klockan på inget sätt försöker följa handledens naturliga form.

Kommentarer
2 svar

Vi har alla ställt oss frågan "vad är det här för låt?", den frågan har Shazam fått 50 miljarder gånger.

Äntligen torsdag igen och ett nytt avsnitt av allas favoritpodd Macradion finns nu att avnjutas i valfri poddspelare.

Ett förslag ligger nu på bordet hos kongressen där utgången kan betyda slutet för förinstallerade appar på våra smartphones.

Den ZAGG-ägda skärmskyddtillverkaren InvisibleShield lanserar nu ett skärmskydd som känns som papper mot Apple Pencil-toppen.

Under WWDC presenterade äntligen Apple möjligheten för tredjepartstillverkare att implementera Siri i deras produkter men redan nu klagar Sonos på den efterlängtade funktionen.

Tycker du inte om att ha teknik framme men kanske ändå vill ha högtalare i hemmet så kan IKEA och Sonos ha lösningen.