test

Sonos Playbase – snygg, dyr och bra

Sonos kompletterar sitt högtalarsortiment med Playbase, som placeras under TV:n och erbjuder en finfin ljudupplevelse både till filmen, nyhetssändningen och spellistorna. 99mac har testat.

Sonos är på god väg att bli synonymt med högtalarsystem för det smarta hemmet tack vare en funktionell och stilren design samt fokus på ljudkvalitet. 2015 års nya version av flaggskeppet Play:5 gav företaget ett nytt signum vad gäller just design, och nu följer #Sonos upp med en ny produkt med samma formspråk. Den här gången är det TV-rummet som ska erövras, med en högtalare som lovar att fungera lika bra till filmkvällen som för att spela skön musik.

Sonos Playbase heter högtalaren, och är inte en ersättare till den redan befintliga Soundbar, utan ett alternativ. Båda produkterna kommer att säljas sida vid sida, och till samma pris dessutom. Men där den äldre Soundbar främst är avsedd att monteras på väggen, är nya Soundbase tänkt att placeras under TV-apparaten.

Här finns en viss logistik att reda ut innan Playbase kan pryda ens hem, då vissa TV-apparater inte har en central fot att stå på, utan istället ett par fötter i respektive ände. I dessa fall placeras Soundbase mellan fötterna under TV:n, som som vara minst 58 millimeter höga för att rymma högtalaren. I värsta fall måste en alternativ lösning som ett separat TV-ställ ordnas, men då är det förmodligen enklare att bara montera TV:n på väggen, eller köpa en ny. Att mäta i förväg är alltså en bra idé, och de flesta apparater med stativ bör fungera utan problem.

Det ska sägas på en gång att Sonos nya Playbase förmodligen väcker ha-begär hos många tack vare utseendet. Precis som sitt syskon Play:5 bjuder Playbase på riktigt tjusig design, där minimalism och detaljrikedom möts och ljuv musik uppstår. Det är rentav nästan så att Playbase är för snygg för sitt eget bästa. Play:5 kan ställas på hyllor och bänkar, och visas gärna upp. Men Playbase ska stå under en TV, som ju sällan själva vinner några designpriser. Under min några år gamla Panasonic 42 tum ser Sonos Plybase lite sorgsen ut, och det är på sätt och vis synd att dölja något så läckert under något så alldagligt. Designen speglar detta faktum, då det snyggaste på Playbase sitter på framsidan, nämligen grillen med en myriad av specialborrade hål i vinkel för att bevara bästa möjliga ljudkvalitet. Det handlar mest om att matcha detta med en TV som inte stjäl uppmärksamheten med sin fulhet.

Nu finns det ju tjusigare TV-apparater än min visserligen, och med rätt kombination kan uppsättningen bli riktigt proper. De flesta vill nog däremot inte investera i en ny TV bara för att matcha TV-högtalaren, men till viss del kan situationen balanseras genom att välja rätt färg på Playbase. Den finns tillgänglig i svart eller vitt. Den sistnämnda tycker jag är den i sig finaste versionen, men den passar inte alltid bra till en TV, särskilt inte med ställ i silver som min har. En svart version blir lite diskretare, och skriker inte lika mycket Sonos. Men för TV-upplevelsen kan det ändå vara en klok strategi. Mitt tips är att om din TV är svart kan du välja en svart eller en vit Sonos Playbase. Är TV:n någon annan färg däremot, välj en svart högtalare.

Installation

Sonos Playbase levereras i en tjusig kartong av samma storlek som en resväska, och för tankarna till Apples omsorgsfulla paketering. Att plocka upp högtalaren är en trevlig upplevelse, och vad gäller installationen är det inte krångligare än att ställa högtalaren under TV:n och koppla in två sladdar. Den ena är strömkabeln som kopplas till närmaste nätuttag, och den andra är en optisk ljudkabel som kopplas in i TV:n.

Restan av installationen sker sedan via Sonos-appen, och är inte krångligt på något vis. Precis som för Sonos andra högtalare finns här möjligheten att kalibrera ljudet utifrån rummets miljö, med mjukvaran Trueplay. Du kommer då behöva gå runt i rummet med mobiltelefonen och svepa längs väggarna för att avgöra rummets former. Jag har testat högtalaren både med och utan denna funktion aktiverad, och skillnaden är inte enorm (åtminstone inte i mitt vardagsrum) men gör säkert en skillnad i rum med större ytor. Förvänta dig däremot visst spe från omgivningen när du går omkring med mobilen i högsta hugg som en Tricorder från Star Trek.

Nästa del av installationsprocessen är att parkoppla TV:ns volymkontroll till Playbase. Fjärrkontrollen till min TV accepterade Playbase utan problem, men däremot råkade jag på problem när jag skulle avaktivera TV:ns inbyggda högtalare. De flesta apparater har en inställning för detta, och skickar då allt ljud vidare till Sonos Playbase. Min Panasonic hade ingen sådan inställning, och från tillverkaren fanns heller ingen hjälp att få. Nu löste jag helt enkelt problemet genom att dra ner TV:ns volym till noll och kontrollera Sonos-högtalarens volym via appen och högtalarens inbyggda volymknappar som sitter längst fram och är lätt åtkomliga.

Det blev bara problem när någon i hushållet av misstag höjde volymen med hjälp av den vanliga fjärrkontrollen, som då höjde volymen både på Sonos och TV:ns inbyggda högtalare. Resultatet blev ett icke angenämt ljud där de inbyggda högtalarna agerade undermåligt komplement till Sonos med ett irriterande eko i filmdialogerna som resultat. Lyckas du avaktivera TV:ns egna ljud kommer det här inte att vara något bekymmer.

Ljudet

Allra bäst funkar Sonos Playbase i kombination med andra Sonos-högtalare så som Play:1 och bashögtalaren Sub. Då finns möjligheter att skapa ett ordentligt ljudhav med surround och maxat för filmupplevelsen. För sig själv pallar Playbar också en hel del, och levererar mer än adekvat TV-ljud tack vare designen med flera högtalarelement och en liten inbyggd sub. Du kommer förmodligen inte spränga trumhinnorna när bara Playbase ansvarar för ljudet, men det är för de flesta något positivt. För sig själv ger Playbase ett rent och rikt ljud, lika lämplig för en fredagkvällens blockbuster som för tisdagens långa nyhetssändning från SVT.

I min lägenhet kunde jag utan problem störa grannarna vid okristliga tider genom att kräma på volymen lite extra. Innan jag blev vräkt aktiverade jag funktionen Nattläge via Sonos-appen, som tonar det starka ljud och lyfter fram röst och dialog tydligare. En användbar och bra funktion, men kom ihåg att stänga av den dagtid för en mäktigare upplevelse. Jag skulle säga att Sonos Playbase levererar vad gäller ljudet tillräckligt för de flesta, och med rikliga möjligheter att bygga ut ljudet med fler högtlare när behovet uppstår.

Som småbarnsförälder och boende i en lägenhet med relativt tunna väggar finns det dock en kvalitet på ljudet jag uppskattar som inte har med ren volym att göra. Nämligen att röster och ljudbilden generell är tydlig och ren även när jag skruvar ner volymen något. Många högtalare jag använt blir aldeles för grumliga när volymen sänks, så att röster inte hörs och höga ljud som explosioner, vältande bilar och kulsprutor ändå är för högt mixade. Här ska Sonos ha ros, för även när jag drar ner volymen till ett minimum har mina öron inga problem att höra dialoger i alla Netflix- och HBO-serier jag kikar på. Nattläget är som sagt ett bra alternativ för att sänka actionljudet något, och även då bärs röster och dialog fram rent och tydligt. Vi kikade på storfilmen Fantastiska vidunder och var man hittar dem ganska sent en kväll med vår fyra månaders gamla bebis sovande bredvid oss i soffan. Filmen växlar snabbt mellan ödestunga dialoger och vansinniga actionsekvenser med stora djur och magiska trollformler, något som är en ordentlig utmaning för en högtalare ifall ljudet inte får vara på max. Sonos Playbase lyckades dock leverera en upplevelse som både jag och min sambo kunde njuta av, och som bebisen kunde sova sig igenom.

Sonos är ju annars synonymt med musik, och i en tid av Chromecast och Apple TV spelas en allt högre grad av musiken i hemmet från TV:n. Därför är det glädjande att Playbase också lever upp till namnet när det gäller musik. Jag har provat både mina spellistor från Apple Music, mina favoritmixar från Youtube samt utvalda låtar från Spotify via Sonos-appen. Allt låter bra, jag skulle säga i klass med Play:1 men med mer tyngd, om än inte riktigt i samma nivå som Play:5. Återigen duger Playbase riktigt bra, men når en ännu högre nivå i kombination med en uppsättning övriga Sonos-högtalare.

Omdöme

Sonos har visat sig förvånansvärt disciplinerade med sina högtalare, både vad gäller design och ljud. De är inte skrikiga till formen, utan nästan diskreta i sitt formspråk. I ett ljust och fräscht hem med vita väggar och gott om danska designmöbler skulle en Sonos-högtalare smälta in ordentligt. I mitt mer modesta Svensson-hem med Ikea-möbler och ett potpurri av inredningsdetaljer sticker en vit Sonos-högtalare ut lite mer. Den är fortfarande väldigt snygg, men drar blickarna till sig mer.

Sonos disciplin gäller även ljudet, då Playbase saknar galna boost-funktioner, Dolby Atmos och liknande. Istället ger Playbase ett rikt och klart ljud utan ett överflöd av inställningar. Det kan upplevas begränsande, men jag tycker det är skönt och härligt att inte behöva mixtra med ljudinställnignarna särskilt mycket bara för att se lite film. Det finns en "det bara funkar"-aspekt här som jag uppskattar.

Priset är onekligen en faktor, och även det största hindret för en universell rekommendation. För 7 500 kronor går det att istället köpa ett par mer traditionella TV-högtalare, inklusive subwoofer och förmodligen räcker pengarna då även till en Apple TV eller Chromecast samt popcorn och läsk. Men det du får med Sonos Playbase är en väldigt attraktiv helhetslösning till din TV, som dessutom får ytterligare poäng om du redan investerat i Sonos ekosystem hemma. Precis som med en Apple-produkt går det inte att bara jämföra teknisk funktionalitet med en billigare konkurrent, utan du betalar en del för användarupplevelsen och känslan. När det gäller Sonos finns det inga tvivel att den som redan gillar högtalarna kommer att bli nöjd med att investera i en Sonos Playbase till TV:n. Sonos lär därtill få flera nya fans tack vare den här dyra, men snygga och bra, TV-högtalaren.

Namn
Sonos Playbase
Funktioner
TV-högtalare som integrerar med Sonos ljudsystem och kan kontrolleras via en app
Högtalarelement
Tio stycken: sex mellanregister, tre diskanter och en subwoofer
Anslutningar
Wifi 802.11b/g, Ethernet, optisk ljudingång
Vikt
8,6 kilo
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
11 svar
Clean my mac!

Slack har idag rullat ut en stor uppdatering till macOS och Windows där de helt att fokuserat på optimeringar och gjort programmet mindre resurskrävande.

Apple har idag släppt iOs 12.4 och watchOS 5.3 som ni nu kan uppdatera till och Walkie-Talkie-funktionen till Apple Watch är åter igång.

Vill du få en liten nostalgitripp varje gång du ska ladda din Apple Watch på sängbordet så löser gänget på Elago det.

Clean my mac!

Drömmer du om en iPhone med en uppdateringsfrekvens på 120Hz så får du nog vänta minst ett år om vi vågar tro detta rykte.

Peter har spenderat ovanligt mycket tid i sin källare och Marcus har lagt till en Sonos Sub till sin Beam, och hur bygger man egentligen det bästa Atmos-ljudet?

Marketplace, Videos on Watch, grupper och din profil är några av ikonerna vi har i botten av Facebook-appen men nu går det att slippa dem.

Clean my mac!