Krönika: Samsung Dex kan stjäla kakan från både Microsoft och Google

Galaxy S8-dockan kan förvandla telefonen till en skrivbordsliknande dator, vilket kan norpa säljargument från både Microsoft och Google.

När det började ryktas om att #Samsung skulle utrusta Galaxy S8 med möjligheten att förvandlas dockas till skärm och tangentbord blev jag initialt skeptisk. Tidigare lösningar med att låta en telefon köra ett skrivbordsanpassat gränssnitt har inte varit lyckade. #Motorola gjorde ett försök med Atrix-telefonerna som bland annat kunde dockas med en bärbar dator varpå telefonens Android-gränssnitt konverterades till något mer PC-likt. #Canonical har länge framhävt att Ubuntu Linux for mobile är en 3-i-1-enhet som förvandlas till ett fullfjädrat #Linux-system som telefonen ansluts till skärm och tangentbord (och till skillnad från konkurrenterna är det faktiskt ett fullfjädrat Ubuntu-system).

Men av alla de som försökt är det egentligen #Microsoft som borde haft störst chans att faktiskt lyckas med konceptet. Med #Windows 10 Mobile har Microsoft sedan något år tillbaks gjort det möjligt för användare av systemet att få en skrivbordsliknande upplevelse om telefonen ansluts till en skärm och tangentbord via en funktion som kallas #Continuum. Eftersom kärnan i Windows 10 används i såväl Xbox-konsolerna som Windows 10 Mobile kan de universella apparna köras på alla dessa enheter, om de har anpassats för aktuellt gränssnitt det vill säga. Gränssnittet när en Windows Phone-enhet körs i Continuum-läge på en skärm liknar det i just Windows 10, om än något förenklat.

I egenskap av att vara den enskilt största och mest igenkända mjukvaruplattformen borde Microsoft ha alla möjligheter att göra Continuum till en succé, men så har det inte blivit. Anledningarna är flera, dels stöds bara de universella apparna i Continuum-läget, inte traditionella Windows-program, och dels är #Windows Phone-plattformen inte särskilt populär. Inte ens Microsoft släpper ny hårdvara och Lumia 950/950 XL, som är snart 1,5 år gamla, är inte de bästa ambassadörerna för plattformen eller Continuum. Det mest spännande som hänt i Windows Mobile-lägret är HP Elite x3, en företagsinriktad telefon som imponerar sett till funktionerna men som definitivt inte är för gemene man.

Och så har vi ju då #Samsung Dex. Inför Samsungs avtäckande av Galaxy S8-telefonerna ryktades det om att de skulle kunna köra en instans av Windows i dockat läge, vilket ärligt talat kändes väldigt långsökt. Det är istället samma #Android 7.0-system som körs i dockat läge, men med ett gränssnitt som påminner om en kombination av Samsungs användarmiljö och Googles #Chrome OS. Användaren får tillgång till en applikationsmeny, kan dra och släppa filer mellan filbläddrare och olika program, med mera. Förr brukade detta inte vara en särskilt tilltalande idé eftersom de mobila apparna var så rudimentära jämfört med deras motsvarigheter på skrivbordet, men så är inte riktigt fallet längre.

Det finns gott om mobila appar som är riktigt avancerade, exempelvis Adobe Lightroom och Microsoft Word. Att just Microsofts kontorsprogram för Android är så pass avancerade innebär att företaget på sätt och vis skjuter Windows Mobile och Continuum i foten då användaren inte får en sämre upplevelse på andra plattformar. I Samsungs demonstrationsvideo av skrivbordsupplevelsen med Dex och Galaxy S8 ser användarupplevelsen både smidig och kompetent ut, det ska bli mycket intressant att se om upplevelsen blir lika bra i praktiken som den verkar vara konceptuellt.

Jag var tidigare inne på Google och Chrome OS, en mobil plattform som blivit populär bland prismedvetna konsumenter och studenter på senare år. Chrome OS, och de #Chromebook-datorer det körs på, fokuserar till största del på webbaserad mjukvara och tjänster, även om plattformen fått stöd för offline-körning av appar och även försiktigt stöd för Android-appar. Samsung Dex kan bli ett allvarligt hot mot detta, om tillbehöret blir populärt och Samsung väljer att släppa bärbara dator-"skal" dit en Galaxy S8 kan anslutas. En mobiltelefon är utrustad med ruskigt snabba 4G-uppkopplingar utöver wifi och en myriad av sensorer, funktioner som bärbara datorer och Chromebooks ofta saknar. Och även om de skulle vara utrustade med dessa är det ytterligare ett SIM-kort och abonnemang användaren måste skaffa, istället för att bara fortsätta använda telefonen och ens befintliga abonnemang där.

I egenskap av att ha Android-världens mest populära produkter och tillgång till ett rikt bibliotek av Android-mjukvara har Samsung alla möjligheter att lyckas där Microsoft har gått bet. Kanske kan Samsung även slå Google på fingrarna om de spelar sina kort rätt. Föreställ dig scenariot där du valt att använda Samsung Pay för mobila betalningar, använder Dex som skrivbordsdator, mobilt Bank ID för viktiga myndighetsrelaterade tjänster, kollar tiden med Gear S3 och upplever digitala spelvärldar i Gear VR, med mera. I ett sådant scenario har dels mobilen ersatt alla dina digitala funktionsbehov i vardagen, och dels har Samsung sakta men säkert lyckats bygga upp ett ekosystem av produkter som täcker fler behov än någon annan aktör.

Det återstår som sagt fortfarande att se om Samsung Dex över huvud taget blir populär eller ej, den kan förpassas till tekniktillbehörens sälla jaktmarker likt konkurrenternas tappra försök, men det är en spännande potential att fundera över. Jag som är hårt rotad i gamla världens skrivbordsdatorer är något avogt inställd till tanken på att förlita mig på en mobiltelefon för mina produktivitetsinriktade behov, men jag har fått omvärdera min inställning till annat förr och det kan ske igen. Som de säger utomsocknes, "never say never".

Kommentarer
8 svar
Clean my mac!

En av de stora nyheterna i iPadOS som kommer nu i höst är att du kommer kunna spela spel på din iPad med en PlayStation 4 eller Xbox One kontroll.

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Clean my mac!

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Clean my mac!